סגור

32 ראשי ערים לראש הממשלה: "נעצור שיווקי קרקעות בעיר"

המרכז לשלטון מקומי שיגר מכתב לראש הממשלה נתניהו ושרי האוצר והשיכון בו הוא מאיים כי הרשויות יקפיאו את הסכמי הגג אם לא תהיה תמיכה ממשלתית במימון תשתיות, או לחילופין שיווק שטחי תעסוקה שיעניקו ביטחון כלכלי לרשויות

"לא נוכל לאפשר הקמה של שכונות חדשות למגורים ללא תשתיות הולמות ולא נסכים לעקיפתן של הרשויות המקומיות במוסדות התכנון. כל עוד לא יוסדרו הסכמי הגג, ניאלץ להקפיא מיידית את יישום ההסכמים ולעצור כל השיווק של קרקעות למגורים בתחומי הרשויות המקומיות", כך כתב היום יו"ר המרכז לשלטון מקומי, חיים ביבס, במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר ישראל כץ, ושר השיכון יעקב ליצמן. על המכתב חתומים 32 ראשי רשויות מקומיות, שחתמו על הסכמי הגג, או במשא ומתן לחתימה על הסכם, ושמאיימים לבטלם.

1 צפייה בגלריה
בנייה רמלה נדל"ן דירות מגורים
בנייה רמלה נדל"ן דירות מגורים
פרויקט בנייה (ארכיון)
(צילום: עמית שעל)
בין ראשי הערים החתומים ראש עיריית ראש העין ויו"ר ועדת הסכמי הגג במרכז השלטון המקומי שלום בן משה, ראש עיריית הרצליה משה פדלון, ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ', ראש עיריית חיפה עינת קליש רותם, ראש עיריית ירושלים משה ליאון, וגם ראשי הרשויות המקומיות של אשדוד, אשקלון, שדרות, לוד, אור יהודה, רמת השרון, בית שמש, נתניה, ראשון לציון וערים נוספות.
המכתב מגיע בשיאו של סכסוך בין עיריית הרצליה לרשות מקרקעי ישראל על רקע שיווק של קרקע להקמת 733 יחידות דיור בעיר, למרות התנגדות העירייה. "הסכמי הגג ותוכניות הפיתוח המואץ המקודמים בתחומי הרשויות המקומיות, שימשו בשנים באחרונות כאחד הכלים המרכזיים של הממשלה להגדלת היצע הדיור בישראל", כותבים ראשי הרשויות. "במסגרת זו, הורחב היצע הדיור בלמעלה מ-400 אלף יחידיות דיור בכל רחבי הארץ. עם זאת, ולאחר שנצבר די ניסיון ביחס ליישומם של הסכמים אלה, ניתן לומר כעת בבירור, כי הרשויות המקומיות עתידות לעמוד בפני קשיים כלכליים משמעותיים ביותר כד כדי קריסתן הכלכלית ושיתוקן. וכי במסגרת ההסכמים, משרדי הממשלה הרלוונטיים ורמ"י בפרט, מעכבים באופן תדיר הקמה של תשתיות בסיסיות דבר הפוגע בתושבי שכונות חדשות וותיקות כאחד".
יש לציין כי כבר באוקטובר 2020 חשף "כלכליסט" דוח מפורט שערך משרד הפנים אשר הזהיר כי מימוש הסכמי הגג ללא תמיכה כלכלית ברשויות המקומיות מצד הממשלה, יוביל לקריסה כלכלית של חלק מהן. "הסכמי הגג אינם נותנים מענה כלשהו לבעיה החמורה הניצבת בפני הרשויות המקומיות והיא העדר תמיכה ממשלתית ארוכת טווח לתקציב השוטף של הרשויות", המשיכו ראשי הערים במכתב. "כיום המענקים הניתנים הם חד פעמיים בלבד. נוסף על כך, רמ"י ומשרד השיכון מקדמים באופן אינטנסיבי שיווק קרקעות למגורים, כאשר שיווק קרקעות למגורים, כאשר שיווק הקרקעות למסחר ולתעסוקה מתנהל בעצלתיים אם בכלל, ולעיתים ללא קידום תשתיות לפיתוח אזורי התעסוקה. ואם לא די בכך, הרי שהחשש לאכלוס אזורי התעסוקה גובר נוכח צמצום הביקושים לשטחים אלו- שהינם המקור העיקרי לאיזון תקציבי הרשויות המקומיות לאור השינויים שעובר שוק התעסוקה בעקבות משבר הקורונה".
עוד הוסיפו ראשי הרשויות כי "לא זו אף זו, נכחנו לדעת שבחלק מהרשויות המקומיות, המדינה אף איננה מכבדת אפילו את ההתחייבויות הקיימות במסגרת ההסכמים, כאשר היא מעכבת באופן משמעותי ואף לעיתים נמנעת מלהקצות תקציבים לבינוי מוסדות חינוך ומוסדות ציבור בשכונות חדשות. משרדי ממשלה וחברות ממשלתיות הנדרשים לספק פתרונות תשתיתיים להקמת השכונות החדשות מתנערים ממימוש ההסכמים שחתמה המדינה וכך מאוכלסות שכונות חדשות ללא תשתיות הולמות וללא מבני ציבור. ולעיתים המדינה מקדמת במודע שיווק קרקעות למגורים חרף התנגדות הרשויות המקומיות, תוך עקיפתן במוסדות התכנון".
ראשי הרשויות מזהירים, כי "לא נוכל לאפשר הקמה של שכונות חדשות למגורים ללא תשתיות הולמות וללא יצירת בסיס כלכלי יציב ואיתן לרשויות המקומיות שיאפשר את פעילותן התקינה והסדריה לאורך שנים. לא נסכים לשלילית סמכויותיהן של הרשויות המקומיות, לעקיפתן במוסדות התכנון ולשיווק קרקעות בתחומן שלא בתיאום איתן. כל עוד לא יוסדרו הסכמי הגג והסכמי הפיתוח, אנו ניאלץ להקפיא באופן מיידי את יישום ההסכמים ולעצור כל השיווק של קרקעות למגורים בתחומי הרשויות המקומיות".