סגור

מנכ"ל משרד הפנים הכריע: יוקם גן ילדים בלב אזור תעשייה

מרדכי כהן, שמכהן גם כיו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, הצביע נגד דיון מחדש ובכך הכריע שגן ילדים ומעון יום יוקם בלב אזור התעשייה נ.ע.ם ליד נתיבות. לתוכנית התנגדו גם משרד הבריאות וגם המשרד להגנת הסביבה; המועצה הארצית: "לצד האישור יתקיים דיון עקרוני בסוגיית השימושים הציבוריים המתאימים לאזורי תעשייה"

מרדכי כהן, מנכ"ל משרד הפנים ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה הכריע: אושרה סופית התוכנית להקמת גן ילדים ומעון יום בלב אזור התעשייה נ.ע.ם ליד נתיבות.


אתמול (שלישי) קיימה המועצה הארצית לתכנון ובניה הצבעה בבקשתו של חבר המועצה וראש המועצה האזורית לב השרון עמיר ריטוב לדון מחדש בתוכנית להקמת גן ילדים באזור התעשייה שאושרה בינואר השנה. מתוך 14 חברים שנכחו בדיון 2 נמנעו, ומקרב שאר החברים נוצר תיקו - 6 בעד ו-6 נגד. אחד המתנגדים לבקשה לדיון הנוסף היה היו"ר כהן. על פי החוק, כדי להכריע במקרה שבו יש תיקו, קולו של היו"ר נספר פעמיים - וכך ניצחו המתנגדים לבקשה, ובהם מנהל התכנון ויזמי התוכנית, משרד הכלכלה, ועיריית נתיבות, ונסללה הדרך למימושה של התוכנית. מעניין לציין כי אחת התומכים בבקשתו של ריטוב לקיים דיון עקרוני נוסף בתוכנית היתה נציגת משרד הבינוי, כמו גם משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.
2 צפייה בגלריה
מפעל טרה באזור התעשייה נ.ע.ם.
מפעל טרה באזור התעשייה נ.ע.ם.
מפעל טרה באזור התעשייה נ.ע.ם.
(צילום: ישראל יוסף)
התוכנית שמאפשרת הוספת גן ילדים ומעונות יום לאזור התעשייה אושרה בינואר השנה בכל הערכאות התכנוניות, חרף התנגדות עזה מצד משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.
למשרד הבריאות טענה עקרונית על פיה יש להימנע מהימצאות של פעוטות בסביבה שבה הם עלולים להיחשף לסיכונים בריאותיים, ומשום כך אינו מוכן לדון כלל בקריטריונים שיאפשרו הקמת גן בלב אזור תעשייה. על פי עמדתו, סביבה בה נמצאים ילדים ופעוטות צריכה להיות נקייה ממזהמים ככל האפשר, ולכן לא רוצים לתת פתח לזה בכלל.
2 צפייה בגלריה
מרדכי כהן מנכ"ל משרד הפנים
מרדכי כהן מנכ"ל משרד הפנים
מרדכי כהן, מנכ"ל משרד הפנים
(צילום: עמית שעל)
פרופ' חגי לוין, לשעבר יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ופרופ' נדב דוידוביץ', היו"ר הנוכחי, שלחו אתמול מכתב לחברי המועצה הארצית ובו ביקשו שיאפשרו לקיים דיון נוסף בתוכנית משום שלטענתם "גן ילדים באזור תעשייה עלול להזיק לבריאות הציבור, לא רק בגלל חשיפה למזהמים סביבתיים בשגרה ובאירועי חירום, אלא מסיבות נוספות. גן ילדים צריך להיות ממוקם סמוך לאזור המגורים כחלק מהקהילה, כפי שנוכחנו גם בתקופת הקורונה. רצוי שילדים ילכו ברגל/ אופניים לגן. גן ילדים באזור תעשייה עלול לגרום פגיעה בבריאות הקהילה ובהרגלי הבריאות של הילדים".
היום הגיב פרופ' לוין על ההחלטה: "מדאיגה החלטת המועצה הארצית למנוע דיון מעמיק בהשלכות תכנון מוסדות חינוך לילדים בתוך אזור תעשייה. ההחלטה ממחישה את הזלזול בהיבטים בריאותיים של תכנון והצורך בשינויים שייתנו משקל רב יותר לשיקולים בריאותיים-סביבתיים-חברתיים. אין מקום לסיכון בריאותם של ילדים בשל צרכים של התעשייה".
מנגד, התעשיינים והנהלת הפארק מדגישים כי זהו פארק ירוק ללא מטרדי רעש וריח, והקמתו של גן בסמוך למקום העבודה תאפשר לנהל ביעילות משמרות שבהן עובדים הורים לילדי הגן. כדי להבטיח מרחק סביר ממפגעי בטיחות אפשריים, נקבע כי במגרשים הצמודים למגרש התוכנית תתאפשר רק תעשייה עתירת ידע או כזו שאינה יוצרת מפגעים. בנוסף התעשיינים מסבירים כי בשנים האחרונות התעשייה בכלל, ובפרט באזור התעשייה נ.ע.ם, עומדת בתקנים מחמירים שמונעים סיכונים סביבתיים.
מהמועצה הארצית לתכנון ובנייה נמסר: "הדיון שהתקיים במועצה הארצית היה דיון ארוך, יסודי ומעמיק במסגרתו הוצגו בהרחבה נימוקי הבקשה לדיון חוזר, חשיבות התוכנית לעיר נתיבות ומשמעות עיכובה ובעיקר בטיחות הילדים כערך עליון שאין להתפשר עליו. המועצה הארצית השתכנעה כי לאור הוראות התוכנית וחוק הפיקוח, לא יוקם במקום גן ילדים בניגוד לעמדת משרד הבריאות. חשוב לציין כי שימוש גן הילדים הנו שימוש אחד מסל שימושים וכי הוא יתאפשר רק בכפוף לאישור משרד הבריאות כאמור. משהובהר כי במקרה הקונקרטי לא יקום גן ילדים בניגוד לעמדת משרד הבריאות, החליטה המועצה כי לצד אישור התוכנית יתקיים בוולנת"ע דיון עקרוני בסוגיית השימושים הציבוריים המתאימים לאזורי תעשייה".