סגור

אחרי הקיפאון בהסכמי הגג: סיכום בין רמ"י ליהוד מונוסון יאפשר שיווק 1,100 יח"ד

במשך כשנה סירבה ראש העיר של יהוד מונוסון לאפשר את שיווקן של 1,100 יח"ד במסגרת הסכמי הגג, עד לקבלת התחייבות להקצאת קרקע משלימה שתאפשר קידומו של פרויקט התחדשות עירונית במרכז העיר; כעת סומנה קרקע ל-158 יח"ד בשכונת גני יהודה שצפויה לשמש את היזם

לאחר מו"מ שנמשך למעלה משנה, שבמהלכו סירבה ראשת העיר יהוד מונסון יעלה מקליס לשתף פעולה עם שיווק מגרשים לבנייה במערב העיר מבלי שיהיה פתרון קרקע משלימה לתוכניות התחדשות עירונית במרכז העיר, נחתם הסכם עם רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שבו סומנה קרקע משלימה ראשונה שגם תאפשר את שיווקן של כ-1,100 יחידות דיור.

יחידות הדיור שצפויות לצאת לשיווק הן בתמ"ל גני יהודה אשר במסגרתו ישווקו כ-4,100 יחידות בסך הכל. במסגרת ההסכם שנחתם, רמ"י מחויבת לפעול לקידום הקרקע המשלימה כתנאי לשיווק הדירות. בשלב ראשון מבקשים ברמ"י לשווק כ-1,100 יחידות דיור, ולצורך כך סומנה קרקע משלימה המיועדת להקמת 158 יחידות שתאפשר את קידומו של הפרויקט להתחדשות העירונית ברחובות ביאקובסקי וקדושי מצרים.
הסכם הגג של יהוד מונסון נחתם בשנת 2019, והוא כלל שתי קרקעות עיקריות שיקודמו במסגרת הותמ"ל (הוועדה לתכנון ובנייה במתחמים מועדפים): הקרקע של גני יהודה ממערב והקרקע של מגשימים במזרח. שתי התוכניות יחד כוללות 7,300 יחידות דיור וכ-691 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר.

2 צפייה בגלריה
ראשת עיריית יהוד מונסון יעלה מקליס
ראשת עיריית יהוד מונסון יעלה מקליס
יעלה מקליס
(צילום: דוברות עיריית יהוד- מונוסון)

לצד ההסכמה לבנייה על השטחים הפתוחים, מקודמות בעיר תוכניות לפרויקטים של התחדשות עירונית בהיקף של כ-5,000 יחידות דיור נוספות, אך בשל המחסור בשטחי ציבור בתוך העיר ומגבלת הבנייה לגובה שנגזרת מהקרבה לנתב"ג לא ניתן היה לקדם אותן. במסגרת הסכם הגג המדינה אמנם התחייבה להקצות קרקע משלימה בהיקף של כ-15% מסך הדירות שישווקו לטובת מימוש פרויקטים להתחדשות עירונית במרכז העיר, אך סימון הקרקע המשלימה לא היה תנאי לשיווק, ולכן נחתם ההסכם האחרון.
כאמור, בהתאם להחלטת רמ"י מהשבוע שעבר, התקבלה הצעתו של מנהל המחוז מטעם הרשות לסימון הקרקע המשלימה במערב. על פי ההסכמות, החברה הכלכלית לפיתוח יהוד מונוסון תבצע עבור העירייה עבודות פיתוח של תשתיות כבישים, ניקוז ותיעול וכן של פארק עירוני בשטח של כ-80 דונם לאורך נחל אונו. שיווק שטחי התעסוקה והמסחר בהיקף שנקבע על ידי העירייה, יתבצע ב-2022, כך שהתושבים הראשונים שיגיעו לשכונה ימצאו בה\ מעבר לשטחים ירוקים ולמבני החינוך וציבור, גם אזורי מסחר ותעסוקה מוכנים ומאוכלסים. כמו כן השכונה החדשה תשים דגש על תשתיות תת קרקעיות, הליכתיות ושבילי רכיבה לאופניים.

2 צפייה בגלריה
פינוי-בינוי ביהוד-מונסון. מספר בעלי הדירות המבקש לקדם פרויקטים נמצא בעלייה מתמדת
פינוי-בינוי ביהוד-מונסון. מספר בעלי הדירות המבקש לקדם פרויקטים נמצא בעלייה מתמדת
פינוי-בינוי ביהוד-מונסון
(אוראל כהן)

למרות שבעבר כבר סומנו קרקעות מסוימות כקרקע משלימה, מדובר בפעם הראשונה שקרקע כזו מסומנת נקודתית, והיא מהווה חלק מהמודל הכלכלי של הפרויקט להתחדשות עירונית במרכז העיר. החלק הטכני של העברת המגרש ליזם הוא מכשול בפני עצמו ולא ברור עדיין כיצד יבוצע. הנושא צפוי להיסגר בקרוב בין היזם לרמ"י.
לדברי מקליס, "הודעתי לרמ"י שעד שלא יפתרו את הסוגיה של הקרקע המשלימה לא נאשר שיווק בשטחים החדשים, אתמול הם סימנו חלקה בגני יהודה של 158 יחידות דיור לטובת אחד ממתחמי ההתחדשות העירונית שתאפשר את צאתו לדרך".
מקליס התייחסה לצורך בקרקע משלימה ואמרה: "אנחנו נמצאים תחת מגבלות הבנייה של נתב"ג ולכן ברוב העיר אין לנו את האפשרות לבנות מעל 15 קומות. וכדי שתהיה היתכנות פיסית כלכלית צריכים קרקע משלימה בשטחים החדשים. כרגע מדובר על כ-600 יחידות דיור עבור קרקע משלימה במסגרת שיווק קרקעות גני יהודה".
עוד אמרה כי "זוהי בשורה גדולה לתושבי העיר, למשפרי דיור ולזוגות צעירים. אני רוצה להודות לצוותים המקצועיים, לשותפינו לדרך ולנציגי רשות מקרקעי ישראל על קידום הנושא. בכוונתי להמשיך ולתכנן את העתיד של העיר תוך מתן אפשרויות מגורים ברות השגה. למרות הקשיים השונים שעלו במהלך הדרך לא וויתרנו על עמדתנו לתכנון אורבני התואם את הצרכים של העיר, ועתה התכנית עומדת להתממש כפי שהבטחתי".