סגור
אתר בנייה בית שמש בו נהרג פועל 4.11.19
ארכיון. פועל נהרג באזור תעשייה בחבל מודיעין (צילום: דוברות זק״א)

פועל נהרג באתר בנייה של צה"ל באזור התעשייה חבל מודיעין

על פי הדיווח של מד"א הפועל הסיני נפל אל מותו מגובה של 10 מטר בפרויקט שהקימה שפיר עבור צה"ל; זהו הפועל ה-38 שנהרג מאז תחילת השנה

פועל בנייה זר (סיני) נפל הבוקר (ד') אל מותו באתר בנייה שבו הייתה חברת שפיר החברה המבצעת בפרויקט שבוצע עבור צה"ל באזור התעשייה חבל מודיעין. מדובר בפרויקט להקמת מרכז לוגיסיטי במחנה בן עמי המשמש כמרכז ההובלה והלוגיסטיקה של צה"ל.
על פי הדיווח של מד"א, בשעה 8 בבוקר התקבל דיווח במוקד 101 על פועל כבן 30 שנפל מגובה של כ-10 מטר באתר בנייה בפארק התעשייה, חובשים ופראמדיקים של מד"א שהגיעו למקום העינקו לו טיפול רפואי אך בהמשך נאלצו לקבוע את מותו.
פראמדיקית מד"א ירדן קוריאט וחובש בכיר במד"א אלי פכטר סיפרו: "הפועל שנפל מגובה של כ-10 מטר שכב סמוך לאתר הבנייה כשהוא מחוסר הכרה וסובל מפגיעה רב מערכתית קשה מאוד. ביצענו בדיקות רפואיות אבל הפציעה שלו הייתה אנושה ובסופן נאלצנו לקבוע את מותו".
מאז תחילת השנה חלה עלייה במספר ההרוגים כאשר לפי נתוני הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, זהו ההרוג ה-38 מאז תחילת השנה. לשם השוואה, בשנת 2022 כולה נהרגו כ-36 פועלים בתאונות באתרי בניה, ובתקופה המקבילה אשתקד נהרגו 31 פועלים.
לדברי הדס תגרי מנהל הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, "אנו נתונים בהתדרדרות חמורה במצב בטיחות העובדים באתרי הבנייה, כאשר מתחילת שנה זו נהרגו 38 עובדים בענף, עלייה של כרבע (23%) לעומת מספרם בפרק הזמן המקביל אשתקד, בנוסף לאלפי פצועים. זאת, נוכח מחדלים חמורים ומתמשכים בהתנהלות מנהל הבטיחות התעסוקתית במשרד העבודה, שבכללם ירידה דרסטית של עשרות אחוזים במספר צווי הבטיחות המוטלים בגין הפרות בטיחות באתרי הבנייה זו השנה השלישית ברציפות, ירידה דרסטית בהיקף החקירות וכתבי האישום המוגשים בגין הפרות בטיחות, ואי מימוש החלטות ממשלה מלפני שנתיים לגבש ולפרסם מדיניות פיקוח ואכיפה לענף וליישם הכשרות בטיחות לעובדים פלסטינים בענף הבניין. נוכח מחדלים אלה פנינו לאחרונה ביחד עם ארגון 'קו לעובד' לשר העבודה יואב בן צור בדרישה שלא להאריך את כהונתו של ראש מנהל הבטיחות התעסוקתית ולהקים לאלתר ועדת איתור לאיושו מחדש של תפקיד מרכזי זה ולפתוח דף חדש בהתנהלות מנהל הבטיחות".
ממנהל הבטיחות בעבודה נמסר בתגובה: מפקחי מינהל הבטיחות במשרד העבודה ביצעו עד כה השנה 17,501 ביקורי פיקוח. מדובר בעלייה של 10% בביקורי הפיקוח לעומת שנה שעברה. מפקחי מינהל הבטיחות הטילו 2,099 צווי בטיחות רק בענף הבנייה בדומה לאותה תקופה אשתקד. כמו כן נסגרו 900 אתרי בנייה, עלייה של עשרה אחוז ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. כמו כן חלה ירידה של 20 אחוז בכמות הנפגעים במשק בישראל. מ- 6,780 ל- 5,427 נפגעים.
"נזכיר כי הטלת צווים אינה המטרה אלא אמצעי מבין הכלים העומדים לרשות מינהל הבטיחות לאכיפה. מינהל הבטיחות מתייחס בחומרה רבה לעלייה בתאונות הקטלניות ופועל לשילוב כוחות מוגבר יחד עם הרשויות הנוספות, בין היתר ממשק עם רשם הקבלנים, יחידת פלס ומחוזות משטרת ישראל והרשויות המקומיות כדי להוביל להרתעה כוללת נגד יזמים וקבלנים שמזלזלים בהוראות הבטיחות ומפקירים את העובדים לגורלם. יחד עם זאת, מינהל הבטיחות במשרד העבודה מוביל כמה תקנות חשובות להגברת ההרתעה, בין היתר על ידי התקנות להרחבת האחריות שהונחו על שולחן ועדת העבודה והרווחה בכנסת וצפויות להטיל אחריות אישית על קבלנים ויזמים באתרי בנייה. נדגיש כי כהונתו של המפקח הראשי במינהל הבטיחות, אינג׳ חזי שוורצמן בתוקף. לחזי שוורצמן תרומה רבה למינהל הבטיחות ולפעילותו בשנים האחרונות שהביאו להגדלה בפעילות הפיקוח והאכיפה".