ראש העיר יקנעם לשרה שקד: "מוותר על התרחבות בשטחי עמק השלום"
ראש העיר יקנעם לשרה שקד: "מוותר על התרחבות בשטחי עמק השלום"
מדובר בתגובה ראשונה של סימון אלפסי לאחר שוועדת הגבולות אשר בחנה העברת שטחים מהמועצה האזורית מגידו לעיריית יקנעם הגישה את מסקנותיה, שכללו העברת שטח של כ-643 דונם בעמק השלום ושטח של כ-952 דונם בין היישובים אליקים ועין העמק. מועצת מגידו: "תרגיל פופוליסטי זול וצפוי שיגרום להרס היישובים אליקים ועין העמק"
כשבוע לאחר שוועדת הגבולות שבחנה העברת שטחים מהמועצה האזורית מגידו לעיריית יקנעם הגישה את מסקנותיה, ראש העיר סימון אלפסי מגיב לראשונה על ההמלצות הללו ומודיע כי הוא מוותר על שטחי עמק השלום, אף שנכללו בהמלצות הוועדה. אלפסי פנה אל השרה שקד בבקשה כי תאמץ את המלצת הוועדה ותאשר את הרחבת יקנעם רק בשטח שבין פארק מבוא כרמל לאליקים.
המלצות הוועדה, שנחשפו לראשונה ב"כלכליסט", היו להעביר שטח של כ-643 דונם מקרקעות עמק השלום (במקום כ-1,000 דונם בהמלצות הוועדה הקודמת), וכן להעביר ליקנעם שטח של כ-952 דונם בין היישובים אליקים ועין העמק. מטרת העברת הקרקעות היא לאפשר את המשך פיתוחה של העיר יקנעם.
הוועדה התבקשה לבחון שלוש חלופות להרחבת שטח השיפוט של יקנעם: החלופה הראשונה שנבחנה היא של השטח בין פארק מבוא כרמל לאליקים, והיא זו שהעדיפה עיריית יקנעם וכבר אושרה לעירייה על ידי קבינט הדיור; החלופה השנייה נמצאת באזור עמק השלום, ואותה הציעה בעבר המועצה האזורית מגידו; והחלופה השלישית, שהוצעה גם היא על ידי מגידו, נמצאת באזור צומת התשבי, ונפסלה על ידי הוועדה בטענה כי קיים קושי לפתח את הקרקע הכלואה בין מספר צירי תחבורה, ולכן הזמינות בה לפיתוח מגורים נמוכה.
לפני מספר שבועות, עוד בטרם התקבלו המלצות הוועדה, ביקרה השרה שקד בעמק השלום והצהירה כי יש לשמור על תא השטח בעל ערכי הטבע הייחודיים, ולכן לא תאשר שם בנייה. בדבריו לשקד חיזק אלפסי את הבטחתה לבנות בעמק השלום: "הנני סבור כי בחירת החלופה הראשונה (בנייה בין מבוא כרמל לאליקים - ד"ל) במלואה תשקף אפוא הן את צורכי העיר כאמור לעיל, והיא אף תומכת ומתיישבת עם עמדתה של כבוד השרה כפי שפורסמה".
אני מברך על החלטת הוועדה הגאוגרפית, שיושבים בה אנשים רציניים שבחנו את הנושא לעומק וקבעו את החלטתם", הוסיף אלפסי. "יקנעם חייבת להתפתח כדי להבטיח את עתידה, על כך אין עוררין. השטח בחלופה הראשונה גם יספיק להבטחת עתידה של יקנעם, וכך גם נשמור כולנו על הטבע שבאזור עמק השלום".
במועצה האזורית מגידו הגיבו על מכתבו של אלפסי ומסרו: "אלפסי לא עושה טובות ב'ויתורו' על עמק השלום, הרי ברור מלכתחילה שהוא לא יבנה שם ומדובר בלא יותר מתרגיל פופוליסטי זול וצפוי. השטח שאלפסי מבקש לבנות עליו, בין עין העמק לאליקים, יגרום להרס שני יישובים, החרבת חייהם של תושבים רבים והרס החקלאות באזור".
"ההודעה של יקנעם עילית רצופה בשקרים", הוסיפו. "האמירה כאילו תמו עתודות הקרקע של העיר חסרת בסיס. העיר בנויה רק על 32% משטחה וניתן לבנות בתוכה אלפי יחידות דיור. לראיה - אלפסי דן בימים אלה עם יזמים על התחדשות עירונית בהיקף של 2,500 יח"ד, אך הנחה את כל העוסקים בדבר לשמור על פרופיל נמוך עד שישיג שטח נוסף מחוץ לעיר. חלופת התשבי היא חלופה מצוינת. שטח התשבי, בניגוד לחלופת עין העמק-אליקים, לא גורם לחורבן של שני מושבים".
ראש המועצה איציק חולבסקי מסר בנוסף: "אני מאמין, ואפעל לשם כך בכל כוחי, ששרת הפנים לא תחתום על המלצות שיגרמו להרס של שני יישובים, בעוד ליקנעם עילית אפשרויות רבות לצמוח בתוך שטחה".