סגור
מתחם מידטאון ירושלים
מתחם מידטאון ירושלים. יכלול ארבעה מגדלים בני 42 קומות, ובהם 1,000 דירות, מלון, מסחר, משרדים ודיור מוגן ( צילום: אלכס קולומויסקי)

בלעדי
כך הצליחה ישראל קנדה למכור יותר מ-100 דירות במידטאון ירושלים - מחציתן למגזר החרדי

שיווק שקט בפרויקט מידטאון, במתחם שערי צדק, החל ברבעון הנוכחי, ולהצלחתו תרמה מכירה לקבוצה של עשרות חרדים מחסידויות גור וסאטמר. המחיר גבוה: 68 אלף שקל למ"ר

ישראל־קנדה מכרה כ־100 דירות בפרויקט מידטאון ירושלים, שנבנה במתחם בית החולים לשעבר שערי צדק, כך נודע ל"כלכליסט". שיווק שקט למקורבים החל רק ברבעון הנוכחי, על כן ההצלחה של החברה בולטת במיוחד על רקע אחד המשברים החריפים שחווה שוק הנדל"ן ב־20 השנים האחרונות. קצב המכירות הגבוה הושג, בין היתר, משום שהחברה מכרה עשרות דירות לחרדים, רבים מהם תושבי חו"ל.
חרדי שמכיר חלק מהעסקאות מסביר כי היו בפרויקט מקרים שקבוצה מקהילה חרדית מסוימת קנתה יחד דירות שכנות. בהקלטה שהגיעה לידי "כלכליסט" נציגי מכירות של החברה מספרים לחרדי שמתעניין בדירה כי עד עתה נמכרו 22 דירות בקומות הנמוכות לחרדים מקהילת סאטמר, 32 דירות לחסידי גור, וכן נמכרו כמה דירות לחרדים מתוך קבוצה של פורשים מחסידות גור. אותו חרדי סיפר ל"כלכליסט" כי הדירות נמכרו לפי מחיר של 68 אלף שקל למ"ר, כלומר כ־3.5 מיליון שקל לדירת 50 מ"ר.
הפרויקט בכללותו כולל ארבעה מגדלים בני 42 קומות, ובהם 1,000 דירות, מלון מסחר, משרדים ודיור מוגן. הפרויקט ייבנה על מגרש של 17 דונם באחד המתחמים היקרים בירושלים, במקום שבו שכן בעבר בית החולים שערי צדק, בסמוך לקריית הלאום ומשרדי הממשלה, לאולם הכנסים של בנייני האומה ולמרכז התחבורה. מבנה בית החולים, שנחנך ב־1902, יעבור הליך של שימור ויהפוך למלון בוטיק בן 50 חדרים.
התוכנית למתחם שייבנה על קרקע מדינה גובשה בשנת 2017 על ידי הרשות לפיתוח ירושלים. הקרקע שווקה בשנת 2020, וחברת ישראל־קנדה זכתה בה תמורת 538 מיליון שקל. מטרתה היתה לבנות מתחם של עירוב שימושים, בדומה למידטאון תל אביב. החברה הכניסה שותפים לפרויקט, הבולטת שבהם היא מור קופות גמל, וכיום לישראל־קנדה 73% מהפרויקט. בפברואר השנה העריכה כי הרווח הגולמי של כל השותפים יחד יהיה כ־800 מיליון שקל.
עוד לפני פרוץ המלחמה חווה שוק הדיור טלטלה בגלל ירידה בהיקף המכירות, ובפרט על ידי משקיעים. לאור זאת, נתוני המכירות של ישראל־קנדה בפרויקט היוקרתי הם יוצאי דופן. השאלה היא אם החברה תצליח לשמור על קצב עסקאות כזה גם עתה.
מהסקירה האחרונה של עסקאות לרכישת דירה חדשה שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ב־12 באוקטובר עולה כי מינואר עד אוגוסט נמכרו במחוז ירושלים 2,145 דירות, נתון שהוא נמוך ב־31% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, שבה נמכרו 3,107 דירות במחוז ירושלים.
הירידה הזו נבעה מעליית הריבית על המשכנתאות, וסביר להניח כי מאז פרוץ המלחמה קצב המכירות בענף הנדל"ן הואט עוד יותר בשל חוסר הוודאות שבו מצוי המשק, מצב הרוח של הקונים וצמצום הפעילות באתרי הבנייה, עד כדי השבתה מלאה של רבים מהם.