בלעדי"כפל הטבות הנדל"ן לאנשי הקבע מעורר סוגיות משפטיות הנוגעות לשוויון"
בלעדי
"כפל הטבות הנדל"ן לאנשי הקבע מעורר סוגיות משפטיות הנוגעות לשוויון"
כך לפי חוות דעת של המשנה ליועמ"ש, כרמית יוליס, בעקבות ההחלטה להעניק למשרתי קבע שקונים דירות בפריפריה הנחה של עד 30% במטרה לעודד מעבר לנגב. עם זאת, לדברי יוליס, למרות הקושי, היא תוכל להגן על מתן ההטבות בבית המשפט
ההחלטה להעניק למשרתי הקבע שקונים דירות בפריפריה כפל הטבות, פטור ממכרז וכן הטבת מחיר מטרה, "מעוררת בעיקרה סוגיות משפטיות הנוגעות לשוויון", כך כותבת המשנה ליועמ"ש כרמית יוליס בחוות דעת ששלחה ליועצת המשפטית של רשות מקרקעי ישראל, והגיעה לידי "כלכליסט". חוות הדעת נדרשה לקראת דיון שנערך ביום חמישי, בו מועצת מקרקעי ישראל אישרה את המדיניות שמגלמת לאנשי הקבע הנחה לרכישת דירה בשיעור שיכול להגיע לכ-30% ממחיר השוק.
כפל ההטבות הוא משום שמינהלת המגורים של צה"ל כבר כיום זכאית לקנות קרקע מדינה בפטור ממכרז. הפטור הזה מגלם הנחה של כ-15% ממחיר הקרקע. בצה"ל ביקשו כי על ההנחה הזו משרתי הקבע יוכלו לקבל גם את הנחת מחיר מטרה, 20% עד 300 אלף שקל. לפי ההחלטה החדשה, שאושרה ביום חמישי, לאחר שהקרקע תוקצה למינהלת המגורים של צה"ל בפטור ממכרז, השמאי הממשלתי יחשב את מחיר הדירות, ויוריד מהמחיר את הנחת מחיר מטרה, זה יהיה המחיר הסופי והמוזל של הדירות.
הכללים האלה יחולו רק על דירות ביישובי הפריפריה, והם יחייבו את אנשי הקבע להחזיק בדירה חמש שנים לפחות. המדיניות הזו נועדה לעודד מעבר של אנשי קבע לנגב כחלק מפרויקט העתקת בסיסי צה"ל לדרום.
יוליס מסבירה בחוות הדעת שלה כי על אף הקושי שנובע מסוגיית השוויון, אפשר לאשר החלטה ברוח הזאת, כלומר היא תוכל להגן עליה בבית המשפט. לדבריה, החוק כבר מקנה למשרתי הקבע פטור ממכרז. מכאן שהמחוקק "הכיר באפשרות להיטיב עם קבוצה מוגדרת זו, ואין מקום בהכרח למנוע מחברי אותה הקבוצה את ההטבה שהציבור הכללי זכאי לה (כלומר הטבת מחיר מטרה, א"ג)".
עם זאת יוליס מבקשת במכתבה כי המדינה תוודא שגם לאוכלוסייה הכללית יינתנו הטבות דומות באותם מתחמים שבהם אנשי הקבע יקבלו את כל ההנחות. "אני סבורה שניתן יהיה לאשר את ההחלטה, ונכון יהיה לבחון את האיתורים בהם מתבצעים הפרויקטים, כדי לוודא כי גם בפני האוכלוסייה הכללית עומדות אפשרויות הניתנות להשוואה מבחינת היקף ההטבה שהן משקפות, בדומה לשיווקים המוצעים".
בהחלטה נכתב כי ההערכה היא שמדי שנה ירכשו 300 אנשי קבע דירות בדרך זאת. מדובר בהטבה של 120 אלף שקל לאיש קבע, ולכן אובדן ההכנסה השנתי המוערך הוא 36 מיליון שקל. אובדן ההכנסה הזה הוא בהשוואה למחיר הדירה המוזלת שהיתה נמכרת לאנשי הקבע, כאמור בנחה של כ-15%. כלומר על המחיר הזה הם יקבלו עוד הטבה של 120 אלף שקל, כך שבהשוואה למחיר השוק דירות אנשי הקבע יהיו זולות במאות אלפי שקלים.
כאן גם נעוץ הקושי לקיים את הנחיותיה של יוליס - מחיר מטרה מאפשר להעניק לזכאים הטבות בשיעור של 20% ועד 300 אלף שקל. ההערכה היא כי הדירות לאנשי הקבע יהיו זולות עוד יותר.