סגור

בלעדי
מבוכה חדשה להתאחדות הקבלנים: הקבלן שחמק מנושיו ישר לכס סגן הנשיא

גלעד בובליל נבחר בחודש שעבר לסגן נשיא התאחדות הקבלנים. כלכליסט חושף כי בובליל מצוי בהליכי חדלות פירעון ופשיטת רגל, חייב מיליוני שקלים, ורישיון הקבלן שלו בסכנה. ההתאחדות: "נפעל על פי החלטת המפקחת על הבחירות"

מבוכה בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ: גלעד בובליל, שנבחר בבחירות שנערכו בפברואר לתפקיד סגן הנשיא ויו"ר האגף למיסוי וכלכלה, מצוי בהליכי חדלות פירעון ופשיטת רגל בעקבות חובות שצבר בגובה מיליוני שקלים, כך נודע ל"כלכליסט". בין השאר ניתן בעניינו לאחרונה צו פתיחת הליכים לפי חוק חדלות פירעון ומונה נאמן לכינוס נכסיו, כך שגם רישיון הקבלן שלו בסכנה.


זה מקרה חריג וחסר תקדים בהתאחדות הקבלנים, שאליו נחשפו בכיריה רק לאחרונה ערב התמודדותו של בובליל לתפקיד, וזאת על רקע מכתב תלונה ששלחה אחת החברות הנושות של בובליל, החברה בהתאחדות הקבלנים, ובו תיארה את עומק חובותיו וניסיונותיו המפותלים לחמוק מתשלום.
2 צפייה בגלריה
סגן נשיא התאחדות הקבלנים גלעד בובליל
סגן נשיא התאחדות הקבלנים גלעד בובליל
סגן נשיא התאחדות הקבלנים, גלעד בובליל
(צילום: הרצל יוסף)
התלונה הוגשה לוועדת הבחירות של ההתאחדות בראשות השופטת בדימוס רות לבהר שרון, ממש ביום הבחירות עצמו, ופניות נשלחו למחרת יום הבחירות גם לנשיא הנבחר (לקדנציה שנייה) של ההתאחדות ראול סרוגו ולחברי הנהלה נוספים. בעקבות זאת הנושא נבדק כיום בידי השופטת בדימוס, ובהתאחדות מתכוונים לפעול בהתאם להחלטתה.

"ניסיון להתחמק מנושים"

