עשרות מיליונים על הכף: אושרה חלקית בקשה לתביעה ייצוגית בטענה להטעיית משקיעים
עשרות מיליונים על הכף: אושרה חלקית בקשה לתביעה ייצוגית בטענה להטעיית משקיעים
דו"ח שפרסמה לוינסקי-עופר ביוני 2021 הטעה לכאורה לגבי פרויקט בן אלפי דירות בקריית מלאכי, שהקפיץ את מניית החברה וסייע לגיוס 93 מיליון שקל באג"ח. לפי בקשה שהגישו שני בעלי המניות, החברה התמהמה בפרסום התיקון. לוינסקי-עופר: "נמשיך לפעול עם העירייה בהתאם למסמך שפורסם"
בקשה לתביעה ייצוגית נגד חברת לוינסקי-עופר ודירקטורים נוספים בחברה, בנוגעת להטעיית משקיעים ולהפרת חוק ניירות ערך, אושרה על ידי השופט יעקב שרביט מהמחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב. את הבקשה, לפיה החברה הציגה מצג שווא לגבי הסכם בינה לבין עיריית קריית מלאכי, הגישו בעלי מניות בחברה.
במוקד הבקשה פרויקט פינוי-בינוי ברחוב קיבוץ גלויות בקריית מלאכי. במסגרת הפרויקט צפויות להיבנות נכון להיום כ-4,000 דירות. בשנים 2020-2019 תואר הפרויקט ככזה שקידומו מצוי בדיונים מול הרשות המקומית והרשות להתחדשות עירונית, וצפוי לקבל קרקע משלימה.
ביוני 2021 נשלח מייל מהעירייה אל החברה, ובו מכתב חתום של ראש עיריית קריית מלאכי, אליהו זוהר. "העירייה תדאג להקצאת יתרת הזכויות ותפעל מול הגורמים הרלוונטיים, באופן שיביא את יחס הדירות בפרויקט ליחס של 1:9", נכתב. "זאת, בקרקע משלימה במתחם תימורים המשווק על ידי הרשות המקומית ומצוי בבעלות רמ"י, ו/או בכל מתחם אחר". למכתב נוסף אישור של היזם, וחתימתו ליוני 2021.
לטענת התובעים, לאורך תקופה ממושכת הוצגו בדיווחי החברה שורת מצגים מטעים, סביב פרויקט של החברה בקריית מלאכי. מכשהתגלה לטענתם דבר ההטעיה, בדו"ח המידי של החברה מדצמבר 2021, חלו ירידות חדות בשערי ניירות הערך של החברה, ונגרם נזק לחברי הקבוצה ולמחזיקי ניירות הערך שלה באותה העת.
ב-16 ביוני הוציאה החברה דו"ח מידי, ובו מוצג הסיכום: "היזם המוביל בשיתוף העירייה יעשו כל שלאל ידם לקדם את הליכי התכנון במהירות האפשרית, תוך כדי הסרת חסמים ככל הניתן. זאת, לאור היקף הפרויקט וחשיבותו לעיר", כך נכתב. "היזם המוביל יפעל בשיתוף העיריה להגשת התב"ע לאישור הוועדה המקומית לתכנון ובניה בתוך 180 יום. העירייה תדאג להקצאת יתרת הזכויות ותפעל מול הגורמים הרלוונטיים, באופן שיביא את יחס הדירות בפרויקט ליחס של 1:9. זאת, בקרקע משלימה במתחם תימורים המשווק על ידי הרשות המקומית ומצוי בבעלות רמ"י, ו/או בכל מתחם אחר שניתן יהיה להקצות לטובת הפרויקט".
יומיים אחרי הדיווח עלתה מניית החברה ב-50%, בעוד מדד הנדל"ן היה שלילי. הפרויקט וההסכם עם העירייה הוזכרו גם בהצעת מדף להנפקת אג"ח מאוגוסט, תוך הזכרת הקרקע המשלימה וההסכם מיוני 2021. עוד צוין בהצעת המדף, כי "לצורך מימוש הפרויקט תידרש תב"ע חדשה, וכן הסכם גג או הסדר אחר של עיריית קריית מלאכי עם רשות מקרקעי ישראל, שיאפשר הקצאת קרקע משלימה ליזמים".
אולם, בדצמבר 2021 שלח מהנדס העיר נועם רווחה מכתב לחברה באמצעות מייל, ובו הוא מכחיש את התיאור אודות הסכם שנחתם בין עיריית קריית מלאכי לללוינסקי-עופר. עוד הוא טען, כי בעקבות הידיעות שפורסמו בתקשורת בנושא, נשלח לחברה מייל המבהיר את העניין כבר ביוני 21, וכנראה לא התקבל בעקבות כתובת מייל שגויה.
