סגור
מגזין נדל"ן 30.11.22 כפר מעש וברקע בנייה ב גני תקווה
כפר מעש וברקע בנייה בגני תקווה (צילום: יובל חן)

תושבים בגני תקווה, סביון וכפר מעש: "הבנייה באזור הנופש המטרופוליני המתוכנן תחנוק אותנו"

בשלושת היישובים מתנגדים לתוכנית אזור נופש מטרופוליני אונו, ששטחה 2,500 דונם, ויציגו את טענותיהם בפני חוקר המועצה הארצית; מרבית הקרקעות בתוכנית יישארו ללא פיתוח, אולם מתאפשרת בניית מגורים ותעשייה על 15% מהשטחים הצמודים לכל יישוב

בשבועות הקרובים ישמיעו 223 המתנגדים לתוכנית אנ"מ (אזור נופש מטרופוליני) אונו את השגותיהם בפני חוקר המועצה הארצית לתכנון ובנייה. האנ"מ מיועד להיות בשטח פתוח בין מושבי דרום השרון, פתח תקווה וסביון. מרבית השטח באנ"מ צפוי להישאר פתוח וללא פיתוח, אולם ניתן יהיה להקצות עד 15% מהשטחים הצמודים ליישוב קיים עבור בניית מבני מגורים, תעשייה ומסחר. עיון בהתנגדויות הרבות לתוכנית מגלה שלמרות המוטיבציה החיובית, שמתייחסת לשימור, הבנייה החדשה וכל המתלווה אליה מעוררים אצל השכנים בהלה.
תוכנית אנ"מ אונו אושרה להפקדה על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז בנובמבר 2019. מדובר בשטח פתוח בגודל 2,500 דונם, הנמצא מדרום לדרך 471 - כביש מכבית - וממזרח לכביש 40, וגובל בגני תקווה, סביון, מגשימים וכפר מעש. 600 דונם מתוך השטחים משויכים סטטוטורית לעיר פתח תקווה, והיתרה לשטחי המועצה האזורית דרום השרון. בשונה מקרקע חקלאית, גן לאומי או שטח ציבורי פתוח, האנ"מ הוא שימוש קרקע ה"מייעד את מרבית השטח למטרות שטחים פתוחים ונופש בשטחים פתוחים ושירותים נלווים להם בלבד".
בין המתנגדים לתוכנית ניתן לציין כמעט 200 תושבים מגני תקווה, שחתמו על נוסח אחיד של התנגדות. נקודת המוצא שלהם היא ש"התוכנית מצופפת, שלא לומר 'חונקת', את היישוב גני תקווה, נופית, תחבורתית וכלכלית". החשש הגדול של התושבים הוא שהתוכנית תאפשר לחבר את שכונת המגורים ב"דרך נופית" החדשה.
לטענתם, "המשמעות המעשית של החיבור האמור היא סלילת דרך לתושבי יהוד לקצר את דרכם לכביש 471 באמצעות נסיעה בכבישים העירוניים בתוך היישוב גני תקווה. מדובר בכבישים מקומיים שבסמוך להם מוקמים בנייני מגורים ופארקים, ואשר אינם מתאימים בטיחותית ופיזית לתנועה כה רבה של כלי רכב".
בגני תקווה מתנגדים נחרצות לתוכנית. "מאחר שלתוכנית לא צורפה חוות דעת כלכלית כלשהי, אין לדעת אם היישוב גני תקווה יכול לשאת את 'אזור הפיתוח' המתוכנן, האם יש היתכנות כלכלית להקמת שטחי התעסוקה והמסחר המתוכננים, האם קיימות חלופות תכנוניות עדיפות אשר יאפשרו פיתוח ממשי של שטחי התעסוקה והמסחר ללא הותרת זכויות תכנוניות על הנייר וכדומה".
גם במועצה האזורית דרום השרון יש תרעומת על התכנון המוצע. "אחד מעקרונות היסוד של התוכנית הראשית הוא מניעת פירבור וגלישה עירונית אל הסקטור הכפרי, אלא שהתוכנית המוצעת עושה זאת באופן בוטה". הטענה העיקרית של המועצה האזורית דרום השרון, המיוצגת על ידי עו"ד אלי וילצ'יק, היא שהשטח לפיתוח עירוני סומן על המשבצת של כפר מעש, בקרבה לבתי מגורים, וכך הופך את הכפר השיתופי ל"שכונה עירונית בפאתי פתח תקווה". עוד הם מוסיפים כי "השכונה המתוכננת בשטח שסומן לפיתוח עירוני היא אורגניזם בלתי נפרד מגני תקווה. אין ולא יעלה על הדעת כי השטח הפתוח שנכלא בין היישוב הוותיק של גני תקווה לבין השכונה החדשה יהיה שטח כפרי אשר ייגזל מכפר מעש".
ביישוב היוקרתי סביון מתחלחלים מהצעת תוכנית האנ"מ לבנייה צמודת דופן: "התוכנית מאפשרת הרחבת היישוב השכן גני תקווה על ידי תוספת של כ-3,000 יח"ד בבנייה רוויה וגבוהה. על פי התכנון המוצע, האזור המתוכנן בייעוד פיתוח עירוני מצוי ברובו לאורך גבול המועצה האזורית סביון, במקום להיות מתוכנן ברצף אורבני בצמוד לגני תקווה ולרצף הבנייה גבוהה שממזרחה". עוד הם מוסיפים כי "מבוקש לייצר חיץ ברור פתוח ומשמעותי, אשר יוגדר בתוכנית זו, תוך הרחקת הבנייה המוצעת מגבול היישוב".
ההתנגדות של איציק אוז'לבו, מהנדס העיר פתח תקווה, תוקפת את התוכנית מכיוון אחר. לדבריו "הצורך המידי של העיר הוא פיתוח מתחמים למוסדות ציבור המצריכים שטחי קרקע גדולים, ובמיוחד לחינוך העל-יסודי ולשטחי ספורט ונופש. ניתן יהיה לקבל שטחים אלה רק בשטחים החקלאיים בשולי העיר". עוד מוסיף המהנדס כי "לדעת העירייה היה ראוי לאפשר באנ"מ שטחים מסוימים למוסדות ציבור, שלא ניתן היה למצוא בעיר הצפופה והמצטופפת".
אוז'לבו גם מתריע בפני המועצה הארצית כי פתח תקווה תוכל, אם תרצה, לתבוע את המדינה על ירידת ערך לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה: "הניסיון מראה שתוכניות מתאר ארציות, מחוזיות ועוד גוררות אחריהן תביעות רבות הנופלות על הוועדה המקומית, גם בתוכניות שמתכנני התוכנית חשבו שאין ירידת ערך. נוכח האמור, שיפוי מלא של הוועדה המקומית מתחייב כדי למנוע מצב צודק ולא ראוי".