בובליל הוא קבלן מבאר שבע הפעיל זה קרוב לעשור בהנהלת ארגון הקבלנים באזור באר שבע והנגב. במנשר שחילק לקראת הבחירות התהדר בעשייתו הציבורית ובין השאר בטיפול בצורכי קבלנים המנהלים עסקים קטנים ובינוניים. אולם "כלכליסט" חושף כעת כי במקביל בובליל עצמו הותיר אחריו חובות כבדים לעסקים קטנים ובינוניים בתחום הבנייה, ובעקבות תביעה שהוגשה נגדו הוא נכנס להליך פשיטת רגל.
מי שהגישה ב־2012 את התביעה שהניעה את ההליך נגד בובליל והחברה הקבלנית שלו "ג. בובליל הנדסה אזרחית" היא חברת "לילו וטורי", העוסקת בסחר בחומרי בניין ובפרויקטים קבלניים (לילו וטורי נרכשה ב־2019 על ידי ניאו החזקות, בעליה של קבוצת חמת הציבורית, המחזיקה גם את חזי בנק, חרסה ועוד).
2 צפייה בגלריה
ועידת הנדלן ראול סרוגו נשיא התאחדות הקבלנים והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה
ועידת הנדלן ראול סרוגו נשיא התאחדות הקבלנים והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים
(צילום: אוראל כהן)
ב־2017 קיבל בית משפט השלום בבאר שבע את התביעה, שעמדה אז על יותר מחצי מיליון שקל - חוב עבור אספקת סחורה שלא שולם בעבורה, תשלום שגובה בשטר חוב וערבות אישית שחתם עליהם בובליל, ולאחר מכן התכחש להם. בפסק הדין כתבה השופטת אורית ליפשיץ כי בובליל "הותיר בפני בית המשפט רושם של אדם לא אמין בעליל", ושהוא "הודה בפניי כי ניסה להתל בתובעת, ולהסתתר תחת החברה בכדי להימנע מכיסויי חובותיו". היא קבעה כי "עדותו היתה בלתי מהימנה בעליל, עקלקלה ופתלתלה, וניכרו בה אותות השקר לכל אורכה".
במשך השנים בובליל נמנע מלשלם חוב שפסק לו בית המשפט בהליך, וגם לא שילם לעוד נושים חובות, שהלכו והצטברו "כתוצאה מקריסה של העסקים של החייב", כפי שטען עורך דינו של בובליל באחד ההליכים המשפטיים שנוהלו נגדו.
במסגרת הליכי ההוצאה לפועל שפתחה נגדו לילו וטורי, הוטלו על בובליל עיקולים והגבלות, בין השאר על משכורתו המוצהרת ובית מגוריו במיתר.
בובליל הצליח לבטל חלק מהעיקולים בטענה כי הרכוש, כמו הבית עצמו, שייך לבת זוגו. בעקבות זאת לא הצליחה הנושה לקבל את הכספים, והחוב תפח והגיע בסוף שנת 2020 כבר ל־1.2 מיליון שקל, כולל ריביות. אז הגישה לילו וטורי לבית המשפט בקשה למתן צו פתיחת הליכים לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי בטענה כי בובליל "אינו פועל לפרוע את חובו לנושה, ונראה כי אין ביכולתו לפעול לפירעון החוב".
השופטת אורית ליפשיץ בפסק דינה: "בובליל הותיר רושם של אדם לא אמין בעליל שהודה כי ניסה להתל בתובעת, ולהסתתר כדי להימנע מכיסוי חובותיו"
בדיון שהתקיים בבית משפט השלום בבאר שבע לפני שנה אמרה עו"ד מיכל בוקובזה, המייצגת את לילו וטורי, כי "כל הניסיונות במסגרת תיק ההוצאה לפועל להגיע לאיזושהי קביעה של החוב לא צלחו, למעשה לא שולם דבר על חשבון החוב". עוד ציינה כי במסגרת ההליכים שנוהלו אצל רשמת ההוצאה לפועל, צירף בובליל תלושי שכר בגובה כ־3,000 שקל נטו בלבד שהוא מקבל מחברה שבבעלות רעייתו.
"מעבר לעניין של אי־מיצוי כושר השתכרות עולה כאן הרבה יותר מאשר חשד סביר שמדובר באיזשהו עניין פיקטיבי בניסיון להתחמק מתשלום לנושים", אמרה והוסיפה: "במסגרת הליכים של חדלות פירעון ייתכן שתהיה אפשרות לברר מה באמת נכסיו והכנסותיו של היחיד (בובליל)".
עורך הדין של בובליל הכחיש את הדברים, טען ל"מסע רדיפה" ואמר שמדובר ב"שליפת סיפורים בלי שום אסמכתאות לצורך הכפשה אישית של החייב". הוא טען כי בובליל באמת אינו יכול לשלם את חובותיו לנושים. "יש עוד חובות, זה לא החוב היחיד", אמר. לדבריו, בובליל מנסה "להיכנס למסלול" ולחזור לקחת על עצמו פרויקטי בנייה כדי להצליח לפרוע חובות. "יש לו רישיון לקבלן רשום. הוא היה אמור להתחיל לעבוד", אמר, אך ציין כי זה לא פשוט בעת הקורונה.
על רקע זה, בובליל ביקש מבית המשפט שלא יינתן צו פתיחת הליכים נגדו כדי שלא ייפגע סיווג רישיון הקבלן שלו כך שיוכל להמשיך ולעבוד בתחום, אולם בית המשפט לא נעתר וקבע: "יש מקום לקבל את הבקשה בעניין מתן צו לפתיחת הליכים".
חודשיים אחר כך, באפריל 2021, הוציא בית המשפט לבובליל צו פתיחת הליכים, ומינה נאמן ממונה מטעם המדינה לכינוס נכסיו, המרכז כיום את הטיפול בתביעות החוב של הנושים, פרטיים וגופים ציבוריים, שהסכום הכולל שלהן עומד כיום על כ־4.3 מיליון שקל. בין השאר, הטיל בית המשפט על בובליל צו עיכוב יציאה מהארץ והגבלות על חשבונות הבנק שלו.
בין הנושים נמצא גם שותפו העסקי לשעבר אורי אטיאס. בספטמבר האחרון קבע בית המשפט העליון כי בובליל צריך לשלם לו יותר מ־2 מיליון שקל, לאחר שדחה ערעור על פסק דין במחוזי שהכריע נגד בובליל בסכסוך בין שני השותפים לשעבר.
על רקע זה, הופתעה מנכ"לית לילו ויטורי, בירן קושמן, כשראתה את פרסומי בובליל על התמודדותו בבחירות לתפקיד התנדבותי, במקום, לדבריה, לעבוד ולהחזיר חובות.
במכתבה לוועדת הבחירות ביקשה עורכת הדין של קושמן לפסול את מועמדות בובליל: "הוא חייב בהליכי פשיטת רגל שאינו משלם את חובותיו ואינו עומד בצווים.
"חלף השקעת מרצו בעבודה והשבת חובותיו לנושיו, ולמרשתי בפרט, בחר מר בובליל לקדם את ענייניו האישיים והפוליטיים, ועוד תוך הסתרה מוועדת הבחירות ומקהל הבוחרים את העובדה כי הוא חייב שאינו משלם לנושיו ואשר מצוי בהליכי פשיטת רגל".

