סגור
בנייה דיור נדל"ן אשקלון
בנייה באשקלון (צילום: בראל אפרים)

שיא של 11 שנה: כמעט חצי מהמשכנתאות שנלקחו בדצמבר - בסיכון גבוה

על פי בנק ישראל, היקף המשכנתאות מסוג זה הגיע ל-47.4%. הוא משקף את השפעות עליית הריבית, שמגדילה את ההחזר החודשי של משקי הבית, ותופסת בכך נפח גדול יותר מההוצאות החודשיות שלהם. בדצמבר 2021 שיעור המשכנתאות המסוכנות עמד על 36.9%

רמת הסיכון בשוק המשכנתאות לא עוצרת, ובחודש דצמבר 47.4% מן המשכנתאות שנלקחו היו בסיכון גבוה, כלומר משכנתאות בהן ההחזר החודשי של משק הבית גבוה מ-30% מההכנסה הפנויה שלו, כך עולה מנתוני שוק הדיור לחודש דצמבר שפרסם היום (ג') בנק ישראל.
מדובר בנתון הגבוה ביותר ב-11 השנים האחרונות, המשקף את השפעות עליית הריבית, שמייקרת את ההחזר החודשי של משקי הבית ותופסת בכך נפח גדול יותר מההוצאות החודשיות שלהם, לצד עליית מחירי הנדל"ן שהוסיפו לעלות בשנה האחרונה בכ-20%. לשם השוואה, בדצמבר אשתקד שיעור המשכנתאות המסוכנות עמד על 36.9%, ובדצמבר 2019 על 29.6% בלבד.
נתון זה כולל רק את היקף המשכנתאות החדשות שנוספו בחודש דצמבר, אך החזרי המשכנתא התייקרו גם עבור אלו שכבר רכשו דירה, ועבור חלקם משמעות ההתייקרות היא שכעת גם הם מנתבים למעלה מ-30% מההכנסה הפנויה שלהם לתשלומי ההחזרים.
מעבר לרמת הסיכון הגואה, שוק הדיור ממשיך להתייקר ולהתקרר. כפי שדווח מוקדם יותר החודש ב"כלכליסט", היקף המשכנתאות החדשות שנלקחו בדצמבר עמד על 7.56 מיליארד שקל, זהה להיקף של חודש נובמבר, אך מכיוון שדצמבר נחשב לחודש חזק יחסית מבחינת היקף עסקאות, הנתון מגלם את המשך התקררות השוק. בדצמבר אשתקד היקף המשכנתאות שנלקחו עמד על לא פחות מ- 12.2 מיליארד.
מגמת הירידה היא תוצאה ישירה של העלאות הריבית של בנק ישראל, שהחל בהעלאות הריבית באפריל האחרון, ומאז העלה אותה שבע פעימות רצופות מרמה של 0.25% לרמה של 3.75%. ההחלטה הבאה צפויה להתקבל ב-20.2, וההערכה היא שהריבית תעלה לרמה של 4%-4.25%, מה שצפוי להמשיך ולהכביד על החזרי המשכנתא של משקי הבית ואת מגמת צמצום לקיחת המשכנתאות.
על אף מגמת הירידה בקצב לקיחת המשכנתאות, הר המשכנתאות הגיע לשיא של 527 מיליארד שקל והשלים עלייה של 64.1% בתוך חמש שנים, ו-13.6% בהשוואה לדצמבר אשתקד, אז הוא עמד על 464 מיליארד שקל. הסיבה לכך היא שעל אף מגמת הירידה בלקיחת משכנתאות חדשות, עדיין נלקחות מדי חודש יותר משכנתאות חדשות ממשכנתאות שנפדות לגמרי. מדובר ב-527 מיליארד שקל שרובם מושפעים מעליית הריבית ומהאינפלציה, ולכן הסכום צפוי להמשיך ולעלות בתקופה הקרובה.
נתון חריג יחסית הוא גודל משכנתא ממוצעת, שעמד בדצמבר על 951 אלף שקל, הנתון הנמוך ביותר מאז פברואר האחרון, כאשר בחלק מהחודשים האחרונים הוא עמד על למעלה מ-1 מיליון שקל. עם זאת, עדיין מדובר במספר גבוה בהשוואה לממוצע ב-2021, שעמד על 895 אלף, ובוודאי ביחס לשנים הקודמות. לכאורה נתון זה עשוי להצביע על ירידה במחירי הדיור, אך מדובר בנתון ראשוני ומוקדם להסיק ממנו על האטה במחירי הדיור.