הרוג בקריסת פיגום חשמלי באתר בנייה בתל אביב
הרוג בקריסת פיגום חשמלי באתר בנייה בתל אביב
מדובר בפרויקט דה וינצ'י של קנדה ישראל, שהקבלן המבצע בה היא חברת אשטרום, שבפרויקטים שלה בוצעו 30 עבירות בטיחות מ-2019; מסתמן כי הפועל נפל מהפיגום ופועל נוסף נותר לכוד בגובה רב וחולץ במצב קל
פועל בניין כבן 30 נהרג לפני כשעה באתר בנייה בת"א. מדיווח של מד"א מסתמן כי הפועל צנח אל מותו מפיגום חשמלי שממוקם חיצונית לבניין לאחר שזה קרס.
מסתמן כי הפועל לא היה רתום ברתמת בטיחות כנדרש לפי נהלי הבטיחות לפיגום מסוג זה, המשמש בדרך כלל לניקוי חזיתות והרכבת חיפוי לבניין. צוות של מד"א שהגיע אל המקום נאלץ לקבוע את מותו של הפועל. פועל אחר נותר תלוי במעלית בגובה רב וחולץ עם פציעה קלה בלבד כשהוא בהכרה מלאה וצוות של מד"א פינה אותו לביה"ח איכילוב.
חובש רפואת חירום רכוב על אופנוע מד"א יששכר וייס סיפר: "כשהגענו לרחוב ראינו מעלית ניקוי חלונות שנשברה וקרסה בגובה של עשרות קומות וזכוכיות רבות שנפלו מגובה רב והתנפצו. הרחקנו את עוברי האורח והסקרנים שהתקרבו למקום על מנת שלא יפגעו במידה ויפלו זכוכיות נוספות וכאשר היה בטוח נכנסו פנימה. פועל כבן 30 שנפל מגובה שכב על הקרקע כשהוא מחוסר הכרה וסובל מפגיעה רב מערכתית, הוא היה ללא סימני חיים ולאחר בדיקות רפואיות נקבע מותו.
מדובר בפרויקט של מגדל מגורי יוקרה על הרחובות קפלן ודה וינצ'י, קבוצת רכישה שהמארגנים שלה הם חברת קנדה ישראל והקבלן המבצע הוא חברת אשטרום. לפי נתוני קו לעובד, מתחילת 2019 הוצאו 30 צווים של מנהל הבטיחות בגין עבירות בטיחות.
לפי נתוני קו לעובד בשנת 2020 נהרגו באתרי בנייה 33 פועלים, ו-25 פועלים נפצעו באורח קשה. מדובר בנתון נמוך מהשנים הקודמות, כאשר הערכה היא שהקורונה והיעדרם של פועלים מהרשות הפלסטינית הפחיתו במעט את היקף התאונות. על פי תיעוד 'הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה', מתחילת 2021 נהרגו באתרי הבנייה 14 עובדים ו-28 נפצעו באורח קשה. עוד עולה, כי חברת אשטרום הייתה מעורבת בשתי תאונות קטלניות ב-2020 וב-2019. עובדים בחברה נחקרו על ידי יחידת פלס עם המלצות להגשת כתבי אישום.
"שוב מדובר בתאונה באתר בביצוע של אשטרום"
לדברי ד"ר הדס תגרי מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בנייה ותעשייה: "שוב מתרחשת תאונה קטלנית באתר בביצוע חברת 'אשטרום' אשר שתי תאונות עבודה קטלניות התרחשו באתרים בביצועה בשנתיים האחרונות, ואשר למעלה מ-20 צווי בטיחות הוטלו באתריה בשנה האחרונה בגין הפרות בטיחות. אף על פי כן, מנהל הבטיחות התעסוקתית במשרד העבודה והרווחה לא הטיל אף עיצום כספי באתר החברה בתקופה זו, ולא פנה לרשם הקבלנים במשרד השיכון על מנת שזה יפתח בהליכים משמעתיים לבחינת התנהלותה הבטיחותית. נוכח אוזלת יד זאת, אין זה פלא שמצב בטיחותם של העובדים באתרי הבנייה נותר רעוע. יש לקוות שהממשלה החדשה תפעל ללא דיחוי לשיפור התנהלות מנהל הבטיחות התעסוקתית ולקידום רפורמות חיונית שמתעכבות זה זמן רב, ובכלל זה חקיקת התקנות שירחיבו את האחריות לבטיחות באתרי הבנייה לחברות יזמיות ולבכירים בחברות היזמיות והקבלניות ולהקמת רשות לאומית לבטיחות עובדים".
לדברי אינג חזי שורצמן מפקח עבודה ראשי: "דבריה של תגרי משוללי כל יסוד עובדתי. מינהל הבטיחות מגיש ויגיש כל קבלן לרשם הקבלנים. מדובר באירוע חמור שייחקר עי פלס ומינהל הבטיחות. האתר נסגר ל-48 שעות בשלב ראשון, כאשר כל נושא בטיחות האתר ייבדק במקביל".