סגור

משרד השיכון מקדם בנייה להשכרה על שטחי ציבור

לפי התוכנית, יזמים יוכלו להקים על "שטחים חומים", שמיועדים רק למבני ציבור, מיזמים שמערבים שימושים ויכללו גם דיור להשכרה ושטחי מסחר

משרד הבינוי והשיכון מקדם יוזמת בנייה להשכרה על קרקעות ציבוריות בשטח שסומן לפי תוכנית בניין עיר כ"שטח חום", שמיועד אך ורק להקמת מבני ציבור כגון בתי ספר, קופות חולים, בתי כנסת, מתנ"סים ועוד.
בפגישה שתתקיים היום בין שר הבינוי והשיכון זאב אלקין, שרת הפנים איילת שקד ושר האוצר אביגדור ליברמן, תוצג יוזמה ממשלתית ראשונה מסוגה, שתאפשר בנייה של דיור להשכרה בשטחים חומים.


בבסיס התוכנית החדשה עומדת ההבנה שבאזורי הביקוש צריך פרויקטים של דיור להשכרה. עד היום הגיע עיקר היצע הקרקעות לבנייה להשכרה מהמדינה (רשות מקרקעי ישראל) והמהלך הנוכחי נועד להרחיב את היצע הקרקעות לשכירות ארוכת טווח גם לקרקעות שכרגע מסומנות כשטחים חומים. ההנחה היא שאם ניתן יהיה להשתמש בקרקע העירונית תוך שילוב של יח"ד להשכרה ביחד עם פונקציות ציבוריות, ייווצר פה רווח כפול - תוספת של היצע דיור תוך שמירה על שירותים עירוניים.
מדובר במהלך מעניין, משום שיש בו קריאת תיגר על נוהלי התיכנון המקובלים וניסיון לייצר גמישות חדשה מסוגה בחוק התכנון. המודל שמוצע על ידי משרד הבינוי והשיכון יפעל במתכונת BOT. כלומר, יזם שיזכה במכרז ייקח עליו את תכנון והקמת הפרויקט והוא יהיה גם זה שישכיר את הדירות. לאחר 25 שנה יחזור המבנה לרשות העירייה. על מנת להגדיל את הפוטנציאל הכלכלי, מוצע שבכל פרויקט ניתן יהיה לבנות שטחי מסחר בהיקף של עד 40%.

1 צפייה בגלריה
זאב אלקין איילת שקד ו אביגדור ליברמן
זאב אלקין איילת שקד ו אביגדור ליברמן
שר השיכון זאב אלקין, איילת שקד ואביגדור ליברמן
(צילום: קובי קואנקס, אבי מועלם, אביגיל עוזי)

לפי התוכנית המוצעת, הקמת הפרויקט ותפעולו ייעשו על ידי חברת דירה להשכיר. החברה, שהוקמה ע"י משרד הבינוי והשיכון ב־2013 לצורך קידום נושא הדיור ופתרון המשבר, שיווקה עד כה קרקע ליותר מ־16 אלף יח"ד. 2,200 יח"ד כבר מאוכלסות ועוד 9,000 יח"ד נמצאות בשלבי הקמה.
מהלך המקודם עתה הוא חלק ממגמה רחבה יותר שמאפיינת את עולם התכנון הישראלי בשנים האחרונות, של העצמת "עירוב שימושים". זה בא לידי ביטוי בנטייה להוסיף חזיתות מסחריות למבני מגורים, הלגיטימציה להפוך משרדים למגורים, כמו גם הכנסת יחידות מגורים לאזורי תעשיה ומלאכה. על רקע מצוקת הדיור וההבנה שהביאה איתה הקורונה, שהכל צריך להיות נגיש ובמרחק הליכה ברגל, מדובר בתוכנית סבירה, שמבקשת שבאותו שטח ייבנו יחד בית כנסת, גן ילדים וגם דיור להשכרה. מנגד, תוספת שטחי המסחר עשויה להיות מיותרת, כששטחי מסחר רבים ברחובות מרכזי הערים נטושים.