הסלמה ביטחוניתפועלים ערבים רבים לא הגיעו לעבודה; פניות של יהודים: לא לשלוח אותם אלינו
הסלמה ביטחונית
פועלים ערבים רבים לא הגיעו לעבודה; פניות של יהודים: לא לשלוח אותם אלינו
משטחי הרשות הגיעו הבוקר לעבודה רק כמחצית ממספר הפועלים שהגיעו בימים האחרונים - אבל הקבלנים תולים זאת בעיקר בחג; קבלני השיפוצים מדווחים על פניות רבות של יהודים שמסרבים להכניס לביתם פועלים ערבים: "העובדים מקבלים את זה מאוד קשה, זה ממש עלבון"
המצב הביטחוני ואירועי הימים האחרונים לא פסחו על ענף הבנייה. נכון לבוקר זה (ד') חלק גדול מהפועלים הפלסטינים והערבים הישראלים לא הגיעו לעבודה באתרי הבנייה, ומי שנותר לעבוד היו בעיקר הפועלים הסינים.
מכיוון שמדובר בימי חג, חלק מהעובדים ממילא מוותרים על הגעה או שמגיעים ליום עבודה של מספר שעות בלבד. עם זאת, הנתונים מצביעים על ירידה בהיקף הפועלים שהגיעו לעבודה גם בהשוואה ליתר ימי החג. כמו כן, חלק מהקבלנים דיווחו כי קבלני משנה ופועלים שסוכם עמם כי יגיעו הבוקר לעבודה ויתחילו את חופשת החג החל ממחר, בחרו שלא להגיע.
לפי נתוני התאחדות הקבלנים, בחודש הרמדאן נכנסו רק 15-12 אלף פועלים מדי יום, מתוך 65 אלף. הבוקר נכנסו 6,500 פועלים, כלומר כמחצית מהמספר הרגיל. גם במקרה זה, סביר כי ניתן לשייך חלק מהירידה במספר הפועלים לחג המתקרב. לצד העובדים הערבים, בחלק מהאתרים דיווחו גם על היעדרות של עובדים יהודים שנותרו בבית עם הילדים בשל ביטול המסגרות החינוכיות במרכז הארץ ובדרומה.
נסים אחיעזרא, מנכ"ל חברת האחים דוניץ, אמר בשיחה ל"כלכליסט" כי אף אחד מהעובדים הערבים מהארץ או משטחי הרשות לא הגיע הבוקר לעבודה. "קבענו אתמול שהם יגיעו היום וייקחו חופש ממחר (ה') ועד יום שלישי בשבוע הבא, שבו אנחנו חוזרים מחג השבועות. עובדים אצלנו 15 פלסטינים וכמה קבלני משנה ישראלים מיישובים מעורבים ומכפרים ערביים, ואיש מהם לא הגיע". עוד הוסיף אחיעזרא: "האתרים עובדים בכל זאת ובצורה יפה. לצערי אני למוד ניסיון, והעבר לימד אותי שלא תמיד ניתן להסתמך על הפועלים שבאים מהרשות. לכן אני מעסיק הרבה סינים".
קבלן נוסף שבונה בפתח תקווה אמר כי אחד מקבלני המשנה שהיה אמור להגיע מוואדי ערה התקשר ואמר שהפועלים מפחדים להגיע. לדבריו, באתר עובדים כעת רק הסינים. מנגד, עפרה חדד, סמנכ"לית ומבעלי חברת יורו ישראל, אמרה כי היעדרות הפועלים היא תוצאה של החג. "כבר מיום שני השבוע העובדים לא מגיעים לעבודה, אבל זה הכל בגלל החג. הערבים הישראלים מגיעים מעט, לעבודה בשעות הצהריים, וגם הם לקחו חופש כי יש להם התארגנות לקראת החג".
טלאל אבו פאנר, מהכפר יטא הסמוך לחברון, המשמש כראש קבוצה בחברת יורו ישראל, לא הגיע הבוקר לעבודה. "אתמול הייתי בעבודה והיום נשארתי בגלל החג. גדלתי עם היהודים שאני עובד אצלם, הם כמו משפחה בשבילי. אני אחראי על הפועלים בחברה וכשאני מרים טלפון כולם מגיעים, הם רוצים פרנסה. הם מתפללים שלא יהיה סגר".
גם בחברת שתית דיווחו הבוקר על עסקים כרגיל. "אצלנו היום זה יום עבודה רגיל. מחר יוצאים לחג", אמר הקבלן שלום שטרית. לדבריו, חלק מהעובדים מועסקים על ידיו במשך 30 שנה, וכולם יודעים להפריד בין עבודה וכלכלה לפוליטיקה.
"מתקשרים ואומרים לנו: 'אנחנו מפחדים להכניס ערבים הביתה'"
בהתאחדות קבלני השיפוצים דיווחו הבוקר כי התגובות למצב הביטחוני, בעיקר בכל הקשור למהומות בפנים הארץ, הובילו לקריאות רבות מצד יהודים שביקשו מהקבלנים שלא להכניס לביתם פועלים ערבים, גם אם מדובר בערבים ישראלים.
"אנחנו מקבלים מבול של טלפונים מלקוחות שלא מעוניינים להכניס ערבים לביתם. הפעם מדובר גם בערבים ישראלים ולא רק בערביי השטחים. רוב העובדים שלנו הם ערבים וזה לא קרה מעולם. בצוק איתן לא רצו להכניס פלסטינים, אבל עכשיו לא רוצים בכלל ערבים", אמר ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים. לדבריו, ענף השיפוצים מבוסס על פועלים ערבים פלסטינים, שמספרם מגיע להערכתו ל-20 אלף, ועוד כ-6,000 עובדים ערבים ישראלים. "אי אפשר להעסיק אותם עכשיו, וגם לחלק מהערבים הישראלים הודענו שלא יגיעו לעבודה בינתיים. יש קבלנים שכן הצליחו לשכנע את הלקוחות, אבל הם לא הרוב. זו סיטואציה מאוד קשה, אלה אנשים שאנחנו עובדים איתם כל יום, אנחנו רואים אותם יותר מאת הנשים שלנו והם מקבלים את זה מאוד קשה, זה עלבון עבורם", הוא הוסיף.