המדינה קבעה שהבניין ביפו מסוכן - אבל מונעת בו תמ"א 38
המדינה קבעה שהבניין ביפו מסוכן - אבל מונעת בו תמ"א 38
בעלי דירות בבניין בשדרות ירושלים מאיימים להגיש תביעת דייר סרבן נגד חברת חלמיש שבבעלות משרד הבינוי והשיכון ועיריית תל אביב-יפו. לטענתם, החברה שמחזיקה בדירה בבניין היא הדייר היחיד שמונע תמ"א 38, ללא כל טענה עניינית. "התובעים הבינו שההם עומדים מול שוקת שבורה וחברה שמתנהלת באטימות"
בעלי דירות בבניין בשדרות ירושלים 151 ביפו הגישו לאחרונה, באמצעות עו"ד דן הלפרט, תביעת "צו עשה" למפקחת על המקרקעין בבקשה לאפשר מימוש הליך התחדשות עירונית במתכונת תמ"א 38 במבנה. לטענתם, בעל הדירה היחיד העוצר את המהלך היא החברה המשכנת חלמיש, הנמצאת בבעלות משותפת של משרד הבינוי והשיכון ועיריית תל אביב-יפו. הדרישה של בעלי הדירות היא לקדם את הפרוייקט ללא חתימת חלמיש.
מתוך כתב התביעה: "בסופו של יום, ולאחר שכלו כל הקיצין, השכילו התובעים להבין כי הם מצויים בפני שוקת שבורה ומולם נתבעת שמתנהלת באטימות רבתי כלפיהם במימוש הפרוייקט ולמעשה אדישה לו באופן שאינו מותיר בידיהן את הברירה אלא לנקוט, פעם נוספת, בהליך משפטי כנגד 'דייר סרבן'".
המבנה שעליו מדובר הוא בניין רכבת, עם 3 כניסות, בגובה 4 קומות שנבנה בראשית שנות ה-60 של המאה הקודמת בדופן המזרחית של שדרות ירושלים, ליד פארק דווידוף. במבנה יש כיום 48 דירות. על פי התוכנית, שאושרה על ידי הוועדה המקומית ת"א באפריל אשתקד הדירות יהרסו ובמקומן יבנו שלושה מבנים, בגובה 10 קומות, בהם 103 דירות חדשות. התמורה לבעלי הדירות היא דירה חדשה שתוגדל בעוד 23 מ"ר, מרפסת שמש, ממ"ד וחניה. החברה האחראית לקידום הליכי הרישוי היא אשדר התחדשות עירונית, כשהתכנון הוא של משרד האדריכליות "אוקא".
על פי כתב התביעה, "עסקינן בהתנהלות מקוממת מצד הנתבעת (חברת חלמיש) שגוררת רגליה באמתלות שונות במשך זמן לא מבוטל, ובשים לב שמדובר בבעלת זכויות יחידה ואחרונה בכל הבניין שחתימתה נדרשת על מנת לממש את הפרויקט. עיכוב הנתבעת מתריס אף יותר כשאין בפיה כל טענה עניינית ולגופו של פרויקט מדוע היא אינה מצטרפת לשאר בעלי הזכויות בבניין".
עוד צוין שם כי "פעם אחר פעם, ניכר היה מהתנהלות הנתבעת כי חלף קיום חובותיה כלפי התובעים ובכלל כלפי האינטרס הציבורי במימוש הפרויקט היא בחרה לפעול דווקא באופן המנוגד לכך תוך סרבול והכבדה על היזם ועל בעלי הדירות הנוספים, תוך שהסתירה משך כל המו"מ מידע אודות מחלוקות לכאורה שקיימות בין זרועותיה השונות".
נציגי הדיירים טוענים כי נוצר מצב פרדוקסלי, בו המדינה מונעת מימוש פרוייקט תמ"א 38 בבניין שהוגדר בעבר כ"בניין מסוכן", וכך מסכנת את שלום הדיירים: "למותר לציין כי עסקינן בפרויקט שעתיד לשפר את רווחת התובעים, את איכות חייהם ואת ביטחונם האישי, ביו השאר באמצעות חיזוק קורת הגג שמעליהם ובניית ממ"ד בדירותיהם, שתכליתם כידוע לצורך שמירה מפני סיכונים של רעידות אדמה ומתקפת טילים".
חברת חלמיש נוסדה בשנת 1961 בידי משרד השיכון ועיריית תל אביב–יפו, על מנת לפנות ולבנות מחדש אזורי מגורים שתנאי הדיור בהם היו רעועים. חלמיש מנהלת דירות שבהן מתגוררים זכאי משרד השיכון, כשעל פי דוח הדיור הציבורי שהתפרסם על ידי משרד הבינוי והשיכון בחודש שעבר, בשנת 2022 היו בבעלותה 1,739 דירות, בהם התגוררו/מתגוררים 4,123 דיירים. הדוחות הכספיים של החברה מעידים שהיא נמצאת תמיד בהפסד ובשנת 2022 היא היתה בגירעון של 2.6 מיליון שקל.
מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה לפניית כלכליסט כיהתשובה תתקבל על ידי חברת חלמיש. בחברת חלמיש ובמשרד הבינוי והשיכון אמרו: "נילמד את העתירה ונגיב לה בדרכים המקובלות בבית המשפט".