סגור

דריסת החקלאות, החלשת כפר סבא או פיתוח העיר? ועדת ההתנגדויות של הוותמ"ל תחליט

הוועדה דנה היום בתוכנית שממוקמת על שטח חקלאי בין שכונת קפלן בכפר סבא למושב צופית, שמתוכננת בה בנייה של 4,200 דירות, שטחי תעסוקה וציבור. התוכנית מעוררת מחאה בקרב תושבי העיר, שחוששים מעיכוב ההתחדשות בה, ובקרב המושבים שהופכים לפרוורים. ראש העיר רפי סער: "שיתעסקו בעניינים שלהם. איפה יגורו ילדי כפר סבא? במאדים?"

ועדת ההתנגדויות של הוותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור) דנה היום (ב') בתוכנית תמ"ל 1088, המכונה גם "תמ"ל המוביל". מדובר בתוכנית ביוזמת רמ"י (רשות מנהל מקרקעי ישראל) שממוקמת על שטח חקלאי בצפון מזרח כפר סבא. שטח של 657 דונם, בין שכונת קפלן למושב צופית, שמתוכננת בו בנייה של 4,200 דירות, שטחי תעסוקה וציבור. התוכנית מעוררת גל מחאה הן מצד תושבי העיר, החוששים שמימושה יעכב את התחדשות העיר, והן מצד המושבים, שמכותרים אט-אט על ידי העיר והופכים לפרוורים.
התנגדות אט"ד (אדם טבע ודין) מתייחסת בעיקר לפוטנציאל החלשתה של העיר כפר סבא: "חיזוק העיר ומרכזה אמור להיות השיקול המרכזי בפיתוח במרחב זה. התוכנית היא נטע זר בעיר, בה רוב הפעילות במרכז. עקב המרחק הגדול ממנו והיעדר קשר למערכות הסעת ההמונים שמאושרות ואף מבוצעות כיום ברחובה הראשי - הן 'מהיר לעיר' והן קו המטרו. זה הבסיס לתכנון שיכול לשרת עוד עשרות אלפי תושבים באופן ראוי. בניית שכונה כה גדולה במנותק ממערכות אלה היא בבחינת דרדורה של העיר, מעשה חלם. במקום לחזק את העיר הקיימת, התוכנית מתוכננת לפי עקרונות התכנון הארכאיים של בנייה על שטחים פתוחים, מנותקת מצירי תחבורה מקיימת ויוצרת פרוור שינה אופייני לשנות ה-90. לפיכך גם אם בהוראות התוכנית הוטמעו עקרונות תכנון ראויים, הרי שאין בכל כדי לכפר על מיקומה".
עוד טוענים באט"ד כי התוכנית תביא לפגיעה בלתי הפיכה במסדרון האקולוגי, שסומן בתוכנית המתאר המחוזית: "גם אם הרצף בנוי משטחים חקלאיים ולא משטחים המוכרזים כשמורת טבע או גן לאומי, הרי שיש להם חשיבות רבה אקולוגית לשמירת מגוון המינים ושלמות בתי הגידול. כך סותרת התוכנית את כל הפעילות העכשווית של מנהל התכנון להגדרת מסדרונות אקולוגיים במחוזות חיפה וכמובן במחוז מרכז. התוכנית לבנות על מסדרון אקולוגי ועוד לצמצמו על ידי הרחבת הכביש בצוואר הבקבוק שלו מעידה על חוסר הסבירות שבהמשך קיומה של הוותמ"ל, הממשיכה לקדם תוכניות הסותרות את מאמצי מנהל התכנון לפתח את הארץ באופן שיקנה לנו חוסן אקלימי בשנים הבאות".
