תוכנית התחדשות בכרמיאל תנסה להפוך את אזור התעשייה שלה ל"אינטנסיבי ותוסס"
תוכנית התחדשות בכרמיאל תנסה להפוך את אזור התעשייה שלה ל"אינטנסיבי ותוסס"
הוועדה המחוזית צפון תדון בתוכנית התחדשות של מע"ר כרמיאל, שטח בגודל 326 דונם דרומית לכביש עכו-צפת. התוכנית כוללת תוספת של 386 אלף מ"ר, מתוכם 297 אלף מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה ו-88 אלף מ"ר של שטחי מגורים, בהם ייבנו 1,500 דירות
הוועדה המחוזית צפון תדון מחרתיים (ד') בתוכנית ההתחדשות של מע"ר (מרכז עסקים ראשי) כרמיאל.
מדובר בשטח בגודל של 326 דונם, שנמצא דרומית לכביש 85 (כביש עכו-צפת). כיום מדובר במרחב מנוכר, לא מטופח ולא ידידותי במיוחד של מבני תעשייה, מלאכה וקניונים. התוכנית המקודמת מבקשת להפוך את המקום ל"מרכז פעילות עירונית אינטנסיבית ותוססת", בין היתר באמצעות בנייה של 1,500 דירות קטנות.
תוכנית התחדשות המע"ר של כרמיאל היא יוזמה של הרשות להתחדשות עירונית ועיריית כרמיאל. בראש צוות התיכנון עומדת ארנה צור, ממשרד משה צור. התוכנית היא מתארית, וידוע לעורכיה שייקחו שנים רבות עד שתתממש. אי לכך, עיקרה הוא קביעת ייעודי הקרקע וזכויות הבנייה. שטח התוכנית חולק למתחמים, שכל אחד מהם קיבל אפיון שונה ומצד שני גמישות. כדי להתחיל לבנות תצטרך עיריית כרמיאל לקדם תב"ע (תוכנית בניין עיר) לכל מתחם.
כך למשל, במתחם A, שצמוד לכביש 85, מותר יהיה לבנות עד לגובה של 7 קומות, כשבקומת הקרקע יהיה מסחר. ניתן יהיה להוסיף עד 9,500 מ"ר של בנייה למגורים, אך תותר המרת שטחי מגורים לתעסוקה. התוכנית אף קובעת שעיצובם הפיזי של המבנים "יבטא את ייעודם לתעשיית ההייטק". במתחם F, שגובל ברחוב נשיאי ישראל ומהווה סוג של קצה, יוקם בניין "דגל" בגובה 30 קומות. בסה"כ, מציעה התוכנית תוספת של 386 אלף מ"ר, מתוכם 297 אלף מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה ו-88 אלף מ"ר של שטחי מגורים.
כל החזיתות הראשיות במבנים שיוקמו בתחום התוכנית הינן פעילות, ומאפשרות מסחר, בילוי, פנאי, ומבני ציבור וקהילה. יש לציין כי התוכנית נשענת על הדרכים הראשיות המזינות אותה ומייצרת קישוריות לתחנת הרכבת, לרקמה האורבנית ושכונת המייסדים. לצורך הגדלת שטחי החזית של מתחמים מסוימים, ייתווספו רחובות פנימיים ושבילים להולכי רגל ורוכבי אופניים.
ע"פ נתוני הלמ"ס לשנת 2021, בעיר כרמיאל יש 46 אלף תושבים, 36 אלף מתוכם יהודים. הנספח שהוכן ע"י משרד הבינוי והשיכון עבור תוכנית המתאר הכוללנית של העיר, שנדונה להפקדה ביוני, מציג אותה כעיר המרכזית בגליל, וכמרכז תעסוקה, שירותים, תרבות ובילוי עבור אוכלוסיית המרחב, המונה כ-324 אלף תושבים. ע"פ הערכת משרד הבינוי והשיכון, מספר המועסקים בכרמיאל בעשורים הקרובים צפוי להגיע ל-55 אלף - מחציתם תושבי העיר והשאר מהמרחב הקרוב. תוכנית ההתחדשות של אזור התעשייה הנמצא בסמוך לכביש 85, שהוא הרחוב הראשי ועמוד השידרה של בקעת בית הכרם, מגלמת היטב את הפיכתה של העיר למרכז עבור כל תושבי האזור, יהודים וערבים.
גורי נדלר, מנהל אגף תכנון ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית, מסביר שהתוכנית מקודמת כבר 9 שנים, ושבמהלך זמן זה השתנה שוק הדיור בכל המדינה ובגליל בפרט. בנוסף, הנגישות של אזור התעשייה השתפרה בגלל תחנת הרכבת שנפתחה ליד. וכך, למרות שהעקרונות הבסיסיים היו ברורים ליזמי התוכנית, הרי שהמציאות השתנתה: "הבנו שלא הלכנו מספיק רחוק עם התכנון. בשיתוף פעולה עם הוועדה המחוזית צפון ועיריית כרמיאל אנחנו מתכננים לשפר את התוכנית באמצעות הגדלת זכויות הבנייה ותוספת זכויות למגורים. על הדרך, מאחר שיש שם קרקע של המדינה, נרצה להרחיב ולייעל את השימוש בה, כולל בחינה של הקמת משרדי ממשלה". נדלר מבהיר שהכוונה היא להקל את יישום התוכנית באמצעות הכנת תוכנית מפורטת, שמכוחה ניתן יהיה להוציא היתרי בנייה.