הרשות להתחדשות עירונית בביקורת חריפה על ירושלים: "מקדמת תוכניות על חשבון זכויות של בעלי דירות"
הרשות להתחדשות עירונית בביקורת חריפה על ירושלים: "מקדמת תוכניות על חשבון זכויות של בעלי דירות"
מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית אלעזר במברגר: "נודע לנו שעיריית ירושלים הצטרפה כמגישת תוכניות פינוי-בינוי, לצד היזם, במספר מתחמים בעיר, וזאת בהיעדר הסכמות מצד בעלי הדירות באותם מתחמים, ובניגוד לנוהל". עיריית ירושלים: "מכתב תמוה שטוב היה לו לא נכתב"
דוח של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לשנת 2023 ממצב את העיר ירושלים כשיאנית בקידום ההתחדשות העירונית בישראל. מצד שני, מכתב ששלח ב-18 באוגוסט אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, ליואל אבן, מהנדס העיר ירושלים, מלמד שהאפקטיביות שבה מתנאה ירושלים כרוכה גם בעוולות כלפי התושבים. "אנו סבורים כי יש להיזהר ממצב בו קידום מואץ של תהליכי ההתחדשות העירונית, יבוא על חשבון זכויותיהם הבסיסיות והחוקיות של בעלי הדירות עצמם", כתב במברגר, והזהיר את עיריית ירושלים כי עליה להפסיק מיד את "הפרקטיקה המאפשרת את הצטרפות העיריה לתוכניות בהיעדר הסכמת בעלי הדירות".
על פי הדוח של הרשות להתחדשות עירונית לשנת 2023, על שולחן מוסדות התכנון היו כ-123,000 דירות בתוכניות פינוי בינוי, בכל רחבי ישראל, שטרם אושרו. מתוכן, 30,552 דירות רק בירושלים. למעשה, ירושלים היא העיר המובילה בישראל בקידום התחדשות עירונית. בשנת 2023 אושרו 37 תוכניות עם 6,657 דירות. העיר הבאה אחריה היתה תל אביב עם 9 תוכניות בלבד ו-4,584 דירות מוצעות. ירושלים מובילה גם במספר יחידות הדיור המצטברות, עד סוף שנת 2023, העומד על 90 תוכניות עם 22,433 דירות. אחריה תל אביב עם 45 תוכניות בלבד ו-17,287 דירות.
מכתבו של בלמברגר מעיד על התנהלות פסולה כביכול של עיריית ירושלים, שמצטרפת ליזמים כמגישת התוכנית, במנוגד לרצון בעלי הדירות. "נודע לנו שעיריית ירושלים הצטרפה כמגישת תוכניות פינוי-בינוי, לצד היזם, במספר מתחמים בעיר, וזאת בהיעדר הסכמות מצד בעלי הדירות באותם מתחמים, ובניגוד לנוהל האמור", כתב במברגר. "טענת העירייה לפיה הצטרפותה היתה מותנית בהצגת ההסכמות הנדרשות כתנאי להפקדת התוכנית בוועדה המחוזית אינה מספקת מענה לבעיה, לאור העובדה שהוועדה המחוזית החליטה על הפקדת תוכניות אלה ללא הצגת ההסכמות הנדרשות. בכל המקרים האמורים, הגם שהתנאי להפקדת התוכניות לא קוים, נמנעה העיריה מלמשוך את התוכניות, וכך התאפשר קידום המתחמים תוך התעלמות מוחלטת מעמדת בעלי הדירות המתגוררים בהם".
עוד הוא מוסיף: "אנו רואים קושי רב בתוצאה זו ובהשלכותיה המזיקות על אופן קידום המתחמים. על אף שברור כי כוונתה של עיריית ירושלים לקדם את תהליכי ההתחדשות העירונית בעיר הינה מבורכת, במקרים מהסוג האמור מתעורר חשש של ממש שיזמים או מארגנים שזכויות בעלי הדירות אינם בראש מעייניהם, ינצלו את המצב שנוצר לצורך המשך התנהלות בצורה שמתעלמת מעמדת בעלי הדירות במתחמים, ואף עומדת בניגוד לחוק ולתקנות".
עו"ד שרה בן שאול ויס, המייצגת התאגדויות דיירים בפרויקטים של פינוי בינוי בירושלים הסבירה לכלכליסט כי "שורש כל הרע הוא בהפרדה המלאכותית בין זכויות הבניין של בעלי הדירות מול תוכניות הבנייה המוצעות. רק בתחום הפינוי בינוי נוהגים כך, כאילו שאין אנשים שגרים בדירות האלה ויש להם זיקה לרכוש המשותף ולזכויות הבנייה העתידיות". וייס הביעה ספק לגבי האפקטיביות של המכתב של במברגר. "רב הנסתר על הנגלה במכתב הזה. הרי לרשות עצמה יש אפשרות להצטרף כמגישה בפרויקטים של התחדשות עירונית. מדובר במכתב נזיפה שאין לו משמעות אופרטיבית", אמרה.
מהוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ירושלים נמסר בתגובה: "טענות הרשות להתחדשות אינן מובנות מאחר והרשות עצמה מגישה למוסדות התכנון תוכניות ללא הסכמת הדיירים. השלב התכנוני הינו השלב הראשוני בקידום מתחמי התחדשות ובכל מקרה נדרשת הסכמות מלאות מצד הדיירים לשם מימוש התוכניות בפועל. ירושלים מצויה בתנופת התחדשות עירונית שיש להמשיכה כדי לשמור על השטחים הפתוחים מחד ולשמור על הזוגות הצעירים בעיר מאידך".
יובל שפנייר, יו"ר הוועדה הפיזית במינהל הקהילתי יובלים (קרית יובל, קרית מנחם): "אנו מברכים על עמדת הרשות להתחדשות עירונית. פער הידע בתחום בן התושב הפשוט לאנשי המקצוע והיזמים הוא עצום. במקרים שפרויקט מאושר בוועדה המקומית יש חשש שהוא מוצג לתושבים כעובדה מוגמרת שנתמכת על ידי העיריה ולכן ההקפדה על הכללים היא קריטית. טוב שהרשות מחדדת את הנהלים".
יוסי סעידוב, יו״ר מינהל קהילתי גוננים (קטמונים): ״מכתבו של מנכ״ל הרשות להתחדשות עירונית חושף את התנהלותה הבעייתית של עיריית ירושלים המעדיפה באופן עקבי אינטרסים רווחיים של יזמים על פני טובת התושבים המתגוררים במתחמי פינוי בינוי. העירייה מצטרפת ליזמים בהגשת תוכניות, מייצגת אותם בוועדות נגד התושבים, מאשרת בניית מגדלים בניגוד לתוכניות האב השכונתיות ומתעלמת לחלוטין מההשלכות העתידיות על הדיירים ועל המרקם האורבני״.
סגן ראש עיריית ירושלים עו"ד יוסי חביליואמר ל"כלכליסט": "המכתב של הרשות הממשלתית מוכיח את מה שטענתי בוועדה המקומית שאסור לוועדה להצטרף לתוכניות כל עוד לא נעשתה בדיקה של חתימות בעלי הדירות על ידי הוועדה המחוזית. מעבר לכך, גם בוועדה המחוזית וגם בעיריית ירושלים הופר האיזון בין דאגה לזכויות בעלי הדירות לבין דאגה ליזמים ולפיתוח העיר. העירייה צריכה לשנות דיסקט ולראות איך דואגים לזכויות בעלי הדירות. אני מציע שהעירייה תשכור עורכי דין שידאגו לאינטרסים של בעלי הדירות מול היזמים".
עיריית ירושלים: "המידע שהובא לידיעת ראש הרשות אינו שלם ואינו מדויק"
מעיריית ירושלים נמסר: "תמוה במידה רבה מכתבו של ראש הרשות להתחדשות עירונית. ככל הנראה, הובא לידיעת ראש הרשות מידע שאינו שלם ואינו מדויק, וזאת בלשון המעטה. הוועדה המקומית מצטרפת להגשת תוכניות, לצד היזמים, כשישנו שטח ציבורי קיים בגבולות התוכנית וזאת על מנת לקדם ולייעל את השמירה והטיפוח של השטחים הציבוריים, לטובת הדיירים והקהילה. הוועדה המקומית לא רק שמסייגת את תמיכתה בכך שתושג הסכמת דיירים על פי דין, אלא שמקפידה על כך שלא לאפשר קידום תוכניות שבהן דיירים מתפנים עלולים להיפגע.
עיריית ירושלים עובדת על-פי נוהל חברתי מסודר ומקיף מזה תקופה. יזמים הפועלים בירושלים נדרשים לעבוד על פי הנוהל, המחייב אותם בדיווח על אופן פעילותם מול הדיירים והצגת אסמכתאות על עמידתם בהוראות החוק והתקנות. נושא זה מלווה ומבוקר על ידי המינהלת להתחדשות עירונית ועל ידי מינהל קהילה ורווחה בעיריית ירושלים. בנוסף, כל תוכנית שמגיעה לוועדה מלווה על ידי יועץ חברתי ומלווה בחוות דעת חברתית של מינהל קהילה. במקרים בהם חוות הדעת החברתית מצביעה על אי תקינות ההליך החברתי, הוועדה המקומית לא מקדמת את התוכנית".