סגור
מפעל רב בריח 1
מפעל רב־בריח. "חוסר בעובדים בכל הארץ משפיע על הביקושים והאספקות של החברה" (צילום: אוראל כהן)

המלחמה על הבית
המעגל השני של ההאטה: "העיניים שלנו נמצאות על התזרים של הקבלנים"

רב־בריח כותבת בדו"חותיה הכספיים שהיא צופה קשיי תזרים בענף הנדל"ן והעמיקה את הגבייה. בקליל ובאינרום צופים הרעה משמעותית בתוצאות הרבעון הרביעי, אבל כולם בטוחים שקטר הנדל"ן ישוב לדהור במחצית השנייה של השנה

לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין שאם ענף הנדל"ן נעצר בחריקת בלמים לפני המלחמה ועוד יותר במהלכה, הרי שגם כל הענפים התומכים בו יסבלו מאותן תופעות. אם לא בונים, צריך פחות חלונות של קליל, דלתות של רב־בריח, צבעים של נירלט וברזים של חמת. בחינת הדו"חות הכספיים של החברות העוסקות בתחומים המשיקים לבניית הדירות מספרת את סיפורן של תומכות הבנייה, ההתמודדות שלהן עם ההאטה בענף שעליו הן רוכבות והנסיבות המיוחדות שבהן המשבר הזה פוגש אותן.
כך, למשל, המלחמה הביאה לשריפת מפעל הצבעים של נירלט בניר עוז. באשקלון רב־בריח שסבלה ממטחי רקטות, נאלצה לראות את המומחים המקצועיים שהביאה במיוחד מחו"ל לצורך שדרוג המפעל נעלמים למדינות המוצא שלהם. אם לא די באלו, צווי ה־8 של עובדיה המקצועיים נחתו עליה בזה אחר זה ופועלים פלסטינים לא הורשו להיכנס לעבודה במפעל החברה באריאל.
אבל מעבר לחבילת הבעיות של כל חברה, מעל כולן רובצת עננה אחת גדולה: ההאטה בענף הנדל"ן שממנו כולן ניזונות. "ענף הבנייה בישראל האט את פעילותו בצורה משמעותית לאור סגירת אתרי בנייה וחוסר בעובדים בכל הארץ באופן שהשפיע על הביקושים והאספקות של החברה לאתרי הבנייה", כותבת רב־בריח, המתמחה, בין היתר, בייצור דלתות פנים וחוץ, דלתות ומערכות סינון אב"כ לממ"דים ומוצרים נלווים לתחום בניית השלד. "נכון למועד הדו"ח, טרם חזרו אתרי הבנייה בישראל לפעילותם הסדירה בדומה לתקופה שקדמה למלחמה", הוסיפה החברה מיד לאחר מכן, כדי להבהיר שאם יש ספקות שהנה הנורמליות חוזרת, הרי שמדובר בשיווי משקל חדש.
השורה התחתונה של אותו שיווי משקל היא שבטווח הקרוב הדרישה לדלתות ולמוצרים הנלווים לבנייה תהיה פחותה. גם בקליל, יצרנית פרופילי האלומיניום, מרגישים היטב את ההאטה בענף הבנייה ואת ההשפעה עליה: "יצוין כי בתקופה שלאחר תאריך המאזן, לנוכח תקופת החגים והשפעות המלחמה על המשק הישראלי, בדגש על ענף הבנייה והשיפוצים אשר פעילותו הואטה, החברה צופה כי עלולה להיות ירידה משמעותית בהיקפי ההכנסות ברבעון הרביעי של השנה ובכך להוביל להשפעה מהותית על תוצאותיה של החברה ברבעון זה".
לרב־בריח וקליל אפשר לצרף גם את אינרום, המייצרת מוצרים נלווים לענף הבנייה (כמו דבקים, מוצרי טיח, חומרי איטום וכדומה) ומחזיקה בשליטה בחברת איטונג ובחברת הצבעים נירלט. באינרום עוד רכבו ברבעון השלישי על מסע יחסי הציבור של ראשי העיריות ערב הבחירות: אלו הזרימו ביקושים שבאו לידי ביטוי בתוצאות הכספיות של החברה, אבל העתיד נוכח המלחמה וההאטה בענף הנדל"ן לא נראה מבטיח. "אירועי המלחמה הובילו, בין היתר, להאטה משמעותית בענפי הבנייה והשיפוצים בארץ שבהם ממוקדות פעילויות הקבוצה, ומורגשת ירידה ניכרת בהיקפי ביקושים בכל תחומי הפעילות של הקבוצה, אשר צפויה להוביל לירידה משמעותית בהיקף הכנסות הקבוצה ברבעון הרביעי", כותבת אינרום בדו"חות למשקיעים.
