בלעדיבדרך לפשרה בקיבוץ האון: שיווק עם ועדות קבלה
בלעדי
בדרך לפשרה בקיבוץ האון: שיווק עם ועדות קבלה
מועצת עמק הירדן התנגדה למכרז לשיווק מגרשים לכל המרבה במחיר שמא הבתים שייבנו ישמשו רק כבתי נופש, ולא למגורים קבועים. כעת שר השיכון זאב אלקין מציע שחלק מהשטח ישווק בתנאים שיקבע הקיבוץ. רמ”י: “לא ניתן שרק מקורבים ירכשו מגרשים”
מסתמנת פשרה בנוגע לשיווק קרקעות של קיבוץ האון, השייך למועצה האזורית עמק הירדן ומצוי לחופה המזרחי של הכנרת. בחודשים האחרונים המועצה האזורית התנגדה בכל תוקף למכרז שפרסמה רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) לשיווק 248 מגרשים בני חצי דונם המיועדים לבניית צמודי קרקע, מחשש שלא ניתן לאכוף את התחייבות הרוכשים להתגורר באותן יחידת דיור שייבנו, ואלה ישמשו כבתי נופש שיעמדו שוממים מרבית השנה. המחלוקת הזו אף הגיעה לידי כך שהמועצה, בראשות עידן גרינבאום, הפנתה לטלפון של מנכ”ל רמ”י ינקי קוינט את המתעניינים שרצו לקבל פרטים על המכרז.
כעת שר השיכון זאב אלקין, המשמש גם כיו"ר מועצת מקרקעי ישראל, מציע ששיווק 80-60 המגרשים הראשונים בקיבוץ האון יבוצע במסגרת של יישוב קהילתי על כל המשתמע מכך, כולל ועדות קבלה, בעוד יתר המגרשים ישווקו על ידי רמ"י לכל המרבה במחיר. לצד אלה, היישוב כולל כיום 38 בתים שנותרו בבעלות ותיקי הקיבוץ וצפויים להיכלל ביישוב הקהילתי. המהלך עדיין נמצא בשלבי גיבוש, והועלה על ידי אלקין במספר שיחות עם גורמים מקצועיים. ההערכה היא כי מהלך כזה יהיה מקובל על המועצה האזורית, וכי אלקין יוכל להשפיע על גם על רמ"י, שנמצאת כיום תחת משרדו. זאת אף שקרקעות קיבוץ האון הן מנושאי המחלוקת בין אלקין לבין קוינט, שכבר הובילו לעימותים בין השניים, וקוינט מתנגד לפשרה שמציע אלקין.
צפי לדחייה נוספת
המאבק על קרקעות קיבוץ האון נמשך כבר למעלה מעשור. ב־2009 אושר הסדר הפירוק של הקיבוץ, שבמסגרתו הושבו חלק מהקרקעות לרמ"י לטובת הקמת יישוב קהילתי של כ־300 יחידות דיור, וכבר אז החלו להישמע קולות של מתנגדים. ב־2013 פרסמה רמ"י (אז מנהל מקרקעי ישראל) את התוכנית שגיבשה לקרקעות הקיבוץ: 248 יחידות דיור שיוסיפו ליישוב כ־1,100 תושבים. אלא שכבר אז לא היו הסכמות בין הרשות למועצה האזורית והתוכנית לא מומשה.
בשנים האחרונות חידשה רמ"י את מאמציה לקדם את התוכנית, ולאחרונה כאמור התגלע מאבק חריף עם המועצה האזורית. רמ”י פרסמה בחודש מאי מכרז ל־248 מגרשים שיימכרו לכל המרבה במחיר, ומנגד - המועצה יצאה למאבק תקשורתי וכאמור אף העבירה לרוכשים מתעניינים את מספר הטלפון של מנהל רמ"י ינקי קוינט.
עד כה טרם פורסמה חוברת המכרז, ובינתיים המכרז נדחה כבר פעמיים. לפי אתר המכרזים של רמ"י המכרז צפוי להיפתח בעוד כשבוע, בתחילת נובמבר, אך בשל המעורבות הנדרשת של המועצה בשלבי הפיתוח של הקרקעות, ההערכה היא כי הוא יידחה פעם נוספת גם אם יתקבל הסכם פשרה. עמדת המועצה לכל אורך הדרך היתה כי יש לשווק כ־100 מגרשים במסגרת יישוב קהילתי שיאפשר לייצר קהילה אמיתית ויספק הזדמנות לזוגות צעירים להגיע אל הגליל, בעוד יתר המגרשים ישווקו במכרז פתוח לכל המרבה במחיר.
המועצה האזורית חוששת כי תנאי המכרז הם אחיזת עיניים, ולא ניתן לאכוף את התחייבות הרוכשים להתגורר ביחידות הדיור, ולבסוף בני עשירים הם שירכשו את המגרשים ויקימו בהם בתים שישמשו אותם כבתי נופש לעונת הקיץ, בלי כוונה להתגורר בהם. במועצה סבורים כי יש להביא גרעין של 100 משפחות ראשונות שיוגרלו, ולאחר גיבוש צביון חדש ליישוב, לפרסם את יתרת היחידות במכרז.
האם למועצה האזורית יש סיבה לחשוש מהקמת יישוב נופש לעשירים? אם מתבססים על המושבות המקיפות את הכנרת התשובה היא כן. בשנים האחרונות הביקוש לבתי נופש על הכנרת או עם נוף לכנרת באזורים הכפריים גדל בצורה משמעותית, וראיות לכך הן המושבות מגדל וכנרת, שבהן מאות בתי נופש לעשירים. לקיבוץ האון יתרון על שתי המושבות היות שהוא ממוקם ממש על שפת הכנרת ולכן גם אטרקטיבי יותר. על פי תושבי האזור, עד כה בוצעה בקיבוץ האון עסקה אחת של תושב ותיק שמכר את ביתו, המשתרע על שטח של חצי דונם, תמורת 2.5 מיליון שקל, כך שהמחירים במכרז פתוח צפויים להיות גבוהים במיוחד.
”לומד את הנושא”
המגרשים שרמ”י צפויה לשווק הם בשטח של 300 מ”ר, כאשר על פי התב”ע זכויות הבנייה הן ל־160 מ”ר ו־40 מ”ר שטחי שירות, ובחלק מהמגרשים הזכויות רחבות מעט יותר ומאפשרות בנייה של 200 מ”ר שטח עיקרי בתוספת של 50 מ”ר שטחי שירות.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "משרד הבינוי והשיכון פועל רבות כדי להבטיח כי בקיבוץ האון תקום קהילה ויישוב קהילתי. השר אלקין לומד את הנושא, פגש את נציגי המועצה האזורית בפגישה שבה הועלו רעיונות שונים לפשרה, ויקיים דיון מסודר עם רמ”י. בשלב זה אין שום סיכום על פשרה כזאת או אחרת".
מרמ"י נמסר בתגובה: “רמ”י תפעל לאפשר לכלל אזרחי ישראל לרכוש מגרשים בקיבוץ האון ולא רק למקורבים”.