חלופת שקד לתמ"א 38: חקיקת בזק, או הארכה עד 2023 לפחות
חלופת שקד לתמ"א 38: חקיקת בזק, או הארכה עד 2023 לפחות
הבוקר הציגה שרת הפנים את תוכניתה, שתאפשר בין היתר אם תעבור עד נובמבר, תוספת זכויות בנייה בשיעור של 400% לבניינים שייהרסו וייבנו מחדש; הצעת שקד לא מתייחסת לפטור מהיטלי ההשבחה שמעניקה התוכנית ליזמים, וקובעת הפקעת כוחן של עיריות, במידה ולא יאפשרו התחדשות עירונית
החלופה לתמ"א 38, התוכנית הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, תאפשר תוספת זכויות בנייה בשיעור של 400% לבניינים שיהרסו ויבנו מחדש. זה אחד הסעיפים המרכזיים בחוק שמקדמת שרת הפנים איילת שקד.
אם החוק הזה יאושר בכנסת עד נובמבר השנה, תמ"א 38 תפוג באוקטובר 2022. במקרה שהכנסת לא תספיק לאשר את החקיקה על פי לוחות הזמנים שהציבה שקד, המועצה הארצית לתכנון ובנייה תקדם החלטה שתאריך את תוקף תמ"א 38 בשנה נוספת כלומר עד אוקטובר 2023.
החלופה המעודכנת של שקד לתמ"א 38 הוצגה על ידה הבוקר במסיבת עיתונאים שנערכה בבניין מנהל התכנון, ובה השתתפו גם דלית זילבר מנכ"לית מנהל התכנון ושלומי הייזלר יו"ר מטה התכנון.
ב-2019 המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה כי תוקף תמ"א 38 יפוג באוקטובר 2022. אלא שעם כינונה של הממשלה החדשה הסוגייה הזו נפתחה מחדש. שקד עצמה אמרה על כך כי ממבול הפניות שהיו אליה בעניין עוד לפני כניסתה לתפקיד הבינה כי הסוגייה רגישה.
בצד אחד של המתרס, היזמים שביקשו להמשיך לפעול על פי תמ"א 38, מהצד השני, בעיקר ראשי ערים במרכז שהתנגדו. הפתרון שהוצג על ידי שקד מבוסס על תוכנית שגיבש מנהל התכנון ב-2019, עם מעט תיקונים.
החוק החדש נועד, לפי שקד, לאזן בין האינטרסים השונים. לפיו ועדה מקומית תוכל לאשר פרויקטים של הריסה ובנייה מחדש בהיקף של 400% יותר מאשר השטח הבנוי הקיים במידה והיתר לבנייתו התקבל עד 2005. כלומר החישוב לא יחול על תוספות שהתקבלו מאוחר יותר. בשלב זה אין מגבלת גובה על פרויקטים כאלה והדבר נתון לשיקול דעתה של הוועדה המקומית.
כדי לתת מענה לצרכים של רשויות מקומיות, הוועדה המקומית תוכל להקצות 15% משטחי התוכנית לצורכי ציבור. במילים אחרות שטח קומה או קומה חלקית ישמש את העירייה לצרכי ציבור - למשל למוסדות חינוך או תרבות.
החוק החדש יהווה גם היתר בנייה
החוק החדש כולל גם פתרון חדש שנועד לקצר הליכים, עפיו אישורה של תוכנית הבנייה יהווה גם היתר בנייה. בעוד שכיום לאחר אישור תוכנית בנייה יזמים נדרשים להגיש לוועדות מקומיות בקשה נוספת להיתר בנייה. בשלב זה החוק יאפשר לקבל היתר במסלול המואץ הזה רק בתוכניות שיאושרו על בסיס החוק שמחליף את תמ"א 38, אך במינהל התכנון בוחנים את הטמעת ההליך בעתיד גם בתוכניות אחרות.
רשויות מקומיות שירצו בכך יוכל להמשיך לפעול על פי עקרונות תמ"א 38, זאת בתנאי שעד מאי 2022 יתחילו לקדם תוכנית עירונית שבה מובהר באילו אזורים ורחובות אפשר לפעול על פי תמ"א 38 ובאילו על פי עקרונות אחרים - למשל פינוי בינוי.
המתווה של שקד כולל גם חומר נפץ שספק אם יעבור בשקט על ידי השלטון המקומי, לפיו במקרה שבו עירייה תגרור רגליים ולא תאפשר כלל התחדשות עירונית, הוועדה המחוזית תכנס לנעליה ותוכל לאשר תוכניות ואף להוציא היתרי בנייה.
סוגייה נפיצה נוספת שלה החוק לא נותן מענה היא היטלי ההשבחה. בתוכנית בניין עיר רגילה ההיטלים האלה משמשים את העיריות למימון הקמה של תשתיות שתומכות במגורים החדשים. תמ"א 38 הקנתה ליזמים פטור מהיטלי השבחה וזו הייתה אחת הסיבות להתנגדות הערים לתוכנית.
חקיקה הבזק שמקדמת שקד לא תכלול התייחסות לסוגייה. הטיפול בה יבוצע בחקיקה שתקודם בחוק ההסדרים, שגם אותו הכנסת צריכה לאשר עד נובמבר.