תקן הפיגומים החדש: קבלנים לא ערוכים, הבנייה תתעכב
תקן הפיגומים החדש: קבלנים לא ערוכים, הבנייה תתעכב
משרד הכלכלה אמור לאכוף מהיום את השימוש בתקן פיגומים חדש בבנייה. אך הקבלנים טוענים שלא הספיקו להתארגן לשינוי הנדרש וספקי הפיגומים דורשים סכומי עתק לציוד חדש. תוצאה אפשרית: האטת קצב הבנייה ועליית מחירי דירות
היום, 1 במרץ, צפויה להתחיל זרוע הבטיחות בעבודה במשרד הכלכלה באכיפה של יישום תקן הפיגומים החדש. אלא שבשטח קבלנים מעידים שהם כלל לא ערוכים לשינויים הנדרשים. יישום התקן נדחה כבר כמה פעמים בשל הערכות מצב קודמות שהצביעו על כך שהשוק אינו ערוך לו.
הפעם, בניגוד לעבר, המדינה הודיעה כי לא תדחה את האכיפה, זאת אף על פי שקבלני הפיגומים טוענים כי לא הרבה השתנה מאז הדחייה הקודמת בחודש ספטמבר האחרון.
לטענת קבלני הפיגומים, המצב בענף אינו מאפשר להם להיערך כראוי, לא ניתן להם זמן מספק להיערכות, זאת לצד טענות נוספות שהעלו במכתבים לכל הגורמים העוסקים בנושא, בהם יו"ר ועדת הכלכלה בכנסת ח"כ מיכאל ביטון, שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי, ויאיר גולן סגן השרה.
לפי הקבלנים, יש כיום מיליוני מטרים של פיגומים שאינם עומדים בתקן החדש מאחר שהם לא מסומנים. זאת, משום שהליך הסימון החל רק ב־2018. הסימון, כך הם טוענים, נועד להבהיר מה מועד הייצור, אלא שלפי התקן אין מגבלת אורך חיים לציוד. כמו כן הקבלנים טוענים כי אין כיום כל אפשרות להמציא אישורי תקינות לציוד הקיים הן בגלל היקף הפיגומים שיש לבדוק והן משום שאין בישראל מעבדה שמתאימה לכך. עוד הם אומרים, כי בהיעדר בדיקות מתאימות המדינה למעשה מצפה מהם לזרוק לפח חלק מהציוד הישן אף על פי שהוא עדיין תקין.
"רוב הציוד של הקבלנים הוא ישן יותר משנת 2018, השנה שממנה התחילו לסמן את הציוד בהטבעה, ולכן לא עומד בתקן", אומר מאיר שמש, יו"ר ארגון קבלני הפיגומים. "הם רצו שנזרוק את הציוד כי הוא פסול. בהמשך הוסכם על מסלול של בדיקה וסימון הציוד הישן, ואף היה מתווה לכך, אבל אף גוף לא מוכן לקחת על עצמו את הבדיקה והסימון של הציוד הזה שעל פי הערכות היקפו מגיע למיליוני מטרים. ביקשנו לתת תצהיר שהציוד עומד בתקן ולא קיבלנו בינתיים שום תשובה".
לפי קבלני הפיגומים מבלי להחליף את הציוד הישן, העלות ל־500 מטר של פיגום תהיה כ־40 אלף שקל. אלא שמבלי יכולת להשתמש בחלק מהציוד הישן, העלות תגיע לכפול מכך - 80 אלף שקל. על פני קילומטרים רבים של פיגומים מדובר בהוצאה של מיליוני שקלים לכל קבלן. אך לפי הקבלנים, לא מדובר רק בעניין כספי. לדבריהם, גם אם הקבלנים יוכלו להוציא סכום כה גבוה על חידוש הציוד, יש בישראל רק ארבעה ספקים ואין בארץ מספיק פיגומים כדי לספק לכולם את הציוד. החשש, אומרים הקבלנים, הוא שיתוק של כל ענף הבנייה וכן עלייה נוספת במחירי הדירות.
איל בן ראובן, ראש מטה הבטיחות של ענף הבנייה בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ וההסתדרות, אמר אתמול כי "אנו מכינים נייר עמדה שבו נציג לממשלה כלים לניהול נכון של מעבר מלא של הענף בישראל לפיגומים בתקן אירופי. בשלב זה, על רקע בחירת ארבעה ספקים בלבד לשוק המקומי, אין לענף אפשרות לביצוע המעבר הזה באופן מיידי. נמליץ שכל יצרן ממדינות ה־OECD בעל תקן אירופי יוכל למכור כאן פיגומים. בנוסף נמליץ, כי במצבים מיוחדים יהיה ניתן לקבל בתקופה הקרובה אישור מיוחד ממהנדס קונסטרוקטור לשימוש זמני בפיגומים הוותיקים. נמליץ כי כל מי שביצע בפועל הזמנה של פיגומים בתקן האירופי וטרם קיבל אותם, יוכל להמשיך לבנות".
מינהל הבטיחות במשרד הכלכלה מסר כי "תקן הפיגומים החדש שנועד לשמור על חיי אדם, חל כבר בינואר 2019. בשלב זה אישר מכון התקנים שמונה דגמים מאושרים. מחר צפוי להתקיים דיון בראשות סגן שרת הכלכלה ח"כ יאיר גולן וראש מינהל בטיחות בעבודה על מנת לבחון את מתווה היישום והאכיפה, לרבות הגדרת לוחות זמנים".