נציג משרד הפנים הפתיע בדיון בכנסת: "שוקלים להאריך את תמ"א 38"
נציג משרד הפנים הפתיע בדיון בכנסת: "שוקלים להאריך את תמ"א 38"
תוקף התמ"א אמור לפוג באוקטובר, וחלופת שקד אמורה להיכנס במקומה; הדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה התמקד בפתרון לחיזוק מבנים נגד רעידות אדמה בפריפריה שבה הדבר אינו כלכלי; הנציג מסר כי נושא זה מונח על שולחן המנכ"ל, ובמשרד מתכוונים לפעול גם שם
היועץ למנכ"ל משרד הפנים, יוסף חיים שמחון, אמר היום (ב') בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות יעקב אשר (יהדות התורה), כי נבחנת ברצינות הארכת תוקפה של תמ"א 38 שאמורה להסתיים (לאחר הארכה של שנה) בחודש אוקטובר הקרוב.
שמחון הוסיף כי במשרד מודעים לכך שהתמ"א מספקת פתרונות בעיקר לתושבי מרכז הארץ, אך גם הנושא של הפריפריה מונח על שולחן המנכ"ל, והם מתכוונים לפעול גם בהקשר זה.
האמירה על הארכת התמ"א הפתיעה רבים מהחברים בישיבה, מאחר שבחודש אוקטובר תוקפה מסתיים. החלופה לתמ"א נקראת חלופת שקד, ובמסגרתה תתאפשר בין היתר הגדלה של שטח הבנייה במגרש שבו הבניין ייהרס וייבנה מחדש בשיעור של עד 400%. בתוכניות שבהן הבניין לא ייהרס, אלא יעבור שיפוץ וחיזוק, ודירות חדשות ייבנו על הגג, תוספת הבנייה תהיה בשיעור של 200%. על חלופת שקד יש ביקורת רבה, בין היתר על כך שהיא אינה ישימה ומטילה חלק גדול מהסמכות על הרשויות המקומיות, שלעתים לא נוטות לאשר תוכניות מסוג זה המעמיסות על העיר.
כאמור, חלק משמעותי מהדיון הוקדש לדחיפות שבצורך במציאת פתרון חיזוק למבנים בפריפריה, שכיום לא נהנית מההטבות שמציעה ההתחדשות העירונית בהיעדר כדאיות כלכלית. הדיון כולו התנהל כמובן ברקע לרעידת האדמה הקשה שפקדה את טורקיה, והרעידה הוזכרה בדיון מספר פעמים. יו"ר הוועדה אשר אמר בהקשר זה כי "המטרה יושבת באזורים של הפריפריה, יש שם הרבה מאוד מבנים ישנים ומחצית מהמבנים בסיכון. את מרב תשומת הלב צריך לשים במקומות הללו, יש כאן סכנה מוחשית שממוקדת באזורים מסוימים, יש את מדינת ישראל של המרכז ויש את מדינת ישראל של הפריפריה. אני רוצה להקים מידית קבינט שרים בנושא של רעידות אדמה ולמנות צוות מקצועי".
מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר, אמר כי התקציבים שנדרשים לפריפריה סבירים: "היום אנחנו רואים שיזמים מגיעים ומקדמים תוכניות רק במקומות שבהם זה כלכלי להם. המטרה שלנו היא לייצר את הכדאיות הכלכלית הזו גם בפריפריה. אנחנו צריכים לייצר מתוך ההתחדשות העירונית שליש מצורכי הדיור של מדינת ישראל. אנחנו מרוצים מהכמות אבל לא מהפיזור". עוד אמר במברגר: "נוצרות שתי מדינות, אחת הולכת ומתחזקת, שזה נהדר כי זה גם חיזוק כלכלי, והשנייה לא, וגם שם המבנים מזדקנים. לפני הכל צריך פתרון לחיי אדם, וההתחדשות העירונית היא פתרון גם לממ"דים. המבנים הללו הם בני 80-50 שנה ויש צורך לחזק גם שם".
ראש עיריית עפולה אבי אלקבץ אמר כי חייבים להיערך לרעידת האדמה הבאה ולחזק מבנים כדי שלא יקרסו. "צריך לתת סמכויות לראשי הרשויות, יש לנו הרבה מה להציע. לא הכל כסף, חלק תלוי במתן הקלות ליזמים כדי שיהפוך לכלכלי. אצלנו חוזקו 17 מבנים, יש לנו 4,500 יח"ד שזקוקות לשיפוץ וזה תהליך שבנייתו לבד תימשך 10 שנים".
רפרנט השיכון באגף תקציבים של משרד האוצר אמר בדיון כי הם מקדמים עוד תיקונים בהתחדשות העירונית מתוך תפיסה שהיא עדיין הכלי המשמעותי ביותר למענה לרעידות אדמה. "אני חושב שאי אפשר להתעלם מהמספרים שחוזקו עד כה. נכון, זה בעיקר באזורי הביקוש. במרכז זה יתקדם גם בלעדינו, ונכון גם שם המדינה שמה כסף כדי שיתקדמו. יש מימון ישיר לצורך התחדשות עירונית. 110 מיליון שקל הוקצו לצורך התחדשות עירונית בפריפריה כפיילוט".
אשר אמר בתגובה כי "100 מיליון שקל פה ושם לא מספיקים. זה לא ייגמר בזה, חייבת לבוא כאן תוכנית מחוץ לקופסה, אבל האוצר חייב לחשוב קדימה להקדים עם הפתרון. אני מקווה שלא תהיה בכלל רעידת אדמה, אבל זה יכול לקרות גם בעוד שבוע, אנחנו צריכים להיות מוכנים. תבינו שלא נקבל את המספרים האלו כפתרון. הגנת הסביבה והמכון הגאולוגי, הרשויות המקומיות בבית שאן למשל, כולם צריכים תקציבים כדי לקדם את הנושא, אלה הדברים הקטנים שיכולים לעזור באופן מידי.
עמית גוטליב, נציג התאחדות בוני הארץ, אמר בדיון: "תמ"א 38 עומדת לפוג, זה אומר שאנחנו כבר לא יכולים להחתים דיירים. באוקטובר הזה אין יותר תמ"א 38. בניין שייחתם היום לא יספיק לפתוח תיק ברשות המקומית. חלופת שקד לא ישימה, ויש מבנים שאין להם פתרון. צריך שתצא קריאה להאריך את התמ"א. היום לוקח לנו כמה שנים להחתים דיירים. לגבי הפריפריה, זה לא צריך להגיע מתקציב המדינה, אפשר לנייד רווחים מהמרכז לפרויקטים בפריפריה, אפשר לעשות את זה כפיילוט או הוראת שעה לשנה".