סגור

בלעדי לכלכליסט
בנייה בכל מחיר: פורסם מכרז על יער בגבעת עדה

תוכנית המתאר הגדירה את חורש האלונים כשטח לשימור בשל ערכו הסביבתי, אך יום לאחר דיון בוולנת”ע, ובלי להודיע לתושבים, פרסמה המדינה מכרז ל־110 דירות

מועצת בנימינה־גבעת עדה ותושבי גבעת עדה טוענים כי רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) ביצעה מחטף כשב־10 במרץ, יום לאחר דיון בוועדת היגוי שבו התנגדו לעמדתה, היא פרסמה מכרז לבניית 110 דירות בחורש האלונים. אזור זה נחשב בעל ערך סביבתי רב, ופרסום המכרז נעשה בלי ליידע את המועצה ואת התושבים. רמ”י פרסמה את המכרז, אף שנציגי המחוז שלה בעצמם קבעו שיש להותיר את החורש כשטח פתוח.
רמ"י מנסה בחודשים האחרונים לספק לשוק היצע גדול של קרקעות לבנייה, כמעט בכל מחיר. בישיבת מועצת מקרקעי ישראל האחרונה אמר יורי גמרמן, ראש מטה הדיור במשרד השיכון, כי יעד השיווקים השנתי של רמ"י ל־2021 "מאוד שאפתני", 72 אלף דירות. ב־2020, על רקע מגפת הקורונה והשיתוק הפוליטי, שווקו בסך הכל כ־27 אלף דירות. ב־2019 שווקו 56 אלף דירות.
חורש האלונים בגבעת עדה משתרע על 43 דונם בבעלות המדינה. לפני 35 שנה השטח סומן כאזור מגורים א', אך בשל קצב הצמיחה האטי של היישוב לא קודמו בו תוכניות בנייה. המושבה גבעת עדה אוחדה ב־2003 עם בנימינה. ב־2016 התגוררו בגבעת עדה כ־4,000 תושבים, והמספר צפוי להכפיל את עצמו ל־8,400. בינתיים רמ”י התחילה לעבוד על תוכנית מתאר חדשה בשיתוף המועצה המקומית והוקמה ועדת היגוי בינמשרדית מטעם מינהל התכנון שכללה את נציגי המחוז ברמ"י.
תוכנית המתאר הכוללנית הגדירה את האזורים שמתאפשר לבנות בהם, ואילו חורש האלונים, המתאפיין במגוון ביולוגי עשיר של צמחים ובעלי חיים, סומן כשטח פתוח. התוכנית עלתה לדיון לקראת הפקדה ב־10 בפברואר 2020, ונציג רמ"י הצביע בעד התוכנית.
ב־9 במרץ השנה עלתה התוכנית לדיון בוולנת"ע (ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים במועצה הארצית לתכנון ובנייה), שבראשה עומדת יו”ר מינהל התכנון דלית זילבר, ובמקביל עלתה לדיון תוכנית תמ"מ 6 (תוכנית מתאר מקומית) שנוגעת לשטחים שבתוכנית המתאר. אלא שבדיון זה החליטה רמ"י להתנגד לסימון חורש האלונים כשטח פתוח ודרשה לייעד אותו לבנייה רוויה, כמו בתוכנית המקורית שלפני 35 שנה. נציגת רמ"י בדיון אמרה כי חורש האלונים אינו שמורת טבע, ואפשר להחזיר אותו לייעוד בנייה. בתגובה אמרה לה אחת מהנוכחות בדיון (דורית שפינת) כי במהלך התכנון הוחלט שהאזור לא ישמש למגורים והוקצתה קרקע חלופית לבנייה בגבעת עדה: "היתה הסכמה של המינהל לכל המהלך הזה, זה קצת מוזר לי עכשיו". לנוכח זאת זילבר שאלה את נציגת רמ"י אם היא "מסונכרנת עם המחוז של רמ"י". אף שרמ”י נתקלה בהתנגדות בוולנת”ע, יום לאחר הדיון שם היא פרסמה מכרז לבנייה בחורש האלונים, בלי ליידע את המ ועצה או את התושבים.
במכתב שהעבירו לאחרונה תושבים למנכ"ל רמ"י ינקי קוינט הם מתקוממים על מה שהוגדר על ידם כ"שליפה" של תוכנית בניגוד לכל מה שהוסכם קודם לכן: "ההחלטה משנה תכנון שעליו הוחלט על בסיס תשתית עובדתית רלוונטית ולאחר עבודת איזון ארוכה ומורכבת, וזאת ללא איסוף נתונים רלוונטיים שמצדיק שינוי שמשנה את השימוש המתוכנן בשטח מהיסוד". כמו כן הוטחה ביקורת ברמ"י על שפעלה ללא תיאום עם הרשות המקומית ובלי לאפשר לה להביע את דעתה: "המכרז המוקדם עומד בסתירה לתוכנית שאושרה להפקדה, שרמ"י היתה היוזמת שלה”. עוד נכתב: "המכרז פוגע בשמירה על המשאב הציבורי היקר והמוגבל של שטחים פתוחים ובאיזון בין צורכי שימור לצורכי פיתוח".

1 צפייה בגלריה
חורש אלונים ב שטח על רחוב הגפן ב גבעת עדה
חורש אלונים ב שטח על רחוב הגפן ב גבעת עדה
חורש אלונים בגבעת עדה. רמ"י עשתה סיבוב פרסה על השטח
(צילום: אלעד גרשגורן)

מהמועצה המקומית בנימינה־גבעת עדה נמסר: "לפי תוכנית המתאר הכוללנית, יער אלונים הוגדר לשימור ובו נמצאים עצים עתיקים. העתקתם מהווה סיכון ותגרום ליזמים עלות גבוהה מאוד, הפוגעת בין כה וכה בכדאיות הפיתוח. המועצה המקומית מתנגדת נחרצות למימוש תב"ע היסטורית זו. יש לקדם פתרונות דיור מבוססי התחדשות עירונית בגבעת עדה כפי שנעשה בבנימינה".
מרמ"י נמסר: "המכרז הוא לשטח של 43 דונם, מהם 18 דונם מיועדים למגרשי מגורים לפי תוכנית מאושרת. בתוכנית המתאר שלפני ההפקדה שטח זה סומן כשטח פתוח, אולם ייעוד המגורים לפי התוכנית המאושרת אינו מיועד לביטול, אלא יישאר בתוקף גם לפי תוכנית המתאר המוצעת".