החברה דיווחה בדיווח מיידי על קבלת המכתב לבורסה, ובו הבהירה בין השאר שאף כי המכתב נשלח אליה ביוני, היא קיבלה אותו רק בדצמבר, כי הקרקע המשלימה טעונה אישור של רמ"י וכי "העירייה לא חתמה על הסכם עם לוינסקי-עופר בעניין זה כיוון שהיא לא הבעלים של הקרקע המשלימה".
בעקבות הדיווח פורסמו כתבות על כך שהחברה גייסה חוב על בסיס פרויקט שקידומו לא אושר, וכי היא התעכבה בחצי שנה בהצגת המכתב. באותו היום, ה-21 בדצמבר, צנחה המניה ב-16%. בעקבות הכתבות פרסמה החברה דו"ח מיידי שבו נטען כי קיים מסמך חתום בין העירייה לחברה, אך היא קיבלה את מייל ההבהרה באיחור, והיא פועלת לקבלת הקרקע המשלימה יחד עם עיריית קריית מלאכי. למחרת אותו היום הוגשה הבקשה לתביעה ייצוגית.
המשקיעים אשר הגישו את הבקשה לתביעה הייצוגית טוענים להטעיה בכמה היבטים: הטעייה בנוגע לקיומה של קרקע משלימה, הטעיה לגבי חוזה מחייב עם העירייה והטעיה באי דיווח על המכתב מהעירייה בזמן. בלוינסקי-עופר הגיבו להאשמות בין השאר בהפניה לפרסומי העירייה באתר, לפיהם היא רואה חשיבות בפרויקט, וכן למכתב של מהנדס העיר לרשות להתחדשות עירונית ובו הוא מבקש אישור לקרקע משלימה. עוד טענה כי הסיכום הראשוני היה מחייב.
השופט החליט כי קיימת אפשרות סבירה שלוינסקי-עופר הציגה מצג מטעה, ובסופו של דבר הכריע כי הבקשה תתקבל. בהכרעה נקבע כי הקבוצה שבשמה תוגש התביעה תכלול את כל מי שרכשו מניות של לוינסקי-עופר, וכן איגרות חוב מסדרות ג' ו-ד' - החל ממועד פרסום הדו"ח המידי מ-16.6.21, ועד למועד פרסום הדו"ח המידי מ-26.12.21. זאת, למעט מי מהם שמכרו את כל ניירות הערך שבידם עוד לפני פרסום הדו"ח המידי, וכן למעט בעלי השליטה והדירקטורים שלה.
עילות התביעה הן עילות בקשר עם הפרט המטעה, שנכלל בדו"ח המידי מ-16.6.21, וכן בדו"ח הצעת המדף ובדו"חות לרבעון השני והשלישי 2021 בדבר חתימת חוזה, הסכם או סיכום בין החברה לבין העירייה. שאר העילות נדחו. הסעד הוא תשלום פיצוי כספי לחברי הקבוצה בגין הנזק שנגרם לקבוצה בקשר עם עילות התביעה. עוד קבע השופט הוצאות משפט לטובת המשיבים על סך 35 אלף שקל.
בעקבות פניית מרכז הנדל"ן, הפנתה אותנו לוינסקי-עופר להודעה לבורסה שפרסמה השבוע, לפיה בית המשפט קיבל בהחלטתו חלק מן הבקשה, ודחה את יתרתה. "על פי ההחלטה אושרה הגשת תביעה ייצוגית בעילת הסכם מחייב". עם זאת בהודעה מצוין כי נדחו העילות להתחייבות להקצאת קרקע משלימה, ההטעיה במכתב מיוני והפרת הוראות חוק החברות.
"הנטל שחל על המבקשים להראות 'אפשרות סבירה' הוא נמוך יותר. בנוגע לנזק הנטען, של ירידה במחיר ניירות הערך של החברה, נקבע בהחלטה, בין היתר, כי הוכח נזק לכאורה, כי על פניו יש ממש בטענות החברה על טעויות בתחשיב המומחה ופרסומים בתקשורת שהכילו פרטים שאינם נכונים תרמו לירידה במחיר ניירות הערך. החברה לומדת את ההחלטה. יובהר כי העירייה והחברה פעלו וממשיכות לפעול בשיתוף פעולה מלא על פי המסמך".
נכתב על ידי מערכת מרכז הנדל"ן