סגור

אחרי 11 שנה: רוכשי הדירות בפרויקט התמ"א התקוע ייאלצו להוסיף כ-120 אלף שקל

בית המשפט המחוזי נענה לבקשה לפרק את היזמית א.י. פרידמן, לצורך השלמת פרויקט באשדוד שנטשה; 20 מיליון שקל יגויסו מהדיירים, וככל הנראה גם באמצעות בניית דירות חדשות וקבלת מענק ממשלתי; בינתיים, הדיירים מתגוררים באתר בנייה

בית המשפט נענה לבקשה לפרק יזמית תמ”א 38 באשדוד ולקדם הליכים לגיוס כ־20 מיליון שקל לצורך השלמת הפרויקט שהיא החלה לפני 11 ונטשה באמצע הבנייה.
א. י. פרידמן יזמות והשקעות החלה ב־2011 פרויקט תמ”א 38 ברחוב הפלמ”ח 3 באשדוד, במסגרתו היא היתה אמורה להוסיף 40 דירות חדשות לבניין רכבת ישן שכלל 64 דירות. המפרקים הזמניים של הפרויקט, שמונו על ידי בית המשפט, הם עורכי הדין דן הלפרט ואביחי ורדי.
לפי ההסכם המקורי שנחתם עם בעלי הדירות הקיימות, כל אחד מהם היה אמור לשלם 35 אלף שקל, כלומר בעלי הקרקע הוסיפו מכיסם לפרויקט כ־2.24 מיליון שקל. אולם החברה היזמית נתקלה בקשיים תזרימיים וכשלא קיבלה כספים מהרוכשים של הדירות החדשות, הפרויקט נעצר. בינואר 2017 חתמו הדיירים על הסכם לביצוע עבודות בנייה עם הקבלנית ע.י. כוח יזמות, אך גם היא לא סיימה את הפרויקט. מאז הדיירים חיים באתר בנייה, בדירות שאין להן טופס 4, ועם חיבורים פיראטיים לחשמל, מים וביוב.

2 צפייה בגלריה
 בניין רכבת בתהליך של תמ"א 38 רחוב הפלמח 3 אשדוד
 בניין רכבת בתהליך של תמ"א 38 רחוב הפלמח 3 אשדוד
המבנה ברחוב הפלמ”ח 3 באשדוד. חיבורים פיראטיים לחשמל, מים וביוב
(גדי קבלו)
יצוין כי הסכום הנדרש להשלמת הפרויקט אינו סופי, משום שגם למפרקים לא ברור עדיין מה צריך לעשות כדי להשלים אותו. גם אופן גיוס המשאבים לא ברור עדיין. על פניו, קופת הפרויקט ריקה, ואולם, בכוונת המפרקים לגרום ל-40 רוכשי הדירות החדשות להשלים את התשלומים שלהם בתוך חצי שנה. מי שלא יעשה כן, תבוטל העסקה עמו ודירתו תימכר בשוק החופשי.
כמו כן, בכוונת המפרקים לדרוש מכל רוכשי הדירות החדשות תוספת תשלום בסדר גודל של כ-120 אלף שקל. אמצעי גיוס משאבים נוסף הוא בנייה של אגף חדש ובו 13 דירות, בשטח פנוי שנמצא ממערב למבנה הקיים. בנוסף, יש ציפיה שמשרד הבינוי והשיכון יאפשר את העברת כספי המענק בסך 900 אלף שקל, שהחברה הקבלנית קיבלה אך לא הועברו לה.
לדברי עו"ד הלפרט, "אחרי דיון מאוד ארוך הגענו לכך שבחצי השנה הקרובה יוכלו כל רוכשי הדירות לשלם את יתרת הכספים להשלמת סכום התמורה החוזי של הסכמי הרכישה. אנחנו מצפים שאנשים יעשו את זה. מי שלא יעשה את זה בתקופה הקרובה, ניאלץ לבטל לו את הרכישה ולמכור את דירתו בשוק החופשי. בסופו של דבר מי שישלים לנו את התמורה על התמורה החוזית הוא בפנים. מי שלא, נמכור את הדירה החוצה. ושם יהיו לנו תגמולים משמעותיים".
2 צפייה בגלריה
דן הלפרט
דן הלפרט
עו”ד דן הלפרט. “מי שלא ישלם, נמכור את הדירה החוצה”
(יח"צ)
עינב אורלב, חבר בוועד בעלי הדירות, משפטן בהכשרתו, מסביר שהסיטואציה מורכבת אך הוא אופטימי: "הבקשה לפירוק החברה התקבלה בעקבות החלטת ועד בעלי הדירות להתחיל בפעילות משפטית. זה דרבן את רוכשי הדירות החדשות, שרצו שמישהו אחר יממן להם את זה, לשתף פעולה. הם לא עשו כלום במשך שנים. ההחלטה שהתקבלה בשבוע שעבר היא שרוכשי הדירות ישלמו את ההפרשים שהם אמורים לשלם על פי הסכם המכר, כנראה עם ריבית והצמדה".
עו"ד ליאור לוי, ראש מינהלת ההתחדשות העירונית באשדוד, אומר שמדובר באחד מפרויקטי התמ"א הראשונים בארץ: "לשמחתי זה פרויקט יחיד שתקוע כרגע בעיר. רוב הדירות בפרויקט נמכרו למגזר החרדי. הם קנו בלי לעשות בדיקות נאותות, בלי בנק מלווה, בלי ערבויות. היזם פשט את הרגל והם כבר שנים בתוך אתר בנייה.
"הבקשה לפירוק הוגשה על ידי חלק מרוכשי הדירות, ביידוע של הדיירים האחרים. הנאמנים שמינה בית המשפט המחוזי אמורים לראות כמה כסף ורכוש קיימים לטובת קופת הפירוק, כדי שיתאפשר להמשיך ולהחיות את הפרויקט. הם נפגשו מספר פעמים עם גורמי תכנון עירוניים כי הפתרון שלהם כולל בנייה של אגף נוסף לפרויקט, כולל 13 דירות, על חשבון שטח הגינה. בנוסף לכך המפרק פנה למשרד הבינוי והשיכון בבקשה לקבל כסף מהמענק שניתן פעם לבניין. אנחנו מחכים לראות איך ניתן לקבל קצת כסף כדי להשיג יועצים שיקדמו את התכנון החדש".