סגור
קריית שמונה זירה נפילה פגיעה רקטה ירי מ לבנון
פגיעה ישירה בבית בקריית שמונה. גם עסקאות שדווחו נחתמו לפני המלחמה (צילום: Amir Levy/Getty Images)

"קריית שמונה בקיפאון נדל"ני. האזור מת"

הפסקת האש לא עוררה את שוק הנדל"ן בקריית שמונה לחיים. מתווכים מספרים על משקיעים שמחפשים מציאות ועל בעלי דירות שמצפים למחיר הוגן ולא מוכרים 

חלף פחות מחודש מאז הסכם הפסקת האש בצפון, צה"ל טרם יצא מלבנון ויחלוף עוד כחודש נוסף עד שזה יקרה, בינתיים, הגזרה הפכה לשקטה יחסית, אך למרות השקט, חוסר הוודאות ניכר בשוק הנדל"ן של קריית שמונה והאזור.
בסבבי לחימה קודמים בצפון קריית שמונה שבה כמעט מיד לשגרה — גם בשוק הדירות הרווי במשקיעים. עתה מצד אחד חוסר הוודאות לקראת העתיד מקשה על חזרה של רוכשים אל השוק; ומצד שני הציפייה היא כי השינוי יהיה לטובה — על כן גם בעלי הדירות מהססים למכור במחירים נמוכים שיצטערו עליהם בעתיד. מצב קוטבי זה מייצר כעת קיפאון עמוק.
בנוסף מצפים תושבי העיר לראות תוכנית שיקום משמעותית שכוללת תקציבי ענק, כמו אלה שהוענקו לדרום — אך תוכנית כזו טרם גובשה. התחושה כעת היא כי ללא השקעות מסיביות יהיה קשה להחזיר את האזור למה שהיה, ובוודאי שלא לחזק אותו.
חוסר הוודאות משתקפת היטב בעסקאות הנדל"ן שבוצעו בעיר. נתוני העסקאות של רשות המסים מראים כי מאז 8 באוקטובר 2023, היום שבו פונו התושבים מהעיר, ועד סוף אוגוסט 2024 (העדכון האחרון במערכת רשות המסים) נמכרו בעיר 79 דירות בלבד. לשם השוואה, בחודשיים הראשונים של 2022 נמכרו בעיר 115 נכסים, וב־2022 כולה נמכרו כ־560 דירות.
במקביל, ניתן לראות גם ירידה במחירי הנכסים: בין אוקטובר 2023 לאוגוסט 2024 נמכרו בעיר רק 11 בתים במחירים שמעל מיליון שקל כשהעסקה הגבוהה ביותר — קוטג' צמוד קרקע עם 7 חדרים היתה ב־1.5 מיליון שקל. לעומת זאת, ב־2022 נעשו עשרות עסקאות ביותר ממיליון שקל עם מספר לא מבוטל של עסקאות מעל 2 מיליון שקל ועסקאות בודדות בכ־3 מיליון שקל.
אביתר כהן, בעל משרד "המתווכים" בקריית שמונה, אומר כי "העיר בקיפאון נדל"ני. גם העסקאות שדווחו, חלקן לא קשורות למלחמה ונחתמו לפניה, או שאלו דירות ירושה שהיו חייבות להימכר, מעבר לכך העיר נעצרה, אין עסקאות בכלל". לדבריו, "קשה לדבר על נדל"ן כשהאזור כולו מת", זאת בניגוד למצגים בתקשורת לפיהם אנשים לכאורה שבים לבתיהם.
"אנשים לא חוזרים הביתה, זה לא נכון, חלק הגיעו לסדר כדי להיערך לחזרה אבל מעט חזרו באמת. כשמסתכלים על האזור רואים שהעסקים מושבתים מלבד כמה עסקי מזון שעבדו גם במלחמה, אין כאן עיר פעילה, אין קניון, הכל סגור", הוא אומר ומוסיף, "זה לא רק כאן, ההסתכלות צריכה להיות על האזור כולו מאחר שקריית שמונה היא עיר מרכזית שמספקת שירותים לכל יישובי הגליל העליון והם כוח קניה משמעותי עבורה. בלי שכל הצפון לא חוזר — גם קריית שמונה תתקשה לעשות זאת".
לפי כהן, במהלך 14 החודשים שחלפו מפרוץ המלחמה היתה התעניינות מצד משקיעים שגברה ככל שירי הטילים היה קשה יותר "אלה אנשים שחיפשו מציאות, לעומת זאת המתעניינים עכשיו, מאז הפסקת האש, הם כאלה שבוחנים את השוק. צריך לקחת בחשבון שמי שסוגר עכשיו עסקה בקריית שמונה כנראה שלא יהיו לו דמי שכירות בשנה הקרובה. כדי להחיות כאן את העיר צריך לשפוך כספים. בינתיים כל התוכניות היו סתם, כמו הדיבורים על אוניברסיטה ורכבת, גם אם יתחילו עכשיו לעבוד על רכבת — זה ייקח לפחות 15 שנה".
מצד ההיצע, מספר כהן על משקיעים לחוצים, אך לא מספיק לחוצים כדי למכור במחירי הפסד. "היו כאן כמה עסקאות שבוצעו במחירי הפסד אבל אלה עסקאות בודדות שראינו כמוהן מפעם לפעם גם לפני המלחמה. היתה למשל דירה בשווי של 700 אלף שקל שנמכרה ב־500 אלף שקל, אבל רוב המוכרים שואפים למכור את הדירה בהחזר של ההשקעה. יש לי שתי דירות שנרכשו ב־640 אלף שקל לפני 4 שנים, ורוצים עבורן 700 אלף שקל. המחיר הריאלי שלהן הוא כ־850 אלף שקל אבל המוכרים מעדיפים למכור ולהתקדם לעסקה הבאה".
ידידיה אלנתן, בעל משרד "תיווך הקריה", אומר כי להערכתו כדי למכור דירה בקריית שמונה צריך להוריד כ־15% ממחיר השוק. "אנחנו כרגע במצב שמתחיל להתבהר, והלחץ של המשקיעים בעלי הדירות בעיר קצת ירד. יש עדיין הזדמנות לקנות או להשכיר כאן דירות במחירים נמוכים, כי להערכתי ככל שהעתיד יתבהר כך השוק יחזור לקדמותו".
לדבריו, ירידות המחירים מתבטאות היטב גם במחירי השכירות בקריית שמונה. "יש מעטים שמוכנים לבוא לגור כאן ולשכור דירה בעיר, וזה מוריד את מחירי השכירות. למשל, עבור בית ישן על הקרקע דמי השכירות היו כ־3,500 שקל והיום יקבלו עליו כ־2,500 שקל. גם בתים במתחמים יותר חדשים, בשכונת יובלים למשל, יושכרו במחירים נמוכים. דירת 4 חדרים חדשה תושכר בכ־3,000 שקל לחודש".