תושבים מתנגדים ליוזמת מתחם העירייה בטירת כרמל: "סותרת את תוכנית המתאר"
תושבים מתנגדים ליוזמת מתחם העירייה בטירת כרמל: "סותרת את תוכנית המתאר"
הוועדה המחוזית חיפה תדון בהתנגדויות ליוזמה להקמתו של מתחם תעסוקה, מסחר ומגורים חדש בשכונת נוף ים בדרום העיר, שבו יוקמו גם משרדי העירייה החדשים. לפי התוכנית, במתחם יוקמו 4,500 מ"ר של משרדים לעירייה, 1,800 מ"ר מסחר ו-200 דירות. המתנגדים, תושבי השכונה, טוענים כי האזור גם כך סובל מעומסי תנועה, מצוקת חנייה ומחסור במוסדות חינוך
הוועדה המחוזית חיפה תדון מחר (ב') בהתנגדויות ליוזמה להקמתו של "מתחם העירייה" בטירת כרמל - מתחם תעסוקה, מסחר ומגורים חדש בשכונת נוף ים, בדרום העיר, שבו ימוקמו גם משרדי העירייה החדשים. לתוכנית הוגשו התנגדויות על ידי תושבי השכונה, הטוענים כי התוכנית "סותרת את תוכנית המתאר של היישוב" שהופקדה בנובמבר 2022 אך טרם אושרה.
התב"ע של מתחם העירייה היא יוזמה של "דירה להשכיר", החברה הממשלתית לדיור והשכרה, ובתכנון של גורדון אדריכלים ומתכנני ערים. שטח התוכנית הוא כ-19 דונם, ואמור להיבנות עליו קומפלקס שיכיל 4,500 מ"ר של משרדים לעירייה, 1,800 מ"ר למסחר בקומת המסד ועוד 100 דירות להשכרה בבנייה מרקמית (6-9 קומות) ו-100 דירות בשטח ממוצע של 100 מ"ר במגדל בגובה 23 קומות, צמוד לבניין העירייה. מתחת לקומפלקס מתוכנן חניון תת-קרקעי בשלושה מפלסים ובשטח של 13 אלף מ"ר. מימון הפרויקט מגיע מהעירייה, מ"דירה להשכיר" ומהדירות שיימכרו בשוק החופשי.
בדיון בוועדה המחוזית בתוכנית בספטמבר אשתקד, הסבירה נציגת משרד המתכננים כי הכוונה היא לייצר ציון דרך מקומי, בניין איקוני שייצג את העיר: "מבחינתנו, אנחנו רואים במיקום landmark עירוני, דווקא בגלל שהוא נמצא במפגש בין המרקם הוותיק בצפון והמרקם החדש בדרום-מערב. היה לנו חשוב למקם אותו על צומת צירים ראשיים, רחוב וייצמן שמגיע מצפון, מהאזור הוותיק, ורחוב בגין, שהוא אחת השדרות הראשיות במתחם החדש". האדריכלית הדגישה את נגישות המתחם החדש לקו המטרונית, את הפארק החדש בתוך השכונה החדשה ואת החזית המסחרית, שעוטפת את המבנה לאורך רחוב מנחם בגין ומדרחוב הולכי הרגל.
ההתנגדות לתוכנית, שעליה חתום עו"ד אלון סיסו, מוגשת בשם נציגי "שכונת החותרים", המתגוררים בסמיכות לפרויקט המתוכנן. הטענה של המתנגדים היא שעל פי תוכנית המתאר זכויות הבנייה הן רק ל-22 אלף מ"ר בעוד התכנון הוא ליותר מ-30 אלף מ"ר. עוד טוענים המתנגדים שחלק מהשטח מתוכנן כשטח ציבורי, והתוכנית מסבה אותו למגורים. טענה נוספת היא כי "הבנייה המתוכננת עוטפת את השטח הציבורי וסוגרת אותו מכל הכיוונים ומשאירה רק כניסה צרה מכיוון דרום, וגם זה למעשה הופך את השטח לשטח פרטי".
מחברי ההתנגדות טוענים עוד כי באזור אין תשתית מתאימה לבנייה למגורים, והוא סובל מעומסי תנועה חמורים, מצוקת חנייה ומחסור בגני ילדים וכיתות לימוד. הקומפלקס החדש מוצג בהתנגדות כמפגע: "כשרכשו מרשיי את דירותיהם הוצג השטח דנן כשטח ציבורי המיועד להקמת בניין עירייה בלבד. שינוי הייעוד המתוכנן לפי התוכנית יגרום נזקים רבים. משכך, מתכוונים מרשיי להגיש תביעה לפיצויים במידה שתאושר התוכנית הפוגענית".
נקודת המוצא של תוכנית המתאר של טירת כרמל היא שהעיר תכפיל את אוכלוסייתה פי שלושה בשנים הקרובות, ותגיע לכ-86 אלף תושבים. התוכנית מציעה הרחבה של העיר לכיוון הר הכרמל ולכיוון הים (מתחם תע"ש), ומייצרת קשר אורבני רציף בין העיר הוותיקה והחלקים החדשים. שמאי המקרקעין אסף גסטפרוינד מסביר ששכונת נוף ים (החותרים), בה הוקמו פרויקטים רבים במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, היא שכונה חדשה, המושכת אליה גם זוגות צעירים רבים, חלק ניכר מהם משפרי דיור שהגיעו מחיפה, מכיוון שרמת המחירים שם נמוכה משמעותית ביחס לחיפה. לדבריו של גסטפרוינד, הדירות בשכונת נוף ים נמכרות ברמת מחירים של 17-16 אלף שקל למ"ר. בחיפה, לעומת זאת, בנייה חדשה במיקום הדומה ביותר לטירת כרמל - שכונת נאות פרס - רמת המחירים היא 21-20 אלף שקל למ"ר - כלומר פער משמעותי של 20%.