סגור
יו"ר ועדת הכספים משה גפני בדיון על ארגוני החירום, היום
יו"ר ועדת הכספים (צילום: ערוץ הכנסת)

התנגדות בוועדת הכספים ליוזמת האוצר לקבע את מס הרכישה לדירות משקיעים

לפי התיקון לחוק שביקש להעביר האוצר מס הרכישה בשיעור 8% שמוטל על משקיעים יקובע ולא תהיה עוד אפשרות להפחיתו - אלא בהליך חקיקה ארוך. יו"ר וועדת הכספים גפני החליט שלא להביא את התיקון להצבעת הוועדה: "כמו יו"ר התאחדות הקבלנים גם אני בעד הפחתת מס הרכישה"

ויכוח סוער התרחש היום (ב') בוועדת הכספים של הכנסת בעניין יוזמת משרד האוצר לתיקון 104 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה). לפי התיקון, מס הרכישה בשיעור 8% שמוטל על משקיעים יקובע ולא תהיה עוד אפשרות להפחית אותו - אלא בהליך חקיקה ארוך. מתוך המבוא לטיוטת הצעת החוק: "מטרת התיקון למתן את הביקוש לרכישת דירות בידי משקיעים ולסייע בבלימת עלייה פוטנציאלית של מחירי הדירות, וזאת לצד יצירת יציבות מס בשוק".
אסף וקסלר, רכז שיכון ונדל"ן באגף התקציבים במשרד האוצר אמר שמטרת המדיניות היא לעצור את המגמה של עליית המחירים ואפילו לאפשר ירידת מחירים הדרגתית: "השאלה היא למי אנחנו מכוונים את שיווק הדירות החדשות. לזוגות הצעירים, מחוסרי דיור או למשקיעים? הניתוח שלנו העלה שעד 2015 שיעור המשקיעים בשוק היה כ-30%, באותה שנה הועלה מס הרכישה ע"י שר האוצר דאז, משה כחלון, ל-8% ושיעור המשקיעים עמד על 16%, שיעור שהוא נכון בעינינו. עם פרוץ משבר הקורונה התקבלה ההחלטה להוריד, באמצעות הוראת שעה, את מס הרכישה ל-5%, וכאן נוצר מצב של ניסוי טבעי. ראינו שברגע שהורידו את מס הרכישה קפץ שיעור המשקיעים ל-24%. בסופו של דבר, הסיטואציה גרמה לעליית מחירים".
מתן יגל מאגף תקציבים הודה שיש ירידה בכמות העסקאות, אך הוסיף שהוא לא רואה את זה כדבר שלילי: "ירידה כזאת גורמת ללחץ על הקבלנים להוריד מחירים. אם מחר בבוקר אתם רוצים להעלות ביקושים, קחו בחשבון שהמחירים יעלו".
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ הביע התנגדות נחרצת לתיקון: "אחת המסקנות שהגענו אליהם ב-7.10 היתה שאנחנו נלחמים תמיד את המלחמה הקודמת, לא את העכשווית. הבעיה של ענף הבנייה כעת היא חוסר כדאיות כלכלית של הקבלנים. בצעד של קיבוע מס הרכישה כלפי מעלה אתם עושים ההיפך. אתם מחבלים במאמצים של הקבלנים להגדיל את היצע הדירות".
סרוגו טען שהפעולה שהמדינה צריכה לעשות כעת היא דווקא להוריד את מס הרכישה: "להערכתי פעולה כזאת תביא להגדלת ההיצע, שבעקבותיו, מחירי הדירות לא יעלו. המשקיעים הם אנשים שיש להם כסף והם יודעים מה הם עושים. איזה דירות הם קונים? את 20% הדירות שהקבלן משווק או אלה שאיתן הקבלן נתקע ואז מוריד את המחיר. בת"א, יש כעת 3,600 יח"ד שמחכות להיתר בנייה. הקבלנים לא משלמים את אגרות ההיתרים כי הם יודעים שלא ימכרו את הדירות. החזרת המשקיעים לשוק, תאפשר לקבלנים להתמודד עם כל כמויות הדירות שאיתם הם תקועים".
ח"כ חנוך מילביצקי (הליכוד) הביע התנגדות לקיבוע המס: "הפתרון שלכם הוא כמו פלסטר שלא יעזור בשום דבר. יש לנו בעיית ריבית גבוהה שאתם לא מטפלים בה, מחירי קרקע גבוהים. התקציב הוא הזדמנות לשינוי. מבחינת מיסוי אתם טועים שאתם מקבעים את מה שקורה כרגע. בשביל להזרים אתם צריכים כעת להוריד דרסטית את מחירי הרכישה, ולקבוע בעוד 3 שנים מס גבוה יותר, של 10%-12%. במקביל, תקפיאו את מחירי השכירות ותתחילו לייצר אפיקי השקעה אלטרנטיבית. ב-2022 מחירי הנדל"ן עלו בצורה שעוד לא התאוששנו ממנה ועכשיו אתם מקבעים את המצב".
ח"כ חאמד עאמר (ישראל ביתנו) אמר כי "השוק מת. הריבית כל כך גבוהה שהיא 4.5% ואנחנו רואים שאין לנו עובדים. אני חושב שאנחנו צריכים לעורר את השוק עכשיו, והמס הזה בא ממש לתקוע את השוק". ח"כ ינון אזולאי, מש"ס, הוסיף: "לאן אתם ממהרים? יש לכם עוד 3 שנים, זו הוראת שעה שאפשר לחדש אותה עוד שלוש שנים. אתם כמעט נמצאים בהוראת קבע. דיברנו בעבר על וודאות ואמרת שזה יהיה וודאי, אבל יש ריבית נמוכה ולכן אנחנו צריכים את מס הרכישה הגבוה וכיום הריבית מאוד גבוהה, אני אומר אין בעיה אתה רוצה להשאיר 8% תשאיר אותם אבל אין שום סיבה שתבוא ותגיד שאתה רוצה לעשות את זה כהוראת קבע, לא הוראת קבע אנחנו לא יודעים מה יהיה עוד 3 שנים, אתה רוצה לעזור לשוק, יש משהו שנקרא מס שבח, תוריד אותו, תתחיל להציף את השוק בדירות. עשו את זה פעם וזה עזר. אתם לא נגד שום דבר אבל בסופו של דבר שאתם באים לפה אתם מציגים רק את מה שאתם רוצים ולא את מה שאנחנו רוצים".
יו"ר ועדת הכספים, הרב משה גפני (דגל התורה) סיים את הישיבה באופן פתאומי, בלי שהתקבלה איזו החלטה. לדבריו: "אני חוזר על מה שראול סרוגו, יו"ר התאחדות הקבלנים, אמר, אני בעד הפחתת מס הרכישה. אני לא מסכים לקבוע את מס הרכישה על 8% כי אנחנו לא יודעים מה יהיה עוד 3 שנים. אם בסוף השנה השר ירצה להאריך את הוראה השעה בצו הוא יוכל, ולא כרגע. אני לא מביא את זה להצבעה".