סגור
חדרה
חדרה ( צילום: עמית שעל)

חדרה לבג"ץ: לדחות דיון של הוותמ"ל על רובע חדש במזרח העיר ממחר

עיריית חדרה עתרה לבג"ץ כדי לדחות את דיון בהקמת רובע חדש במזרח העיר - זאת עד אחרי הבחירות המקומיות בסוף פברואר. ראש עיריית חדרה בפועל, ניר בן חיים: ״התוכנית פוגעת קשות בהתפתחות העיר. העובדה כי נקבע דיון כה משמעותי בתקופה כל כך מורכבת מעוררת סימני שאלה"

עיריית חדרה הגישה אתמול (א') עתירה לבג"ץ בה דרשה לדחות את המועד לדיון בתוכנית תמ"ל/3002 עד אחרי קיום הבחירות המקומיות בסוף חודש פברואר. התוכנית מציעה הקמת רובע חדש על שטח של כ-1,600 דונם, ובו כ-7,000 יח"ד ו-41 אלף מ"ר שטחי תעסוקה, בשטחי הפרדסים שבין בית אליעזר וחדרה. הדיון אמור להתקיים בותמ"ל (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור) מחר (ג').
מתוך עתירת העירייה, עליה חתום עורך הדין עופר שפיר: "מדובר בתוכנית המשתרעת על שטח עצום, מהותית לקביעת אופייה של העיר חדרה לעשורים הבאים, ומאופיינת במורכבויות חריגות בשורה של תחומים. הוראות התוכנית סותרות את הוראות התוכנית הכוללנית חד/2020 (תוכנית המתאר של העיר חדרה, ג.נ), המסמנת שטח זה לקרקע חקלאית וכן משנה את הוראות תכנית המתאר המחוזית למחוז חיפה תמ"מ/6 שם מסומן השטח הנדון כאזור חקלאי/נוף פתוח, מחוץ לתחום הפיתוח העירוני של חדרה. התוכנית מתוכננת להיות בסמיכות לשכונת בית אליעזר הוותיקה המאופיינת בבנייה צמודת קרקע וקיים חשש כי קידומה יפגע בערכי טבע וכרסום במסדרון אקולוגי. מדובר בתוכנית מהותית שיש בה לשנות ולהשפיע על עתידה ואופייה של העיר לעשורים הקרובים".
ראש עיריית חדרה בפועל, ניר בן חיים מסר כי: "התוכנית פוגעת קשות בהתפתחות העיר, כולל פגיעה במימוש תוכניות התחדשות עירונית. העובדה כי נקבע דיון כה משמעותי בתקופה כל כך מורכבת, בצל בחירות לרשויות המקומיות ובטווח זמנים כה קצר, מעוררת סימני שאלה. אנו ערים לצורך לפתור את מצוקת הדיור אולם יש הרבה פתרונות אחרים שכבר הוצאנו לפועל בחדרה. נעשה כל שביכולתנו למנוע את הדיון בעת הזו".
לתוכנית תמ"ל 3002 היסטוריה. היא נדונה לראשונה ב-2016 תחת השם תמ"ל/1055, או "דרום-מזרח בית אליעזר". בגרסא המוקדמת זו הציעה בנייה של 6,000 יח"ד בשטח של כ-2,000 דונם. התוכנית זכתה אז למחאה ציבורית עזה, ולהתנגדות נחרצת של מתכננת מחוז חיפה דאז, ליאת פלד, ונגנזה. היא צצה שוב ב-2022 בגרסא מוקטנת, שמתייחסת רק ל-1,600 דונם.
על פי העתירה, בדיוני שולחן עגול, בין מנהל התכנון, העירייה והירוקים, הובעו הסתייגויות מהותיות והובטח שלא יתקיים דיון בתוכנית עד אחרי הבחירות לרשויות המקומיות. ללא קשר, החל מו"מ, שלא הבשיל, בין העירייה לרמ"י (רשות מנהל מקרקעי ישראל), בנושא הסכם גג, שהיה אמור לטפל גם בנושא התשתיות הנדרשות לשכונה החדשה.
מתוך העתירה: "נקודת המוצא היא כי על הרשות המקומית והוועדה המקומית לתכנון ובנייה לנהוג בשמרנות בתקופת בחירות, כאשר ההקפדה מחמירה ככל שמועד הבחירות מתקרב. בפרט הדבר נוגע בסוגיות בעלות השלכות רוחב, החורגות מגדר הניהול השוטף, ובפרט כאשר מדובר בעניין השנוי במחלוקת ציבורית".
עוד מובן מהעתירה כי קליטתה - כלומר, הצגתה באתר מנהל התכנון, היתה רק ב-21.1.24. ההחלטה על הדיון בתוכנית היתה מהירה מהרגיל: "נדמה כי אין צורך להרחיב אודות חוסר הסבירות בהתראה כה קצרה לדיון בתוכנית כה רחבה ומורכבת -תוכנית אשר הותמ"ל עצמה נדרשו לה למעלה מ-7 שנים לעמול על גיבושה. בפרק זמן של 10 ימים לא ניתן לצפות מהעותרות ללמוד את מסמכי התוכנית כפי שפורסמו, לקיים ישיבות עם גורמי המקצוע באגף ההנדסה ועם יועצים חיצוניים, לקיים דיונים בקרב הנהלת העיר ונבחרי הציבור, כמצופה טרם קביעת מדיניות תכנונית ארוכת טווח".
רון שגן, חבר מועצת העיר חדרה: "הותמ"ל דורש מאיתנו כנבחרי ציבור להפר את החוק בעצם עיסוקינו בתוכנית כחודש לפני הבחירות, ומאידך לא מאפשר זמן מינימלי לגורמי המקצוע באגף הנדסה ללמוד את התוכנית, שקודמה ללא פידבק עירוני במהלך החודשים האחרונים, ולכן אינו יכול ללמוד את קשייה ומגבלותיה ולהציע מענה ראוי בדיון להפקדה. אנחנו לא נאפשר את ההתנהגות הביריונית והלא מוסרית הזו של הותמ"ל, המנסה לכפות על העירייה ותושביה שכונת ענק ללא תשתיות, וללא היתכנות חברתית-כלכלית. אנו נבלום את התוכנית הרעה הזו בכל האמצעים העומדים לרשותינו בדיוק כפי שעשינו בעבר".