גבעת עמל: מתיחות לקראת ההצבעה על מכירת קרקעות גבעת עמל לאחים חג'ג'
גבעת עמל: מתיחות לקראת ההצבעה על מכירת קרקעות גבעת עמל לאחים חג'ג'
התושבים מעריכים כי העירייה היא העוגן האחרון שחוצץ בינם לבין פיצוי עבור פינוי השכונה. לטענתם, בעירייה מפעילים לחצים כבדים על חברי מועצת העיר כדי שאלה יצביעו בעד; במקביל פנו התושבים לנציגי מרצ וש"ס שהתחייבו בעבר להגן עליהם כדי שיעמדו בהבטחותיהם
תחת לחצים כבדים, חברי מועצת עיריית תל אביב צפויים להצביע מחר (ב') על אישור מכירת שני המגרשים בשכונת גבעת עמל לאחים חג'ג' וליזם גבריאל צרפתי.
לעיריית תל אביב יש שתי חטיבות קרקע בבעלותה בשכונת גבעת עמל - מגרשים 5 ו-6 המיועדים יחד לבנייה של שני מגדלים ו-189 יח"ד. בחודש פברואר האחרון פרסמה העירייה מכרז לקרקעות בהם זכו האחים צחי ועדו חג'ג' (במגרש 5) והיזם גבריאל צרפתי (מגרש 6).
הצעתם של האחים חג'ג' עמדה על 187.9 מיליון שקל והיא משקפת את הבעלות על כ-76% מהזכויות בקרקע שהם רכשו, כאשר החלק הנוסף בבעלות רמ"י ובעלים פרטיים. קרקע זו משתרעת על כ-6.6 דונמים ומאפשר להקים מגדל מגורים בן 37 קומות מעל קומת כניסה שיכלול 114 יחידות דיור ועל פי הערכה ניתן יהיה לקבל תוספת זכויות. ההצעה למגרש השני עמדה על 177 מיליון שקל והיא מאפשרת הקמה של 75 יח"ד.
לאחר הזכייה במכרז, נדרשה העירייה לאישור של ועדת המכרזים שכבר הושלם, ובהמשך נדרש אישור של מועצת העיר למכירה שתכניס לקופתה כ-365 מיליון שקל. מבחינת התושבים, מכירת הקרקע מהווה העוגן האחרון שמונע מהיזמים להתנער מהפיצוי המגיע להם ולפנות אותם מהקרקע.
בדצמבר 2019 קבע בית המשפט המחוזי כי הפיצוי לתושבי גבעת עמל יעמוד על 42 מיליון שקל עבור 14 המשפחות שנותרו על הקרקע. אלא שמדובר במשפחות גרעיניות, כאשר בפועל מתגוררות על הקרקע כ-45 משפחות, ולכן בפועל הפיצוי לכל בית אב נמוך ממיליון שקל.
כיום נמצאים התושבים בתביעות נוספות להגדלת הפיצוי, ולאחרונה אף התקבל פסק דין נוקב בהמשך לתובענה ייצוגית שהגישו התושבים. בפסק הדין שצידד בעמדת התושבים והתקבל החודש (אפריל 2021) כתבה השופטת מיכל אגמון גונן מבית המשפט המחוזי בת"א כי "המדינה הפרה את התחייבותה כלפי תושבי גבעת עמל ועיריית תל אביב התנכלה להם".
עוד כתבה השופטת: "בשנת 1961 מכרה המדינה שטחים אלה ליזם פרטי, אשר התחייב בהסכם מכר עליו חתם מול המדינה, כי ידאג לדיור אקוווילינטי לתושבי השכונה. ואולם ברבות השנים, הקרקע נמכרה ועברה מיזם ליזם ומיד ליד והסעיף המבטיח לתושבים דיור נשכח ולא נאכף על ידי המדינה. ההבטחה שניתנה לתושבי גבעת עמל התמסמסה ולא קוימה".
התושבים מפעילים לחצים על חברי מועצת העיר
התושבים מרכזים כעת את מירב המאמצים בפניה לחברי מועצת העיר על מנת שאלה יתנגדו למהלך, אך לטענתם, אל מול הלחץ שמפעילים התושבים מופעלים לחצים כבדים מצד העירייה על מנת שחברי המועצה יחתמו על אישור תוצאות המכירה. עוד אומרים התושבים, כי נציגי המפלגות ש"ס ומרצ הבטיחו בעבר כי יעמדו לצד התושבים, אך בפועל הצביעו בעד המכירה בישיבה של ועדת המכרזים. לטענתם, אריה דרעי השתמש בגבעת עמל כחלק מקמפיין "השקופים" שלו ואף הציג תמונות מפינוי התושבים. גם יו"ר מרצ הנוכחי ניצן הורביץ הביע עמדה נחרצת בנושא כאשר נאם בשכונה בשנת 2013 והגדיר את מעשיה של עיריית ת"א כקומבינה ו"תאבת בצע" ואמר כי בעיניו הדבר הכי מביש בסיפור של גבעת עמל הוא "שיתוף הפעולה של עיריית ת"א עם הטייקון".
עיריית ת"א: קיימים פסקי דין חלוטים לפינוי
מעיריית ת"א נמסר בתגובה: "לעיריית תל-אביב-יפו יש זכויות בקרקע בחלק ממגרשים 5 ו -6 בתכנית "בבלי-דקל" אותן הוציאה למכירה בתנאי מכרז, בהתאם להחלטת מועצת העירייה. בשטח התכנית ישנם מספר מחזיקים לגביהם קיימים פסקי דין חלוטים לפינוי במתווה שנקבע על ידי ביהמ"ש, לפיו כל משפחה גרעינית תקבל פיצוי של 3 מיליון שקל. סך כל סכומי הפיצוי לפי החלטת בית המשפט עומד על 42 מיליון שקל, ובידי עיריית תל אביב-יפו הופקדו ערבויות להבטחת ביצוע הפינויים בהתאם למתווה הפיצוי שנקבע.
לגבי "אישור המכירה" חשוב להבין שההחלטה על מכירת הזכויות ופרסום מכרז התקבלה על ידי מועצת העיר ברוב קולות לפני למעלה משנה, ואף אושרה מחדש לפני כחצי שנה. בישיבת המועצה הקרובה תובא לאישור ההתקשרות עם הזוכה במכרז, ולאור החלטות המועצה הקודמות בנושא - חברי הקואליציה מצופים לאשרה".
מוועד הפעולה בגבעת עמל נמסר: "עיריית תל אביב מתכננת לעשות מחר את האקזיט הנדלני שלה בגבעת עמל - להתנער מחובתה כרשות ציבורית כלפי תושביה, לברוח עם שלל של 365 מיליון ש"ח ולהפקיר את התושבים לחסדי היזמים. זאת רק שבועיים אחרי פסק דין מהדהד של שופטת המחוזי אגמון גונן שקבעה כי העיריה ראתה לאורך השנים באדמות גבעת עמל נכס מסחרי שערכו רב והתנכלה במפורשות כל השנים לתושבי גבעת עמל במטרה לגרשם מהקרקע. תושבי גבעת עמל רואים בעיריית תל אביב אחראית למצבם וקוראים לחברי המועצה להצביע נגד המכירה ולקדם הסכם הוגן עם התושבים שלגבי כולם קבע המחוזי שישיבתם על הקרקע חוקית, כפי שעשתה בעבר בהצלחה בחלק אחר בשכונה מול היזם אלפרד אקירוב".