בלעדי לכלכליסטארגוני הסביבה: הווילות בעתלית יחסלו את הנוף לים
בלעדי לכלכליסט
ארגוני הסביבה: הווילות בעתלית יחסלו את הנוף לים
הארגונים הגישו ערר על החלטת הוועדה המקומית חוף הכרמל לאשר את התוכנית שקידמה נתנאל גרופ להגדיל את מספר הווילות בקו הראשון לים ולהוסיף להן קומה: “איש מלבד הגרים במתחם לא ייהנה מהנוף לים ומהטבע הנשקף ממערב"
סערה בעתלית: תוכנית חדשה לשכונת וילות חדשה מאיימת לחסל את הנוף לים. עמותת אדם טבע ודין, החברה להגנת הטבע, המועצה לשימור אתרים ועמותת כחול ירוק, הגישו ערר נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חוף הכרמל וחברת נתנאל גרופ על אישור תוכנית להקמת עשרות בתים צמודי קרקע בקו ראשון לים בעתלית.
מדובר בקרקע בצפון עתלית שרכשה נתנאל גרופ במאי 2016 לאחר שזכתה במכרז של רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) תמורת 37 מיליון שקל כולל עלויות פיתוח. הקרקע היא חלק מחטיבת קרקע המיועדת להקמת כ־500 יחידות דיור. הקרקע שרכשה נתנאל נועדה ל־57 יחידות דיור בנות שתי קומות בגובה 7.5 מטרים. התוכנית כללה הוראות שיבטיחו כי בגלל המיקום הרגיש של הקרקע, גובה הבתים יהיה נמוך ב־1.5 מטרים מגובה הרכס, כדי להבטיח שהמבט לים מטיילת הרכס יישמר. ב־2020 אושרה תוכנית מתאר כוללנית לעתלית, שקבעה גם היא הוראות בנוגע לאזור הרכס שנחשב רגיש מאוד מבחינה סביבתית.
לאחר הרכישה קידמה נתנאל תוכנית להגדלת מספר יחידות דיור ולהוספת קומה. באפריל אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חוף הכרמל את התוכנית, כלומר על הקרקע יוקמו 74 יחידות דיור שיתנשאו לגובה של 10.5 מטרים.
בערר שהוגש על ידי היועץ המשפטי של אדם טבע ודין, עו"ד אלי בן ארי, וראש תחום תכנון בעמותה יעל דורי נטען כי התוכנית החדשה מאיימת על הנוף וסותרת את תוכנית המתאר. העמותות דורשות לבטל את אישור התוכנית, במטרה להבטיח כי גובה גגות הבתים יהיה נמוך מגובה פני הרכס, ולא לאפשר הגדלת מספר יחידות דיור: "התוכנית מבקשת לשנות את מאפייני הבינוי שנקבעו בתוכנית המקורית, להגדיל את כמות יחידות הדיור, לשנות את הצפיפות ואת המבט לנוף עד כדי יצירת קיר ויזואלי, ואף להעלות את גובה המבנים באופן החורג מהתוכנית המקורית ותוכנית המתאר".
לטענתן, עקרון תכנוני יסודי שעמד בבסיס התוכנית המקורית הוא שמירה על מבט לנוף מציר הרכס מערבה כלפי הים "מכל נקודה", וזאת על ידי הוראה כי במגרשים ממערב לרכס גובה הגג האבסולוטי יהיה נמוך ב־1.5 מטרים מגובה הרכס. אלא שהתוכנית שאושרה מגדילה את גובה הבתים ב־3 מטרים ומאיימת לחסום את הנוף בסתירה גמורה לאינטרס הציבורי.
עוד נטען כי הוועדה המקומית לא ביצעה מדידה עדכנית של גובה הרכס כשאישרה את התוכנית באפריל האחרון, והסתמכה על מדידה ישנה שבוצעה לפני אישור התוכנית המקורית ב־2012, אז מפלס פני הרכס לא היה גלוי אלא מכוסה פסולת. לטענת העמותות הדרך היחידה לוודא כי גובה הבינוי המאושר בתוכנית יבטיח את שמירת המבט לים היא מדידה מוסמכת לאורך כל קו הרכס: "כל החלטה ללא תשתית מידע זו לגבי גובה הבינוי היא פסולה ובטלה".
בנוסף נטען בערר כי התוכנית שאושרה סותרת את התוכנית המקורית והכוללנית בכך שהיא קובעת צפיפות חדשה, מגדילה את יחידות דיור בה ואף מבטלת את המבט לנוף והמבטים מערבה מכיוון הטיילת. "נעלמה חלוקת המגרשים בתוכנית המקורית, שכוונה במיוחד לשמור על מרווחים חופשיים בין המבנים המתוכננים של הבינוי המוצע".
לטענת העמותות, התוכנית שאושרה מגדילה את מספר יחידות הדיור ואת שטחי הבנייה מעבר לזכויות שנקבעו בתוכנית המקורית, כאשר לוועדה המקומית אין סמכות לאשר סטייה מהתוכנית המקורית ומתוכנית המתאר, אלא רק לוועדה המחוזית.
"שמירה על המבטים מערבה משביל רכס הכורכר מערבה למרחב הבריכות הוא חלק מהוראות מפורשות בתוכנית הכוללנית", נטען. "התוכנית המוצעת חורגת באופן מהותי מהתכנון שאושר בתוכנית המתאר. תכנון התוכנית מייצר תחושה של חומה לכיוון הים. נראה כי לא בכדי שם התוכנית הוא קו ראשון לים, כיוון שאיש מלבד הגרים במתחם התוכנית לא יוכל ליהנות מהנוף לים ומהטבע הנשקף מכיוון מערב".
הוועדה המקומית חוף הכרמל: "כל התוספות המבוקשות תואמות לתוכנית המתאר המאושרת של עתלית ואינן מהוות חריגה מתוכנית המתאר ולא מסמכות הוועדה. באשר לתצפית לנוף, בימים אלו מוכשרת טיילת הרכס שלאורכה מספר מוקדי עניין כולל תצפיות לנוף המבצר. כמו כן הוועדה המקומית דרשה מהיזם להוסיף עוד שני מפתחים לנוף".
מנתנאל גרופ נמסר: "כל הטענות בערר אינן סותרות את האישורים וההוראות שקבעה הוועדה המקומית ואת התוכנית שאושרה".