בלעדיהתקופה הממוצעת של אי תשלום שכר הדירה - 2.5 חודשים
בלעדי
התקופה הממוצעת של אי תשלום שכר הדירה - 2.5 חודשים
מחקר שאסף נתונים מתחילת 2020 עד אוגוסט השנה מצא שהסיכוי שהשוכר לא ישלם שכר דירה עולה ככל שמקום מגורי המשכיר רחוק יותר מהדירה המושכרת
הסיכוי שהשוכרים לא ישלמו את שכר הדירה עולה ככל שמקום מגורי המשכיר רחוק יותר מהדירה המושכרת, כך עולה מנתוני חברת דיפרנט, המבטחת את שכר הדירה עבור בעלי נכסים. ממדגם מייצג שערכה החברה בקרב לקוחותיה, עולה תמונה שצריכה להדאיג רוכשי דירות להשקעה: 73% מבעלי הנכסים שהשוכרים שלהם לא עמדו בתשלומי השכירות — לא גרים בעיר שבה הנכס מושכר. עם זאת, מתחילת השנה נרשם שיפור בתשלום דמי השכירות בהשוואה לימים של שיא הקורונה אשתקד.
בינואר-אוגוסט השנה 320 בעלי נכסים, מתוך 5,000 לקוחות החברה (6.5%), פנו לחברה כדי לקבל פיצוי על דמי שכירות שלא שולמו. הנתון משקף ירידה של 23% לעומת התקופה המקבילה ב־2020. הסיבה לירידה היא התאוששות כלכלית של המשק.
רכישת דירה רחוק ממקום המגורים נפוצה בישראל. רבים מהמשקיעים מחליטים להרחיק בחיפושיהם אחר דירה להשקעה באזורי פריפריה, שבהם מחירי הדירות נמוכים יותר והתשואות גבוהות יותר. מנתונים שנאספו מתחילת 2020 עד אוגוסט השנה עולה כי 31% מבעלי הנכסים המתגוררים במרחק של 100 ק"מ מהנכס שלהם סבלו ממקרים של אי עמידה בתשלומים; בטווח של 100-50 ק"מ הנתונים משתפרים: 22% מבעלי הנכסים התמודדו עם שוכרים שלא העבירו להם תשלומים; ובטווח של עד 50 ק”מ רק 18% מבעלי הדירות סבלו מאי תשלום דמי שכירות.
עם זאת, הגורמים המשפיעים על הסיכון של אי תשלום שכר דירה אינם קשורים רק למרחק. גם משקיעים שרכשו דירה בעיר מגוריהם, אך הרכישה התבצעה באזור שבו הדירות זולות והאוכלוסייה ממעמד סוציו־אקנומי נמוך היו חשופים לסיכון גבוה. שיעור השוכרים שלא שילמו במקרים אלה עמד על 31%.
בחלוקה לאזורים וערים נמצא כי 25% מבעלי הדירות שספגו הפסדים בעקבות אי תשלום שכר דירה משכירים נכס בדרום הארץ: באילת 7.8% מהמקרים, אשקלון עם 4.7% מהמקרים, באר שבע 8.5% ו־4% באשדוד, אופקים, דימונה ונתיבות. 15% מהמקרים של אי תשלום היו במרכז הארץ: פתח תקווה 3.9%, תל אביב 1.6%, רחובות 1.6%, ראשון לציון 1.6%. 11% מהמקרים נמצאים ביתר ערי המרכז: בת ים, חולון, כפר הס, כפר סבא, נס ציונה, הרצליה ונתניה. 4% מהמקרים נרשמו במזרח הארץ: ירושלים ובית שמש. בצפון הארץ היקף המקרים של אי תשלום יותר מכפול מזה שבדרום ועומד על 56%. בקריית אתא 18.6%, בחיפה 21.7%, ובשאר ערי הצפון 15.7% (באור עקיבא, בית שאן, חדרה, חצור הגלילית, חריש, מעונה, שלומי, מעלות, טבריה, צפת, עפולה, נשר, נוף הגליל ונהריה).
עוד עולה מהדו”ח של דיפרנט כי התקופה הממוצעת של אי תשלום שכר הדירה עמדה על 2.5 חודשים.
לדברי אלעד שריקי, מנכ"ל דיפרנט, הסיבות לאי תשלום שכר הדירה מגוונות: "יש דיירים שבאמת נקלעו למצוקה תקציבית עקב סיבות אישיות, וישנם דיירים שמנצלים את העובדה שבעל הדירה מתגורר רחוק ואין באפשרותו ‘לקפוץ’ לדירה שלוש פעמים בשבוע לראות מה קורה בה. אם הוא כבר מגיע, אז הדייר גם יכול להרשות לעצמו ‘להתחמק’ ולא לפתוח את הדלת או לטעון שהוא לא בבית. צריך לזכור שחוק השכירות שנחקק לפני עשור אוסר על בעל דירה להיכנס לדירה בלי לתאם עם הדייר המתגורר בה".
על פי הנתונים, אחד מכל עשרה בעלי דירות חווה אובדן הכנסה בגלל שוכר שאינו משלם שכר דירה או מסרב להתפנות. הנזק לבעל הדירה מורכב מהוצאות משפטיות, תביעה לפינוי מושכר, הוצאה לפועל, אגרות בית משפט, משטרה והפסד דמי שכירות.