"קודם שיחזיר חובות"

לאחר שמועמדותו של בובליל לא נפסלה ופניות לבכירים בהתאחדות לא עזרו ובובליל נבחר לתפקיד הבכיר, שלחה קושמן מכתב נוסף לבכירי ההתאחדות: "בובליל שקוע עד צוואר בחובות ומצוי בהליך חדלות פירעון לקראת פשיטת רגל לאחר שהתחמק זה שנים בערמומיות ותחבולה מלשלם את הכספים הרבים שחייב לנושיו... תמוה הדבר כיצד הנדון מוצא זמן ופנאי לקדם סוגיות הנוגעות לציבור הקבלנים בעוד הוא אמור להפעיל את מרצו ומשאביו בעבודה יום וליל על מנת להשיב את חובותיו לנושים".
עוד טענה במכתב כי עקב מגבלותיו של בובליל להקים חברה מתוקף מצבו המשפטי, הוא משתמש בחברה הרשומה על שם אשתו כדי לקבל עבודות, בעוד הוא משתמש בתעודת הקבלן הרשום שלו, "אותה תעודה אשר מאפשרת לו באופן מגוחך כל כך להגיש את מועמדותו לתפקיד ייצוגי בבחירות... הנדון מאפיל ומכתים את תדמיתם של ציבור הקבלנים בארץ ובדרום בפרט ואינו ראוי לשמש בשום תפקיד ייצוגי".
מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר: "אל ההתאחדות הגיעה תלונה בנושא בסמוך ליום הבחירות. ההתאחדות היא גוף ציבורי ופועלת על פי תקנון ההתאחדות, שלפיו מונתה השופטת המחוזית בדימוס רות לבהר שרון כשופטת המכריעה בסוגיות הקשורות בבחירות לתפקידים ציבוריים בהתאחדות. נושא הפנייה נבחן בימים אלה על ידי השופטת לבהר שרון ועל פי החלטתה בעניין זה תנהג ההתאחדות".
תגובת גלעד בובליל לא התקבלה.