דירה להשכיר הממשלתית התעוררה רק בשנתיים האחרונות
דירה להשכיר הממשלתית התעוררה רק בשנתיים האחרונות
למרות תוכניות גדולות ומשכורות מנופחות, ב־7 השנים הראשונות לפעילותה קידמה החברה בנייה של 10,000 דירות להשכרה בסך הכל. רק בשנתיים האחרונות הגישה כלפיה השתנתה
החברה הממשלתית דירה להשכיר נוסדה ב־2013 במטרה לפתח את שוק הדיור להשכרה ארוכת טווח והשכרה במחיר מפוקח. באופן לא רשמי, במשרד האוצר קיוו כי החברה תוכל להתחרות במונופול הקרקעות של רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) בתחום התכנון ושיווק המקרקעין.
המנוע לצמיחת דירה להשכיר אמור היה להיות הוותמ"ל – ועדה לתכנון מתחמי דיור שנוסדה ב־2014. הוראת השעה שהסדירה את פעילותה הקנתה לוועדה סמכויות רחבות. על פי אותה הוראת שעה, לוועדה יש שלוש מטרות: הגדלה מהירה של היצע הדירות, הגדלה של היצע הדירות להשכרה והגדלה של היצע הדירות להשכרה במחיר מופחת.
כדי להשיג את המטרות, הוגדרה ברירת מחדל שעל פיה בכל תוכנית שתאושר בוותמ"ל 30% מהדירות יוקצו לדיור להשכרה לטווח ארוך. לאורך השנים רמ"י ודירה להשכיר התחרו על אותו משאב - קרקע - אך התחרות אינה מאוזנת. רמ"י היא הגוף האמון על ניהול קרקעות המדינה, ודירה להשכיר חייבת את שיתוף הפעולה ואת אישורה של רמ"י כדי לתכנן ולשווק על קרקעות מדינה. כל ההכנסות משיווק הקרקעות על ידי דירה להשכיר שייכות לרמ"י, למעט תשלום של אחוזים בודדים לדירה להשכיר.
כך, בעוד רמ"י מניבה עשרות מיליארדי שקלים בשנה, לדירה להשכיר יש הכנסות בהיקף של מיליוני שקלים בודדים. חרף זאת, החברה מדורגת 8 מתוך 10 ברשות החברות הממשלתיות. הדירוג משפיע על שכר הבכירים בה והוא היה נחוץ להקמתה ולגיוס צוות איכותי: מנכ"ל חברה בדירוג הזה זכאי למשכורת של 38 אלף שקל. הפער בין ההיקף הכספי של הפעילות לבין המשכורות עורר כעס בקרב בכירים בחברות ממשלתיות.
כניסתו של משה כחלון למשרד האוצר בשנת 2015 והחלטתו לשווק במלוא המרץ דירות בהנחה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן טרפה את הקלפים. רמ"י הקצתה מעט מתחמים לחברה הצעירה. עד סוף שנת 2020 הוקצו לחברה מתוך תוכניות הוותמ"ל מגרשים לבניית 6,100 דירות בלבד. במקביל, באותה תקופה אושרו תוכניות שבהן אפשרות לבנות כ־60 אלף דירות להשכרה. בנוסף הוקצו לחברה עד סוף שנת 2020 מתחמים שאושרו במוסדות תכנון אחרים ובהם 4,000 דירות להשכרה. כלומר, בסך הכל ב־7 השנים הראשונות לפעילותה קידמה החברה בניית 10,000 דירות להשכרה.
בשנתיים האחרונות הגישה השתנתה: בשנת 2021 הוקצו לחברה קרקעות לבניית 10,000 דירות והשנה 6,500 דירות.