"המדינה לא מרשה לייקר לאיקאה את הארנונה"
"המדינה לא מרשה לייקר לאיקאה את הארנונה"
עיריית נתניה טוענת שביקשה פעמיים להעלות את תעריף הארנונה שקבעה לאיקאה לפני 21 שנה, אך משרד הפנים סירב. המשרד: "היא ביקשה להוריד תעריף לעסקים קטנים ולהעלות לעסקים גדולים"
הקשיים במו"מ בין עיריית אשדוד לאיקאה על פתיחת סניף בעיר חשפו את תעריף הארנונה הנמוך משמעותית שהרשת משלמת עבור הסניף שלה בנתניה, שלא עודכן מאז פתיחתו ב־2001. אז נקבע תעריף נמוך במיוחד משום שלרשות המקומית היה אינטרס להביא את הרשת לעיר. כעת מתברר כי עיריית נתניה כבר ביקשה להעלות את תעריף הארנונה לאיקאה, אך משרד הפנים התנגד לכך.
בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי איקאה משלמת ארנונה של 80 שקל למ"ר בסניף בנתניה, בעוד שעיריית אשדוד דורשת דמי ארנונה של 205 שקל למ"ר, ולכן הרשת ממאנת בינתיים לפתוח סניף בעיר. איקאה ובעלי הקרקע במתחם באשדוד מנהלים מו"מ קשה עם העירייה על מחיר הארנונה ודורשים להוריד אותו לתעריף של חנות רהיטים, כ־110 שקל למ"ר.
מעיריית נתניה נמסר ל"כלכליסט" שהיא היתה רוצה להעלות את תעריף הארנונה, אך נתקלה בקשיים: "אכן מדובר בתעריף נמוך שעיריית נתניה ביקשה להטיל בעבר על שטחים מסחריים שגודלם מעל 15,000 מ"ר. התעריף קיבל את אישור מועצת העיר ומשרד הפנים. כל עסק מסחרי בתחום העיר נתניה ששטחו מעל 15,000 מ"ר מקבל את אותו תעריף נמוך. העירייה ניסתה כבר פעמיים להעלות את התעריף ולא קיבלה את אישורו של משרד הפנים".
העירייה הוסיפה עוד כי "המודלים של משרד הפנים בודקים את סבירות תעריפי הארנונה לעסקים באופן ממוצע וגם באופן יחסי לקבוצת התייחסות של רשויות מקומיות שהעיר נתניה שייכת להן, ועל פי הבדיקה הזו תעריפי הארנונה לעסקים בנתניה גבוהים ואין עילה להעלותם.
"בשנת 2018 הגשנו בקשה דומה למשרד הפנים והוא סירב מאותה סיבה, ואז הגשנו עתירה לבג"ץ נגד משרד הפנים ומשרד האוצר, ובג"ץ המליץ לנו למשוך את העתירה כיוון שאין לה שום סיכוי. אין טעם בהגשת בקשות בידיעה ברורה שהן לא תאושרנה, וזו הסיבה שלא הגשנו בקשה דומה בשנת 2021 ו־2022".
יוגב שרביט, יועץ כלכלי לרשויות עירוניות, מסביר שהעלאת תעריף הארנונה בנתניה אינה פשוטה כלל ועיקר: "מה שקרה בנתניה זה שהיתה הגדרה של סיווג, וכדי למשוך את איקאה הם הוסיפו גם את עניין הגודל. כלומר הם יצרו מדרגה נוספת וככה נוצר בנתניה תעריף ייחודי. עם זאת, זה לא התעריף לכל האיקאות בארץ. לא עשו מהלכים דומים בקריית אתא, ראשון לציון ובאר שבע.
"נתניה יכולה לפנות למשרד הפנים ולבקש לשנות את מדרגת התעריף. בשביל להעלות את התעריף היא צריכה לעשות את זה בצורה פומבית, ואז איקאה, מן הסתם, תפנה לערכאות משפטיות. הם יטענו שקיבלו הטבת מס ושלא ניתן לקחת אותה".
ממשרד הפנים נמסר: "עיריית נתניה לא הגישה למשרד הפנים בקשה מסוג זה ומשכך גם לא סורבה. מבחינת בקשותיה של עיריית נתניה בשנים האחרונות עולה כי בשנת 2020 בקשתה התייחסה להפחתת תעריף לעסקים קטנים והעלאת תעריף לעסקים גדולים, אך העירייה התנתה את הבקשה בכך שהן בקשת ההעלאה והן בקשת ההפחתה יתקבלו. בקשתה נדחתה לאור נתוני המודל להשוואת התעריפים. בשנים 2022-2021 לא הוגשו בקשות. לשנת 2023 לא הוגשה בקשה לעניין זה".