בעוד רב־בריח, קליל ואינרום פרסמו את תחזיותיהן והערכותיהן להשפעת המלחמה וההאטה בנדל"ן על עסקיהן, חברות אחרות שנמצאות בעין הסערה השתמשו בהקלה שניתנה להן על ידי רשות ניירות ערך והעדיפו לפרסם את הדו"חות הכספיים בשלב מאוחר יותר. כך, למשל, חמת, אחת השחקניות הגדולות בארץ בתחום הברזים והשולטת בחברות שיש אלוני ומטבחי זיו, פרסמה הודעה לקונית באוקטובר על הרעה משמעותית שצפויה בתוצאותיה העסקיות ברבעון הרביעי, אך נמנעה בינתיים מלחשוף את היקף הפגיעה בה.
אך יש מי שאפילו לא נקטו את הפעולה האלמנטרית הזו ובטח שלא פרסמו את דו"חותיהן לרבעון השלישי. זה המקום להזכיר כי החוק מאפשר לקטנות שבהן לפרסם רק פעמיים בשנה את הדו"חות הכספיים, אך בהינתן האירוע המהותי שמתחולל בשוק הנדל"ן, ניתן היה לצפות מהחברות לפרסם התייחסות כלשהי לאירוע המלחמה. לרשימה הזו מגיעות אברבוך העוסקת בתחום הפרקטים והעץ ובירמן העוסקת בתחום העץ, מוצרי פרזול, מוצרי חשמל למטבחים ומשטחים מעובדים.
התחזיות השחורות האלו אילצו את החברות לנקוט סדרה של פעולות כשאינרום ורב־בריח שמות דגש מיוחד על העמקת הגבייה, מחשש שעם התעמקות המשבר לא יהיה עוד ממי לגבות. "נוכח ההאטה בענף הבנייה בישראל, העלולה להוביל גם לקשיים תזרימיים של גורמים שונים בתחום הבנייה, ביצעה החברה עדכון למדיניות הגבייה שלה ואף הופנו משאבים נוספים לטובת ביצוע גבייה מלקוחות", כותבת רב־בריח בדו"חותיה. סמנכ"ל הכספים שלה משתמש אפילו במינוח "גבייה אגרסבית".
פסקה בנוסח דומה נוסחה גם בחברת אינרום. אחד ממנכ"לי החברות הגדולות בתחום ציין כי "הלקוחות שלנו זה לא גוגל. יש עלייה מסוימת בימי אשראי, חלקה בשיתוף פעולה שלנו, ואין ספק שהקבלנים יותר מכווצים בתזרים שלהם. מדובר בקבלנים שצריך לעשות מעקב דקדקני אחרי היכולת שלהם לעמוד בתשלומים. אם מישהו חזר לעבוד וצריך עוד זמן כדי לעמוד בתשלומים, אנחנו באים לקראתו. אבל אלו שלא חוזרים לעבודה, הרי ברור שמתפתחת אצלם בעיה". כך זה עובד: חברות הנדל"ן למגורים מזמינות פחות דלתות חלונות וציוד לבנייה, חברות המייצרות מוצרים אלו מכווצות את פעילותן ולוחצות על הספקים שלהן ואלו משרשרים את הלחץ הזה הלאה. עד שאחת החוליות בשרשרת מתפרקת ומבקשת את הגנת בית המשפט.
שמואל דונרשטיין, המייסד של רב־בריח והיו"ר ובעלים של הקבוצה, תיאר בשיחת הוועידה של החברה את התחזית שלו קדימה: "ענף הבנייה נעצר אבל חוזר לעבודה בהדרגתיות. אנחנו לא מוכרים בגד או במבה. אנחנו בונים דלתות, חלונות ממ"דים ודלתות ממ"דים, ויש לזה ביקושים חזקים כבר עכשיו. התקופה לאחר המלחמה היא תקופה של פריחה. אחרי מלחמה נוצרת צמיחה ומי שמניע צמיחה זה כספים ממשלתיים שנשפכים. נכון להיום, כבר רואים ביקוש מטורף של עשרות אלפים של דלתות ממ"ד שאזרחים משלמים".
"אחרי אירועי 7 באוקטובר אני חושב שגם אנחנו במגזר העסקי צריכים לקבל על עצמנו קצת יותר צניעות בכל הנוגע לתחזיות שאנחנו מנפקים ואני חדלתי מלנסות לחזות את הענף", אומר פרדי אבוקרט, מנכ"ל קליל. "אני נערך לשני תרחישים: תרחיש אופטימי ותרחיש פסימי ובעיקר לדברים שאני יכול להיערך אליהם. התרחישים שלנו, גם הפסימי וגם האופטימי, נעים על ציר הזמן - כמה זמן ענף הבנייה עוד ימשיך לתפקד בקיבולת נמוכה כשצוואר הבקבוק הוא היקף הידיים העובדות. בכל מקרה, אני מתכונן ליום שאחרי. כשהוא יגיע, אני רוצה להיות מוכן לספק את הביקושים. זה אומר יכולות ייצור, שיווק וחיזוק המותג ובכולם אנחנו מטפלים בימים אלו".
מבירמן נמסר כי "החברה בוחנת את השפעת המלחמה על פעילותה ושאלת הצורך בפרסום דיווח מיידי על כך זה זמן מה. ככל והחברה תסבור שיש לפרסם על כך דיווח מיידי, היא תפעל לעשות זאת כחוק".