התוכנית להכפלת ראש פינה מאיימת לשנות את אופייה של המושבה ההיסטורית
התוכנית להכפלת ראש פינה מאיימת לשנות את אופייה של המושבה ההיסטורית
הוועדה המחוזית צפון תדון בשבוע הבא בתוכנית שתוסיף יותר מ-815 דירות לראש פינה. המתנגדים טוענים כי התוכנית תהפוך את המושבה ל"פלורנטין או שינקין", אך לדברי ראש המועצה מוטי חטיאל, מטרתה היא לשמר את ראש פינה כמושבה עצמאית: "שר הפנים הודיע שכל היישובים שיש בהם מתחת ל-5,000 תושבים יאוחדו. זה האיום שעומד מעל ראשינו"
הוועדה המחוזית צפון תדון בשבוע הבא (11 בנובמבר) בתוכנית "השכונה הצפונית" של ראש פינה. התוכנית מציעה להכפיל את כמות הדירות הקיימות ביישוב שנוסד ב-1882 וידוע כ"אם המושבות בגליל" - זאת באמצעות בנייה בשטחים החקלאיים היחידים שעוד נותרו בו, כמעין "אצבעות" החודרות לתוך השטח הבנוי של היישוב. לתוכנית הוגשו 10 התנגדויות עליהן חתומים מאות.
התוכנית, שמתפרסת על שטח של 300 דונם, היא יוזמה של משרד הבינוי והשיכון, וחתומה עליה אדר' רותי רוהטין. במסגרת התוכנית יוקמו 615 דירות, 200 דירות לדיור מוגן וכמה עשרות דיוריות (יחידות דיור שמחוברות לצמודי קרקע וניתנות להשכרה), בצפיפות ממוצעת של 5.5 דירות לדונם (לעומת עד 2 דירות לדונם כיום). "פריסת הבינוי נערכה תוך התאמתו למרקם היישוב הקיים, כך שהבנייה הנמוכה מצויה בממשק עם הרחובות הקיימים, ואילו השדרה המרכזית מתאפיינת בבינוי צפוף יותר. במקטע המרכזי חזית מסחרית בקומת הקרקע", נכתב בתוכנית.
אהרון ברנזון, שכיהן כראש מועצת ראש פינה בשנים 2001-1993 והיה זה שיזם את התוכנית המקורית, אמר לכלכליסט: "כבר בתחילת הקדנציה שלי הבנתי שעשרות בעלי הקרקעות בתחום השכונה הצפונית מתחילים ברחש בחש כדי לבנות במקום. היה לי ברור שחייבים לתכנן את זה לפני שיהיה שם כאוס. לפני 30 שנה עשיתי שם עם משרד הבינוי והשיכון תוכנית, כולל איחוד וחלוקה. התוכנית היתה מוכנה להפקדה ב-1999, אך בוטלה מסיבות טכניות. ב-2021 הוחלט לעשות ישיבת זום של המועצה, כאילו שיתוף ציבור, והיתה שם התנגדות מקיר לקיר, כולל של ראש המועצה. התוכנית הופקדה ביולי האחרון, 3.5 שנים אחרי הדיון, ונודע לנו שזה נעשה בגניבה ובמצג שווא, בלי שהוצגה לציבור".
"הבעיה היא שההליך העקום והדפוק עשה תוכנית גרועה", הוסיף ברנזון. "התוכנית רוצה להוסיף כ-950 יח"ד, כולל דיוריות. הכפלה של היישוב על שטח שהוא פחות מ-15% מגודלו, עם בנייה מגלומנית של עד 12 יח"ד לדונם, עם יחידה מסחרית בקומת הקרקע, כמו בפלורנטין או שינקין. הקסם של ראש פינה זה שהבנייה היא רק בגובה שתי קומות והכבישים מותאמים לבנייה ולטופוגרפיה. ראש פינה היא לא רק מושבת איכרים, היא נכס לאומי. הבנייה החדשה מציעה למלא אותה בגושי בטון מונומנטליים. גובה הבנייה שם הוא 15 מטר - פי 2 מהממוצע היום. אפשר היה לקחת את יחידות הדיור האלה ולפזר אותן בחצור הגלילית או בקצרין".
בין המתנגדים קבוצה של 240 תושבים, בהתנגדות עליה חתומה עו"ד שרון גילן מונטיפיורי, שטוענת כי התוכנית היא "מכה קשה ליישוב, שתשנה את אופיו ואת הערכיות שנשמרה בו מאז היווסדו ועד היום הזה". בהתנגדות עולה גם הטענה כי לא נבדקו ההשפעות של תוכנית בהיקף כזה על הדמוגרפיה, החינוך, התיירות ובעיקר על מערכת הדרכים והכניסה ליישוב. המתנגדים מלינים על כך שלראש פינה אין תוכנית מתאר כוללנית, ולכן "לא נעשתה במסגרת הליכי אישור התוכנית בחינת חלופות מאקרו ממשיות למימוש יעדי התוכנית והתאמתם להרחבה כה רבת היקף של המגורים ביישוב". לטענת התושבים, ראוי היה "לתעדף התחדשות בשכונת 'השיכונים' ("עמידר") הנמצאת מערבית לתוכנית המוצעת וזקוקה, מלבד למתיחת פנים, לתוספת מיגון מפני רעידות אדמה וירי רקטות, במיוחד לאור המצב הביטחוני באזור".
