נדל"ן היוקרה לוהט יותר מאשר בעידן שקדם למגפה
נדל"ן היוקרה לוהט יותר מאשר בעידן שקדם למגפה
בערים הגדולות, מלונדון ועד ניו יורק, מכירות נכסי היוקרה זינקו במחצית הראשונה בעשרות אחוזים. הסיבות: רמת התחסנות גבוהה והיעדר תחרות למקומיים מול רוכשים זרים. באוסטרליה, מחירי הדיור זינקו בקצב שיא
שוק בתי היוקרה בכמה מהערים הגדולות בעולם רשם התאוששות במחצית הראשונה של 2021 לאחר שתוכניות התחסנות יצאו לדרך ורוכשים מקומיים שנשארו סגורים בגבולות ארצם מיהרו לנצל את היעדר התחרות עם לקוחות זרים.
לפי נתוני סוכנות הנדל"ן נייט פרנק, שדווחו ב"פייננשל טיימס", בששת החודשים הראשונים של השנה נרשמו 785 מכירות המוגדרות סופר־פריים - כלומר, בשווי של 10 מיליון דולר ומעלה. הנתונים משקפים עלייה של יותר מפי שניים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אז היכו מגבלות הריחוק החברתי. לא זו בלבד, היקף העסקאות גבוה ב־52% לעומת התקופה המקבילה ב־2019, לפני שפגעה המגפה.
מבין הערים המרכזיות, ניו יורק היתה הפעילה ביותר עבור האולטרה־עשירים, זאת בניגוד גמור לבריחה ההמונית שנרשמה בשנה שעברה במהלך הסגרים, כאשר משפחות רבות העדיפו להעביר את תקופת המשבר במקומות כמו פלורידה וההמפטונס. נייט פרנק דיווחו על 202 מכירות שנרשמו בעיר בנישת הסופר־פריים במחצית הראשונה, זינוק של 36% לעומת התקופה המקבילה ב־2019. הפתיחה המחודשת של העיר והשיעור הגבוה יחסית של חיסון מבוגרים, 70%, האיצו את ההתאוששות, ציינו בסוכנות. כמו כן, הביקוש לדירות התעורר אחרי היחלשות במהלך המשבר והן היוו 86% מכלל המכירות במגזר היוקרה לעומת 77% ב־2020. לוס אנג'לס היתה שוק חם נוסף, שם מכירות נכסי היוקרה טיפסו ב־185% לעומת נתוני 2019, בזכות היצע של בתים מרווחים המועדפים על הרוכשים בתנאי הסגר.
רוכשים חיפשו גינות
לונדון נמצאת גם היא ברשימה, לאחר ששוק היוקרה שלה רשם צניחה ברקע הגבלות הנסיעה שמנעו מזרים להגיע ולרכוש בתים בשכונות הנחשקות כמו מייפר, נייטסברידג' וצ'לסי. לפי נתונים שפירסמה סוכנות הנדל"ן סאבילס בשבוע שעבר, במחצית הראשונה נרשמו בלונדון 237 עסקאות במחירים של מעל 5 מיליון ליש"ט, זינוק של 61% לעומת התקופה המקבילה ב־2019. זאת בזכות רוכשים מקומיים ובינלאומיים שמתגוררים בלונדון וחיפשו בתים מרווחים יותר עם גינות בגלל הסגר.
"היעדרם של רוכשים בינלאומיים עיכב את ההתאוששות בעיקר באזורים המרכזיים היקרים ביותר, שם המחירים נמוכים עדיין בכ־20% ממחירי השיא", צוטטה בפייננשל טיימס פרנסס קלאסי, אנליסטית בסאבילס. "רוכשים שחיים בלונדון הצליחו ליהנות מרמות נמוכות של תחרות".
בה בעת, היא הוסיפה, כי היתרון שנהנו ממנו הרוכשים המקומיים לא ישרוד זמן רב, שכן הלקוחות הבינלאומיים יחזרו ברגע שייפתחו המסדרונות האוויריים. בשבוע שעבר מסרה ממשלת בריטניה כי נוסעים מחוסנים המגיעים מארה"ב וממדינות האיחוד האירופי לא יידרשו לבידוד עם כניסתם לבריטניה, החל ב־2 באוגוסט.
לפי תחזית שפירסמה נייט פרנק, סידני צפויה להוביל את העליות במחירי נדל"ן היוקרה למגורים השנה, עם זינוק של 10%. גם בשנה הבאה צפויה סידני לעמוד בראש טבלת העליות, אך תחלוק את המקום עם לונדון, כאשר שתיהן ירשמו התחזקות של 7%. השנה, לעומת זאת, צפויה בלונדון עלייה של 2% בלבד במחירי דיור היוקרה.
הבאות בדירוג העליות החדות ביותר ב־2021 הן מיאמי ולוס אנג'לס, שם צפויים מחירי נדל"ן היוקרה לטפס ב־6% וב־5%, בהתאמה. עבור השנה הבאה עומדות התחזיות בשווקים הללו על 4% ו־5%.
העשירים נשארו בבית
התחזית של נייט פרנק עבור ניו יורק חזקה גם כן. כך לפי ליאם ביילי, ראש מחלקת מחקר גלובלי של הסוכנות, שהתייחס למגמה במאמרו האחרון "ניו יורק חזרה, תשאלו את ג'רי סיינפלד". ביילי ציין כי "המסעדות הומות, הטיסות עמוסות, אצטדיון יאנקי מלא ואמריקה התאגידית קוראת לעובדיה לחזור". משכך, השנה צפויים מחירי היוקרה בניו יורק לטפס ב־4%.
עליית המחירים בסידני, העיר הגדולה באוסטרליה, נרשמה בעקבות סגירת הגבולות שהשאירה את עשירי המדינה בבית. ברבעון הראשון נרשמו 1,429 עסקאות בנישת הפריים, נתון רבעוני חסר תקדים בעיר, שנשמר גם בעת הזו למרות סגרים שהושתו באחרונה.
בה בעת, לא הכל ורוד באוסטרליה. בשבוע שעבר דווח כי מחירי הנדל"ן למגורים בבירות המרכזיות במדינה זינקו לרמות שאינן בנות־קיימא, זאת ברקע מחסור בנכסים וריבית שנמצאת בשפל היסטורי. שש ערים רשמו עליות שיא זה הרבעון השלישי ברציפות, כך לפי דו"ח אתר דומיין.
הדו"ח מציין "סערה מושלמת" של הלוואות זולות, היצע קטן, ביקושים חזקים וכספי תמריצים ממשלתיים שזרמו במהלך המגפה. בסידני, המחיר החציוני לבית הגיע לשיא של 1.4 מיליון דולר אוסטרלי (1.04 דולר ארה"ב) לאחר עלייה של למעלה מ־1,200 דולר ביום בשלושת החודשים האחרונים. בבירה קנברה, מחירי הבתים זינקו בכ־30% ב־12 החודשים האחרונים, ובהוברט, טזמניה נרשם זינוק של מעל 28%. אלה הם שיעורים שעקפו את שיאי העליות שנרשמו בשווקים המפותחים ב־2020, ובכלל זה, 22% בניו זילנד, 13% בארה"ב ובשבדיה ו־12% באוסטריה.