ביידן דחף, באפט בונה, והבתים המוכנים צוברים פופולריות
ביידן דחף, באפט בונה, והבתים המוכנים צוברים פופולריות
בעקבות העלייה החדה במחירי הנדל"ן למגורים בארצות הברית, בתים מוכנים הפכו לפתרון זמין. חברת קלייטון הומז של ברקשייר הת'אוויי כבר חברה לשבעה יזמים כדי להקים שכונות. המוקשים: האטה בייצור בצל הקורונה וחוסר היענות של ערים
בתים הנבנים במפעלים ומובלים למגרש צוברים שוב פופולריות בארצות הברית, זאת לאחר שרשמו דעיכה מאז שיא המכירות בשנות ה־90. העלייה התלולה במחירי הנדל"ן למגורים מחזירה אותם שוב לתודעה, הפעם גם בגרסת פרימיום - על כך מדווח "הוול סטריט ג'ורנל".
להערכת חברות משכנתאות ויזמים, הבתים הללו עשויים לספק את הנוסחה המנצחת לפתרונות דיור בר השגה. פרויקט אחד כזה נמצא בסגווין שבפרוורי סן אנטוניו, טקסס, שם מתגוררים בעיקר מורים, רוכשי בית ראשון ופנסיונרים שחיפשו בית קטן יותר. בית רגיל שהוקם על מגרש באזור נמכר במחיר ממוצע של 392 אלף דולר בשנה שעברה, לעומת 87 אלף דולר לבית מוכן. המחיר אינו כולל בעלות על הקרקע.
לפי נתוני לשכת מרשם האוכלוסין האמריקאית, לראשונה מאז 2006 חצה מספר הבתים המוכנים את רף ה־100 אלף, זאת לאחר שממשל ביידן ציין את הבתים הללו כאחד הפתרונות האפשריים למחסור בדיור בר השגה.
יזמים וחברות בנייה אומרים כי הפרויקטים הללו מסייעים לאנשים שזו דרכם היחידה לרכוש בית בשל המחירים הגבוהים של בתים קיימים. רק 21% מהבתים שנמכרו בספטמבר תומחרו מתחת ל־300 אלף דולר, ירידה מ־35% מהמכירות בחודש המקביל אשתקד.
ועדיין, בגלל טראומות העבר, יצרני הבתים מתקשים לשכנע רוכשים פוטנציאליים כי הם מספקים להם בתים יציבים ומסלולי מימון בטוחים. בתקופת הפריחה של הבתים הללו סוחרים הצליחו להקפיץ את המכירות באמצעות הלוואות בעייתיות, כאשר בסופו של דבר רוכשים רבים נקלעו לחדלות פירעון וחברות מימון רבות נסגרו.
עד היום הם נקשרים באוכלוסיות פגיעות יותר. כ־42% מהבתים המוכנים נרכשים באמצעות הלוואות כשהבית משמש ערבות, אך לא המגרש שעליו הוא נבנה, כך לפי המשרד להגנת הצרכן. ההלוואות הללו נושאות ריביות גבוהות יחסית, ובעליהן נמצאים בסיכון גבוה יותר לאבד את בתיהם אם האדמה אינה בבעלותם.
במהלך המגפה משקי בית המתגוררים בבתים מוכנים היו צפויים לפגר בתשלומי השכירות או המשכנתא בשיעור גבוה פי שניים לעומת הציבור הרחב, כך לפי ניתוח של נתוני מרשם האוכלוסין שביצע אלכסנדר הרמן, אנליסט מחקר בכיר במרכז לחקר דיור של אוניברסיטת הרווארד. כ־19% פיגרו בתשלומים ברבעון השלישי של השנה. לפי הרמן, דרי בתים מוכנים גם היו צפויים יותר לדווח על אובדן הכנסה במהלך המגפה.
בשנים האחרונות חברות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מאק הקלו על מלווים להאריך את תקופת המשכנתאות על בתים מוכנים משודרגים, שאליהם התווספו מרפסות או חניה מקורה. כעת חברות בנייה, ובהן סקייליין צ'מפיון וספארק הומז, מקדמות פרויקטים משודרגים בקליפורניה ובקולורדו. גם איל ההשקעות וורן באפט נמצא בתמונה, עם חברת קלייטון הומז, חטיבה של ברקשייר הת'אוויי ויצרנית הבתים המוכנים הגדולה בארצות הברית. החברה דיווחה באחרונה כי היא עובדת עם שבעה יזמים על פרויקטים להקמת שכונות של בתים מוכנים.
ועדיין, קיימים מוקשים רבים בדרך להרחבת היצע הבתים המוכנים. לפי יצרנים, אחת הבעיות היא שאזורים עירוניים רבים אינם מתירים העמדתם של בתים כאלה, והם עלולים להיחשב בטעות כמגרשי קרוואנים. במקביל, בצל הקורונה, בעיות בשרשרת האספקה ומחסור בידיים עובדות האטו את הייצור.