סגור

בלעדי
בעקבות אירוע הקריסה בחולון - בהוד השרון יבדקו את כל הבניינים שנבנו לפני 1980

ראש העירייה אמיר כוכבי: "התחלנו להתייחס לבניינים כאילו הם מקרר שאחרי 40 שנה מפסיק לעבוד. צריכות להיות תקנות להחזקת מבנים עם בדיקות תקופתיות. צריך לחייב בחוק את תחזוקת המבנה ולייצר סנקציות במידה שלא מטופל"

הוד השרון החלה לבצע בדיקות הנדסיות ל-267 בניינים שנבנו לפני שנת 1980. לכלכליסט נודע כי הבדיקות החלו בהוראת ראש העיר אמיר כוכבי. בעקבות אירוע הקריסה בחולון ושורה של בניינים שפונו בערים נוספות בעקבות חשש מקריסתם, תושבים פנו לעיריית הוד השרון והצביעו על מבנים בעיר שגם הם חשודים כמסוכנים. כוכבי החליט להרחיב את הבדיקה כך שייבדק כל בניין שנבנה לפני 1980, שנה שבה נכנסו לתוקף תקנות לבנייה עמידה בפני רעידות אדמה. ממצאים שהגיעו מבניינים ראשונים שנבדקו עולה כי חלק מהם זקוק לתיקון דחוף, עם כי לא נמצא בניין בסכנת התמוטטות. רשימת הליקויים בכל הבניינים שיבדקו תועבר לוועדי הבתים והם ידרשו לטפל בהם ולדווח לעירייה.


2 צפייה בגלריה
בניין ש קרס ב חולון
בניין ש קרס ב חולון
הבניין שקרס בחולון
(קובי קואנקס)
בשיחה עם כלכליסט כוכבי הסביר ש"אנחנו עושים את זה כי כיום יש ואקום. אין תקנות להחזקת מבנים. התחלנו להתייחס לבניינים כאילו הם מקרר שאחרי 40 שנה מפסיק לעבוד. צריכות להיות תקנות להחזקת מבנים עם בדיקות תקופתיות. צריך לחייב בחוק את תחזוקת המבנה ולייצר סנקציות במידה שלא מטופל. מכיוון שהבנו שהוואקום מאוד גדול החלטנו לבדוק בעצמנו. בגלל שהכל טלאי על טלאי ואין מי שלוקח אחריות גם כאן הרשות המקומית נכנסת ולוקחת אחריות".

2 צפייה בגלריה
אמיר כוכבי ראש עיריית הוד השרון
אמיר כוכבי ראש עיריית הוד השרון
אמיר כוכבי ראש עיריית הוד השרון
(אסף פרידמן)

"התחדשות עירונית אינה פתרון לאחזקת מבנים מסוכנים"

הערכות הן כי עלות הבדיקה של כל הבניינים תהיה כ-300 אלף שקל שימומנו לפחות בשלב ראשון מתקציב העירייה. כוכבי אומר על כך כי "בהיבט התקציבי אני לא בטוח שהפתרון הנכון הוא הוצאה של כספי ציבור על בדיקה של בתים פרטיים. אבל בגלל שזו מצוקה שעולה מהשטח, מדובר בחיי אדם ואנחנו לא רואים את משרדי הממשלה מתקדמים לחקיקה החלטנו לקחת את זה על עצמנו. אם נחכה שדברים יקרו נהיה עדים לעוד מקרים ואני לא רוצה שזה יקרה אצלי בהוד השרון".
בקבוצת הבניינים שיבדקו יש כ-40 בניינים שמצויים כעת בהליך לקידום תוכנית פינוי בינוי או תמ"א 38. העירייה שלחה ליזמים של הפרויקטים האלה הנחייה כי עליהם לבצע בדיקה על חשבונם כמה שיותר מהר.
עם זאת בשיחה עימו טוען כוכבי כי לדעתו תוכניות של התחדשות עירונית הם לא תמיד הפתרון הנכון לסכנת התמוטטות. לדבריו, "אחת הבעיות היא דווקא כאשר יזם נכנס ומוכר לדיירים שבקרוב תהיה כאן התחדשות עירונית ואז אף אחד מהדיירים לא רוצה לשפץ. לפעמים ההליך לקידום התוכנית נמשך 15 שנה ובתקופה הזו הבניין סובל מהזנחה".
אנחנו מקדמים התחדשות עירונית כי זה נכון להתאים את התשתיות ולהצעיד את השכונות הוותיקות לעידן הנוכחי. אבל זה לא פתרון להחזקת מבנים. צריך לחוקק שיקבע הוראות ברורות בנושא".
לשאלה כיצד הוא מציע לממן שיפוץ ואחזקה של מבנה שדייריו לא יכולים לשאת בעלויות השיפוץ עונה כוכבי "צריך לתת מענה גם למקרים כאלה. זה לא צרה שלי. זו צרה כלל ארצית שצריכה לקבל מענה. אם יש אוכלוסיות שלא יכולות לבצע את התיקונים בוודאי שהמדינה צריכה להיכנס. הרי גם אם יקרוס בניין שבו כל הדיירים במעמד סוציואקונומי נמוך המדינה עדיין תצטרך לפצות אותם. לכן המדינה צריכה לייצר עכשיו את המנגנון הנכון לפני שיהיה מאוחר מידי. הרשויות המקומיות יכולות לפקח על בדיקת ותחזוקת הבניינים אם הן יקבלו כלים וסמכויות כי הן הכי קרובות לשטח".