אנשי היישוב צופית, שמיוצגים על ידי משרד עורכי הדין גולדפרב זליגמן, יוצאים נגד שינוי הייעוד של שטחי החקלאות למגורים: "נדמה שעורכי התוכנית התעלמו משורת העקרונות העולה מתוך אתר מנהל התכנון, לרבות עניין תיחום הישויות היישוביות, ההפרדה בין מרקמי ההתיישבות השונים, עליית ערך השטחים הבנויים והתרומה לאיכות החיים. כך, למרות האמירות המנוסחות גבוהה, בדבר חשיבות השטחים הפתוחים וחשיבות השמירה עליהם ולמרות המצג כאילו מוסדות התכנון וגופי הממשל שמים את שמירת השטחים הפתוחים כנר לרגליהם, הרי שבפועל נראה שבתוכניות רבות לא נשמר עיקרון זה ולהפך – ישנה דריסה ברגל גסה של שטחים פתוחים, ככל הנראה משום שהם נתפסים כזמינים יותר לתכנון, להפשרה ולבנייה".
ההתנגדות של מרכז המועצות האזוריות, עליה חתומה המתכננת מילכה כרמל, מדברת על כך שהתוכנית סותרת את רוח התוכניות הארציות והמחוזיות ביחס לאזור זה. כך תוכנית המתאר המחוזית (תמ"מ 3/21) דוגלת ב"הימנעות מפריצת דרכים חדשות, נגישות לתשתיות ומניעת פגיעה בנוף הכפרי וברצף השטחים הפתוחים". עוד טוענים שם כי "מושב צופית הינו יישוב כפרי במרקם עירוני האמור להישמר ככזה באמצעות ההגדרה בתמ"א 35 של מכלול כפרי מוגן במרקם עירוני - השטח המיועד לבינוי כפרי או מוסד חקלאי המצויים במרקם עירוני וכן חיץ של מרחב פתוח בינם לבין סביבתם. תמ"ל 1088 במתכונתה הנוכחית אינה תואמות להוראות של תמ"א 35. בתוכנית המוצעת לא נשמר חיץ של מרחב פתוח בין המושב לבין התוכנית, ולא נשמרים החזות הכפרית ופיתוח החקלאות".
ראש העיר כפר סבא, רפי סער, כועס על המתנגדים לתוכנית: "שיתעסקו בענייניהם, ולא בעניינים של כפר סבא. הם לא יכולים לדרוש מהעיר להצטופף. גם כך האתגר הוא גדול כי אנחנו נדרשים להוסיף אנשים וגם לשמור על צביון העיר. אני לא מתכוון לבנות בכפר סבא מגדלים. היא לא תהפוך לגוש בטון".
בהתייחס לטענת אנשי צופית מוסיף סער: "מדובר בשטחים שהם של מדינת ישראל, רוב השטחים מושכרים. אם הם עושים עסקים על חשבון תושבי ישראל, שיתאפקו. אנחנו לא מחסלים את המושב אלא לוקחים רצועת קרקע. אנחנו מטפלים במשבר דיור שלא היה כמותו. איפה יגורו ילדי כפר סבא? במאדים? על הירח? תושבי צופית גרים בנחלות, יש להם הרחבה לבנים ממשיכים. למועצה האזורית דרום השרון יש קרקעות באזורי הביקוש, והם צריכים להבין שיש התפתחות עירונית. צפון העיר זה יתרת הקרקע היחידה שנותרה לעיר. כפר סבא נחנקה. צריך לתכנן את השכונה החדשה בצורה חכמה. אני מבין שהם רוצים להיות מוקפים בשטחים פתוחים, אבל חקלאות אפשר לעשות גם בבקעה".
אושרת גני גונן, ראש המועצה האזורית דרום השרון: ״התפתחותה של העיר כפר סבא ראוי שתעשה באמצעות ניצול עתודות הבנייה הקיימות בעיר שטרם נוצלו. עתודות הקרקע הקיימות בפרויקטים של התחדשות עירונית יספיקו מעל ומעבר לגידול המתוכנן בעיר. התפתחותה של העיר כפר סבא אסור שתעשה באמצעות תוכנית אימפריאליסטית, דורסנית ולא הכרחית, שמשמעותה חיסול ישוב חקלאי, פגיעה במסדרון אקולוגי, פגיעה בשטחים פתוחים מהאחרונים שנשארו באזור, והחרפת בעיות התחבורה באזור. הטרנספר לבקעה שמציע ראש עיריית כפר סבא לחקלאים אינו מקובל".