אפס בהרתעה: משרד השיכון הקל על קבלנים עברייני בטיחות
אפס בהרתעה: משרד השיכון הקל על קבלנים עברייני בטיחות
בניגוד למסר של הגברת האכיפה והענישה נגד קבלנים שעברו עבירות בטיחות, רשם הקבלנים במשרד השיכון הקל בעונשי שתי חברות עם עבר בטיחותי בעייתי - חודשים ספורים לאחר שהצהיר על השעייתן ל־3 שנים
מדיניות ההרתעה של משרד השיכון נגד קבלנים בעלי עבר בטיחותי בעייתי נעה בין "רכה" ל"תמוהה", כך עולה משתי החלטות שהתקבלו בסוף אוגוסט על ידי רשם הקבלנים במשרד. הרשם ביטל את השעייתן בפועל של שתי חברות קבלניות, שהוגדרו על ידי מינהל הבטיחות במשרד הכלכלה כעברייניות בטיחות, ולפחות לגבי אחת מהן פנה ראש מינהל הבטיחות באופן מיוחד אל הרשם על מנת שישעה את החברה בפועל, כשקודם לכן היא הושעתה על תנאי.
החלטות הרשם לא רק מבטלות החלטות קודמות שלו בטווח קצר, הן גם התקבלו ללא התייעצות עם הגוף האחראי על בטיחות בעבודה – מינהל הבטיחות. החמור מכל הוא שהחלטות כאלה שוחקות את אלמנט ההרתעה ויוצרות מצב שכמעט ולא משנה מה יעשה הקבלן ומה יקרה באתריו, הוא יוכל להמשיך לעבוד.
החלטה אחת של הרשם נוגעת לחברת וליד גרייב, שקיבלה 21 צווי בטיחות בשנתיים, בהן שתי תאונות קטלניות באתרי החברה שהובילו למותם של שני עובדים בהפרש של שבוע. בעקבות התאונות ומצב הבטיחות בחברה פנה מינהל הבטיחות אל הרשם וביקש לנקוט נגדה סנקציות. זמן קצר לאחר מכן, בסוף פברואר, החליט הרשם להתנות את רישיונה בפועל, אך החריג את כל 19 האתרים של החברה, כך שהקבלן המשיך לעבוד כדי להשלים את הקמת המבנים, מרביתם בתי ספר.
במקרה השני, מדובר בחברת האחים פתחי, שגם היא מתמחה בבניית מוסדות ציבור. גם במקרה זה, בעקבות צבירת צווי בטיחות רבים הוחלט במאי 2022 להשעות את רישיון הקבלן של החברה לשלוש שנים בפועל, אלא שלאחר ארבעה חודשים בלבד החליט הרשם להמיר את ההשעיה ולהפוך אותה ל"על תנאי".
לא ברור מה קרה בחודשים שחלפו בין הטלת הסנקציות לביטולן, וכיצד דיון אחד או אפילו כמה דיונים במשרדי הרשם יכלו לשנות את עמדתו באופן כה קיצוני. האם שגה בהחלטתו הראשונית, או שהחברות הצליחו להוכיח כי שיפרו את הבטיחות באופן דרסטי?
לגבי שתי החברות כתב הרשם, כי הוא ממיר את החלטתו הקודמת על השעיה בפועל להשעיה על תנאי לשלוש שנים. והיו עוד הקלות: ההחלטה החדשה ביטלה את קודמתה רטרואקטיבית, כך שההתניה על תנאי מתחילה במועד ההחלטה הקודם, וכן ההחלטות הקודמות נמחקו מהרשומות.
רקורד בטיחותי גרוע עלול להקשות על קבלנים מול חברות הביטוח ובמכרזים, כשמתחרים מול חברה עם עבר בטיחותי טוב יותר שמציעה מחיר דומה.
החלטה נוספת, שהתקבלה על ידי הרשם באותו המועד, נוגעת לחברת פרשקובסקי. ביולי החברה ננזפה על ידי הרשם (פעולה שיעילותה לחיזוק ההרתעה ממילא מוטלת בספק), ואילו בסוף אוגוסט כותב הרשם כי הוחלט שלא לנקוט אמצעי משמעת נגד החברה.
משרד השיכון: "החלטות הרשם מתקבלות לאחר התייעצות בוועדה המייעצת המורכבת ממומחים מתחום ההנדסה, ועיקר מטרתו הוא שיפור המקצועיות, ובתוך כך הבטיחות בענף, כאשר הרגולטור לנושא הבטיחות הוא מינהל הבטיחות.
"בעניינן של החברות המוזכרות התקיימו כמה דיונים מקצועיים שבהם רשם הקבלנים והוועדה המייעצת בחנו את מצב הבטיחות בחברות והוחלט לקבוע להן אמצעי משמעת של התליי על תנאי של הרישיון, במקום התליה בפועל. התליית הרישיון על תנאי מלווה בפיקוח כבד מטעם מינהל הבטיחות, הנמשך שלוש שנים, ואין מדובר כמשתמע מהפנייה באמצעי משמעת קל. לעניין פרשקובסקי הוחלט לא לנקוט אמצעי משמעת, כפי שהמליצה הוועדה המייעצת בדעת רוב. באשר לזמן המרת התליה בפועל להתליה על תנאי, זה נתון לשיקול דעת הרשם, שמתייעץ עם הוועדה".
מהדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, נמסר: "אנו רואים בחומרה את החלטת רשם הקבלנים לבטל בדיעבד ובאופן רטרואקטיבי את החלטתו להשעות בפועל את רישיונה של חברת וליד גרייב, שהתקבלה לאחר ששתי תאונות קטלניות התרחשו באתריה באותו השבוע, ונוכח הצהרת מנהל מינהל הבטיחות התעסוקתית אודות התנהלותה הבטיחותית הלקויה. כמו כן, את ביטולן בדיעבד של שתי החלטות נוספות אודות סנקציות לחברות קבלניות. ביטול רטרואקטיבי זה – לאחר שההחלטה המקורית קיבלה פרסום נרחב בתקשורת – מעוררת רושם קשה של התייחסות מקלה ביותר לחברות קבלניות המתרשלות על שמירה על בטיחות העובדים וקריצת עין לחברות, שלאחר שיחלוף העניין הציבורי בתאונות שהתרחשו באתריהן, יוכלו להמשיך בעסקים כרגיל. רושם זה מועצם נוכח העדר שקיפות של רשם הקבלנים אודות הקריטריונים הכללים המנחים אותו בהחלטותיו בנושא והנימוקים להחלטותיו בעניינן של החברות השונות".