אחרי זעקה של שנים: המדינה נוקטת צעד לעידוד מיגון באשקלון
אחרי זעקה של שנים: המדינה נוקטת צעד לעידוד מיגון באשקלון
הרשות להתחדשות עירונית פרסמה השבוע מכרז לפינוי־בינוי שכולל מענק של 110 מיליון שקל ליזמים שיבנו באשקלון. בינתיים עשרות אלפי תושבים נאלצו להתפנות מהעיר בשל ההפגזות הבלתי פוסקות מעזה והיעדר מרחבים מוגנים
שנים שאשקלון זועקת לתקציב מיגון לעיר, אבל רק השבוע – אחרי שעשרות אלפי תושבים נאלצו להתפנות מבתיהם בעקבות ההפגזות הבלתי פוסקות וההרס הרב – פרסמה הרשות להתחדשות עירונית מכרז שכולל מענקים. יזמים שיבנו פרויקטי פינוי־בינוי בעיר יקבלו מענק של עד 180 אלף שקל על כל דירה חדשה. סכום המענק הכולל עומד על 110 מיליון שקל.
תוכנית הפינוי־בינוי הראשונה באשקלון אושרה על ידי הוועדה למתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) בנובמבר 2021. מדובר במתחם אהוד התחייה בשכונת גבעת ציון בדרום־מזרח אשקלון (תמ"ל 2038). שטח התוכנית הוא כ־80 דונם. מתחם נוסף (מתחם בנימין), בשטח של 56 דונם, אושר על ידי הותמ"ל באוקטובר 2022. שתי התוכניות מציעות הריסה של 276 דירות ישנות ובנייה של 1,857 דירות חדשות. אבל בין אישור התוכניות לבין מימושן בפועל יש כמובן מרחק, וההנחה היא כי המענקים מצד המדינה יסייעו בקידומן.
אין ספק שהמלחמה תפסה את אשקלון לא מוגנת. לפי אומדנים של העירייה, לרבע מהדירות בעיר אין ממ"ד, ואם לפרט יותר – כ־40 אלף מתושבי העיר, בעיקר מהשכונות המוחלשות, נאלצים למצוא מחסה בפתרונות מאולתרים כמו חדרי מדרגות או מיגוניות ניידות שפיקוד העורף מציב, כך נחשף ב"כלכליסט" בכתבה שפורסמה באוגוסט אשתקד. פינוי עשרות אלפי תושבי אשקלון היום הוא מהלך חסר תקדים, סימן אזהרה חמור לאיתנות העיר.
בדיון שהתקיים שלשום בוועדת הכספים של הכנסת על פיצוי בעקבות המלחמה, קרא ראש העיר אשקלון תומר גלאם לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' להגדיר אותה כחלק מעוטף עזה. "שבע שנים אני צועק, קיבינימט! תכניסו את אשקלון לעוטף עזה! תפנו את כל מי שבלי מיגון, אני מדבר על אלו שאין להם כסף להתמגן ואין להם כסף להתפנות. אילו תשובות יש לך לתת לאנשים הללו חוץ מלהתפלל שהם לא ימותו?", זעק גלאם.
בריאיון ל"כלכליסט" שנערך לפני כשנה, בעת מבצע "עלות השחר", קישר גלאם את היעדר המיגון בעיר לקשיים במימוש התחדשות עירונית. לדבריו, אין באשקלון אפילו פרויקט התחדשות מתחמי אחד שיצא לפועל: "החלטת ממשלה מלפני כשנתיים להעברת כסף ייעודי לטובת התחדשות קידמה מאוד את הנושא באשקלון. גם עליית ערכי הקרקע הפכה את ההתחדשות העירונית ליותר כלכלית ויזמים מגישים הצעות. אני מאמין שבתוך שנה וחצי נתחיל את מימוש ההתחדשות של השכונות הוותיקות שנבנו בשנות השישים. זה יקדם חיזוק לרעידות אדמה וגם יפתור את בעיית המיגון".
במרץ 2022 התקבלה החלטת ממשלה שעניינה "קידום פתרונות מיגון באשקלון", ובכלל זה סיוע בקידום פתרונות מיגון דירתיים. ההחלטה כללה התחייבות להשקיע 320 מיליון שקל במיגון בניינים, כולל מימון מלא לבניית ממ"דים בדירות ישנות לתושבים מעוטי יכולת, אולם התוכנית מעולם לא קודמה.
בחודש יולי האחרון דנה הממשלה בהשקעה של מיליארד שקל בחיזוק "החוסן האזרחי־ביטחוני" של תושבי אשקלון. בדברי ההסבר להחלטה נרשם כי "כעת, נוכח מצבה הייחודי על העיר אשקלון, מאפייני האיום והשלכותיו על העיר ותושביה, עולה הצורך בהמשך הפעלת כלי סיוע מתחומים שונים שיענו על הצורך בחיזוק הביטחון האישי והגברת החוסן הקהילתי בעיר ועל הצורך בהגברת החוסן של הרשות וסיוע להתנהלותה בחירום ובשגרה, לצד שיפור ופיתוח התשתיות בעיר ופיתוח הכלכלה המקומית, המושפעים מהמצב הביטחוני המתמשך, ואשר ביכולתם לחזק את האטרקטיביות של העיר, לחולל בה צמיחה ולהשפיע בצורה משמעותית על חיי תושביה".
על פי ההחלטה, כ־300 מיליון שקל יוקצו לעניינים שונים כמו קידום תשתיות "תומכות דיור", מימון טיפול פסיכולוגי, פעילויות העצמה קהילתית ומניעת אלימות במרחב הציבורי, ועוד כ־600 מיליון שקל ל"התחדשות עירונית כמענה משלים למיגון".
הפתרון שהוצע לנוכח אי־הכדאיות הכלכלית של התחדשות עירונית מתחמית (פינוי־בינוי) הוא השקעה ממשלתית של עד 35 מיליון שקל בכל מתחם. על פי ההערכות, לאחר שפרויקטים ראשונים ייצאו לדרך, הביקוש לדירות בשכונות הישנות יעלה ועמו גם שווי הקרקע, כך שבעתיד הצורך בהשקעה של כספי מדינה יפחת.