סגור

בלעדי לכלכליסט
מומחים: "לבחון היטב את הקמת גן הילדים באזור התעשייה ליד נתיבות"

המועצה הארצית לתכנון ובנייה תדון מחר בשאלה אם לקיים דיון נוסף בנושא. הפרופסורים חגי לוין ונדב דוידוביץ': "יש להתייחס להיבטים בריאותיים של תכנון גן ילדים בתוך אזור תעשייה ולהשלכות רוחב אפשריות של תקדים"


"אנו מודאגים מדיון פנימי ללא התייחסות מקצועית מספקת להיבטים בריאותיים של תכנון גן ילדים בתוך אזור תעשייה ולהשלכות רוחב אפשריות של התקדים", כך כתבו הפרופסורים חגי לוין ונדב דוידוביץ' לחברי המועצה הארצית לתכנון ובנייה. הפנייה נעשתה לקראת הדיון מחר (ג') במועצה הארצית לתכנון ובנייה בתוכנית יוצאת דופן שמאפשרת הקמת גן ילדים בלב אזור התעשייה נ.ע.ם ליד נתיבות.
לוין, לשעבר יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ודוידוביץ', היו"ר הנוכחי, כותבים על הסכנות הטמונות בתוכנית: "גן ילדים באזור תעשייה עלול להזיק לבריאות הציבור, לא רק בגלל חשיפה למזהמים סביבתיים בשגרה ובאירועי חירום, אלא מסיבות נוספות. גן ילדים צריך להיות ממוקם סמוך לאזור המגורים כחלק מהקהילה, כפי שנוכחנו גם בתקופת הקורונה. רצוי שילדים ילכו ברגל/ אופניים לגן. גן ילדים באזור תעשייה עלול לגרום פגיעה בבריאות הקהילה ובהרגלי הבריאות של הילדים".
2 צפייה בגלריה
פרופ' חגי לוין יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור קורונה
פרופ' חגי לוין יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור קורונה
פרופ' חגי לוין
(צילום: האוניברסיטה העברית)
התוכנית שמאפשרת הוספת גן ילדים ומעונות יום לאזור התעשייה אושרה בכל הערכאות התכנוניות, חרף התנגדות עזה מצד משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.
למשרד הבריאות טענה עקרונית על פיה יש להימנע מהימצאות של פעוטות בסביבה שבה הם עלולים להיחשף לסיכונים בריאותיים, ומשום כך אינו מוכן לדון כלל בקריטריונים שיאפשרו הקמת גן בלב אזור תעשייה. על פי עמדתו, סביבה בה נמצאים ילדים ופעוטות צריכה להיות נקייה ממזהמים ככל האפשר, ולכן לא רוצים לתת פתח לזה בכלל.
2 צפייה בגלריה
פרופ' נדב דוידוביץ' בריאות הציבור
פרופ' נדב דוידוביץ' בריאות הציבור
פרופ' נדב דוידוביץ', בריאות הציבור
(אוניברסיטת בן גוריון)

אבל בינואר השנה ועדת משנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה דחתה את ההתנגדויות, ובעיקרון סללה בכך את הדרך לאישורה הסופי של התוכנית.
בנימוקיה כתבה ועדת הערר כי היא דוחה את ההתנגדות הגורפת של משרד הבריאות, והבהירה כי בתוכנית יש תנאים שנועדו להבטיח את בריאותם של הילדים, ואם הם לא יתקיימו ממילא לא יתאפשר ליישם את התוכנית.
לאחר הדיון, בצעד לא שכיח, ראש המועצה האזורית לב השרון וחבר ועדת המשנה לעררים, עמיר ריטוב, דרש (על פי סמכות המוקנית לו בחוק) להעביר את הסוגיה להכרעה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שהיא מוסד התכנון העליון. בפנייתו למועצה הארצית הסביר ריטוב כי הוא תמה על ההחלטה לאשר את התוכנית משום שהיא ניתנה תוך פסילת נימוקי המשרדים הממשלתיים שאחראים על הבריאות ועל האינטרס הציבורי, משרד הבריאות והמשרד לאיכות הסביבה. עוד כתב ריטוב כי יש חלופות אחרות להקמת גן ילדים, ולכן הקמתו דווקא בלב אזור התעשייה היא סיכון מיותר.
את הנימוקים לבקשה לקיים דיון סיכם בכך שמדובר בסוגיה עקרונית עם השלכות רוחב משמעותיות, ולכן נדרש דיון עקרוני במסגרת המועצה הארצית לתכנון ובנייה.
בדיון מחר יתבקשו 36 חברי המועצה הארצית לתכנון ובנייה להצביע בשאלה אם לקיים דיון נוסף בעניין עקרוני זה. אם יהיה רוב לבקשתו של ריטוב, התוכנית תחזור בחודש הבא לדיון במועצה הארצית.
"פארק ירוק ללא מטרדי רעש וריח"
מנגד, התעשיינים והנהלת הפארק מדגישים כי זהו פארק ירוק ללא מטרדי רעש וריח, והקמתו של גן בסמוך למקום העבודה תאפשר לנהל ביעילות משמרות שבהן עובדים הורים לילדי הגן.
כדי להבטיח מרחיק סביר ממפגעי בטיחות אפשריים, נקבע כי במגרשים הצמודים למגרש התוכנית תתאפשר רק תעשייה עתירת ידע או כזו שאינה יוצרת מפגעים. בנוסף התעשיינים מסבירים כי בשנים האחרונות התעשייה בכלל, ובפרט באזור התעשייה נ.ע.ם, עומדת בתקנים מחמירים שמונעים סיכונים סביבתיים.
בחודשים האחרונים גם חברת סודהסטרים מנהלת מגעים עם משרד הבריאות בניסיון לבחון אם יאפשר גם לה הקמה של פעוטון לגילי 3-0 במתחם המפעל בפארק עידן הנגב ליד רהט. גורמים בהתאחדות התעשיינים מבהירים כי ירצו לאמץ את המודל באזורי תעשייה נוספים.
אסף זנזורי, רכז מדיניות תכנון בחברה להגנת הטבע, אמר על התוכנית: "עירוב שימושים הוא הליך נכון וחשוב. עם זאת, גם להליך זה ישנם סייגים. אין זה נכון לקדם רצפטורים ציבוריים כדוגמת גני ילדים, מעונות יום לגיל הרך ופארקים שמטרתם למשוך קהל מבקרים לאזור התעשייה. תוצר שכזה יוביל לאחת משתי אפשרויות: האחת, פגיעה בבריאות הציבור; והשנייה, אזורי תעשייה שפעילותם מוגבלת. דבר זה עשוי להוביל לפתיחה של אזורי תעשייה נוספים על חשבון השטחים הפתוחים".