צניחה של 20% ברכישת דירות; כמעט חצי מהעסקאות - בפריפריה
צניחה של 20% ברכישת דירות; כמעט חצי מהעסקאות - בפריפריה
כ-30 אלף דירות חדשות ומיד שנייה נרכשו ברבעון השני של 2022. זו ירידה של 14% לעומת הרבעון הראשון של השנה ושל 20% בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2021. לפי נתוני האוצר ניכר כי רוכשי הדירות נודדים לפריפריה, בה אפשר למצוא מחירים נוחים יותר
שוק הדיור ממשיך להתקרר. 29.9 אלף דירות חדשות ומיד שנייה נרכשו ברבעון השני של 2022. זו ירידה של 14% לעומת הרבעון הראשון של השנה שבו נרכשו 34.9 אלף דירות. בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2021 נרשמה ירידה של 20%. כך עולה מסקירה של הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג.
ההתנפלות של רוכשי דירה ראשונה כפי שהיא נרשמה ברבעון הראשון של השנה נבלמה. מהסקירה עולה כי קבוצת האוכלוסייה הזו קנתה 11.8 אלף דירות, 14% פחות מהרבעון הראשון של השנה שבו הם רכשו 13.9 אלף דירות- הנתון הגבוה ביותר מאז ראשית שנות ה-2000.
על פי גרינברג ניכר כי רוכשי הדירות נודדים לפריפריה שבה אפשר למצוא מחירים נוחים יותר. הירידה בהיקף העסקאות בולטת במיוחד באזור תל אביב, שבו נרשמו ירידות של 31% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, וכן ואזור נתניה (29%-) והמרכז (25%-). לעומת זאת באזורים חיפה ובאר שבע נצפתה ירידה מתונה בהיקף העסקאות של כ-4% בלבד. גרינברג מסבירה כי גידול ברכישת דירות באזורים האלה על ידי זוגות צעירים הם שמיתנו את הירידה בהיקף העסקאות שבוצעו על ידי משקיעים או משפרי דיור.
משום שהירידה בהיקף העסקאות לרכישת דירה הייתה בעיקר באזור הביקוש שבין חדרה לגדרה, משקל העסקאות בפריפריה מתוך העסקאות בארץ הגיע ל-45%- וזה על פי גרינברג השיעור הגבוה ביותר מתחילת שנות האלפיים.
המחיר הממוצע של דירות שנרכשו במרכז הוא 2.6 מיליון שקל, גבוה בהרבה מאשר דירה ממוצעת בפריפריה שנרכשה בתמורה ל-1.4 מיליון שקל. גרינברג בחנה את שיעור התייקרות הדירות הזולות- אלה שהמחיר שלהן בתחתית התפלגות המחירים. עולה מהבדיקה שלה כי הדירות הזולות במרכז התייקרו בין הרבעון השני של 2021 לרבעון השני של שנה בשיעור של 11%, ואילו בפריפריה הן התייקרו רק ב-5.5%. הנתונים האלה מעניקים לרוכשי הדירות תמריץ לנדוד לפריפריה, לאור עליית המחירים בשנה האחרונה.
סימן נוסף לכך שזוגות צעירים מחפשים דירות זולות יותר אפשר למצוא בהשוואה בין שיעור הירידה בעסקאות לרכישת דירה חדשה על ידי הקבוצה הזו, לבין הירידה בעסקאות לרכישת דירה מיד שנייה.
בעסקאות לרכישת דירה מיד שנייה, ברבעון השני של השנה נרשמה ירידה של 7% בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2021. לעומת זאת בעסקאות לרכישת דירה חדשה נרשמה ירידה של 14%.
גרינברג מסבירה כי "יתכן והירידה המתונה יותר ברכישת דירות יד שנייה על ידי זוגות צעירים ברבעון השני השנה, מוסבר בין היתר בעלייה החדה במחירי הדירות אשתקד, אשר מרחיקה את הדירות החדשות, היקרות יותר, מהישג ידם של חלק לא מבוטל מהזוגות הצעירים".
בתקופה הנסקרת משפרי דיור רכשו 10,200 דירות, 21% פחות מאשר היקף העסקאות של הקבוצה הזו ברבעון השני של 2021.
משקיעים קנו 5,200 דירות, וזו ירידה של 31% לעומת הרבעון המקביל אשתקד והרמה הנמוכה ביותר מאז הרבעון השלישי של שנת 2020 שבו המשק התנהל תחת מגבלות מגיפת הקורונה. לעומת זאת הם מכרו בתקופה הנסקרת 6,300 דירות. בנובמבר 2021 מס הרכישה שמוטל על רוכשי דירה להשקעה עלה מ-5%, ל-8% ומאז ניכרת ירידה עקבית במספר הדירות שרוכשים משקיעים.
9% מהדירות שמכרו המשקיעים הניבו להן הפסד הון ריאלי- כלומר מחיר המכירה היה זול יותר ממחיר הקנייה. ברבעון המקביל אשתקד 8% מהמשקעים רשמו הפסד.