"רק לפני חודשיים חשף משרד ראש הממשלה את 'תוכנית תנופה לצפון', שבה מדובר גם על הקמת מרכז תעסוקה משולב מגורים בשטח ממזרח לכביש 90", אמרה לכלכיסט עו"ד גילן מונטיפיורי. "התוכנית הזאת לקחה את כל פוטנציאל הגידול של ראש פינה ושמה אותו בלב המושבה הוותיקה. הראיתי בהתנגדות שבמהלך השנים היו יוזמות לבנות יחידות דיור מזרחית לכביש 90. הדברים האלה לא נבחנו במסגרת הדיונים על התוכנית שהופקדה".
הנספח להתנגדות כולל גם את פרוטוקול מליאת מועצת ראש פינה מפברואר 2021. אדריכלית התוכנית, רותי רוהטין, הסבירה אז לחברי המועצה כי הציפוף של יחידות הדיור נכפה עליה ע"י הוועדה המחוזית צפון, שבחזונה רואה חיבור עתידי של ראש פינה עם חצור הגלילית. "באמת ראש פינה היא יישוב מיוחד", אמרה אז רוהטין. "יישוב מיוחד עד כדי כך, שכשאני ייצגתי את התוכנית בוועדה המחוזית ניסיתי להילחם על זה, וכשהייתי עם 3 יחידות לדונם, ניסיתי להילחם באמת על האופי המיוחד של ראש פינה. בשלב מסוים בוועדה המחוזית פשוט הנחו אותי להפסיק לדבר על האופי של ראש פינה".
בישיבת מועצת היישוב ב-2021, אמר ראש המועצה מוטי חטיאל כי התוכנית היא "פצצה": "אני חושב שהתוכנית הזאת משנה את פניה של ראש פינה, וזה דבר שאנחנו לא נוכל לחיות איתו כמושבה. מבחינתי, זה הרבה בטון במקום מאוד מאוד קטן. ונכון שבראש פינה יש את השטחים של דונם וחצי בנחלות הגדולות, ויש שטחים של חצי דונם, אבל 7-4 יחידות לדונם זה דבר שלא מוכר בראש פינה והוא פשוט משנה את הציביון שלה". חטיאל חזר על דבריה של האדריכלית רוהטין והבהיר כי רמת הצפיפות נכפתה ע"י הוועדה המחוזית. מצד שני, בישיבת הוועדה המחוזית ביוני 2023 הוא בירך על התוכנית: "זה יום חג, לראש פינה ולגליל כולו. בראש פינה לא קודמה תב"ע משמעותית לבינוי פחות או יותר 26 שנה. זאת בשורה".
בשיחה עם כלכליסט אמר חטיאל שחרב מונחת על ראשו: "שר הפנים הנוכחי הודיע ב-2023 שכל היישובים שיש בהם מתחת ל-5,000 תושבים יאוחדו. הוא לא אמר עם מי. זה האיום שעומד מעל ראשינו. בו זמנית, אני רואה שלאורך כל השנים הצפיפות בתוכניות המאושרות ע" מינהל התכנון רק הולכת וגדלה. היה חשוב לי לנעול את הצפיפות שהצלחנו להשיג. ברור לי שעוד 5 שנים ידרוש מינהל התכנון צפיפות של 8 יחידות דיור לדונם. ברגע שהתוכנית הופקדה, כל הלחצים של מינהל התכנון עלינו הסתיימו. על מנת לשמר את ראש פינה כמושבה עצמאית ולשמור על המורשת שלה, היה עליי להסתכל על כל האיומים שיש מסביב".
חטיאל התייחס גם לטענה לפיה לא נעשה שיתוף ציבור לתוכנית: "ב-2021, כשהתוכנית הוצגה לראש פינה, זה היה עבורי שוק מוחלט. יחד עם זאת, עשינו שינויים בתוכנית וצימצמנו את מספר יחידות הדיור מ-850 ל-600 יח"ד ועוד 200 של דיור מוגן, שיהיו בצפיפות גדולה יותר, וכך יהיה ניתן להקטין את הצפיפות של שאר יחידות הדיור. ולכן, התוכנית שהוצגה ב-2021 אינה דומה לזו שהוצגה ב-2023. התוכנית הוצגה לחברי המועצה וקיבלה את ברכת הדרך שלהם. היא היתה חלק מקמפיין הבחירות שלי. עליה זכיתי בבחירות ב-65% מהקולות. ניסו לתקוף אותי והציבור אמר את דברו. בניהול נכון של האירוע, ראש פינה תיהנה מזה".
מהוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה צפון נמסר: "מדובר בתוכנית המצויה בשלב שמיעת ההתנגדויות, ולכן לא נוכל להתייחס בשלב זה. כמו כל ההתנגדויות שהוגשו לתוכנית, גם התנגדות זו תידון ותתקבל לגביה החלטה במסגרת הוועדה".