סגור

המדינה מנסה להרגיע את הקבלנים: חושפת מכרזי קרקע המתוכננים ל-2021

פרסום התוכנית נועד לבלום התנפלות של חברות הבנייה על מכרזים באזורי הביקוש, שהובילה בעבר לעליית מחירי הקרקע. על פי תוכנית העבודה, רשות מקרקעי ישראל מתכננת לשווק השנה קרקעות שבהן אפשרות לבניית 69 אלף דירות. בין היתר כ-8,000 דירות ישווקו בצפון, כ-21 אלף במרכז, במחוז תל אביב כ-4,700, במחוז ירושלים כ-14 אלף דירות ובדרום 12 אלף דירות

רשות מקרקעי ישראל מתכננת לשווק בשנת2021 קרקעות שבהן אפשרות לבניית 69 אלף דירות, כך עולה מתוכנית העבודה של הרשות. פרסום התוכנית נועד בין היתר לבלום התנפלות של חברות הבנייה על מכרזים באזורי הביקוש, התנפלות שהובילה לעליית מחירי הקרקעות וצפויה לגרום לעליית מחיר הדירות, לאחר שבשנתיים חלה האטה בקצב פרסום המכרזים.
אם התוכנית הזו תמומש במלואה או ברובה תהיה זו אחת השנים המוצלחות בעשור האחרון. אלא שאם המשבר הפוליטי ימשך ותמשיך לנהל את המדינה ממשלת מעבר לא מתפקדת מתחמים רבים הבשלים לשיווק ובהם תוכניות לבניית אלפי דירות יישארו על המדף. שאלה מעניינת נוספת היא כמה מהמכרזים יסגרו בסופו של דבר ויהפכו לחוזה עם חברת הבנייה. בשנים האחרונות היה פער של עשרות אלפי דירות בין מספר הדירות במכרזים ששווקו לבין מספר הדירות בחוזים שנחתמו בסופו של דבר וזאת במיוחד בגלל מכרזים שנכשלו באזור הפריפריה.
1 צפייה בגלריה
בנייה בראש העין מנוף זירת הנדלן
בנייה בראש העין מנוף זירת הנדלן
פרויקט בנייה
(צילום: טל גואלמן)
בכל אחת מהשנים 2018-2016 הרשות פרסמה מכרזים לבניית כ-70 אלף דירות וסגרה עסקאות עם קבלנים לבניית כ-40 אלף דירות. ב-2019 היא פירסמה קרקעות לבניית 56 אלף דירות, וסגרה עסקאות לבניית כ-38 אלף דירות. בשנת 2020 בצל המשבר הפוליטי והקורונה פורסמו מכרזים לכ-30 אלף דירות בלבד, ונחתמו חוזים לבניית כ-24 אלף דירות.
עיון בתוכנית העבודה של 2021 מעלה כי במחוז צפון תוכניות לשיווק קרקעות שבהן אפשרות לבניית 7,880 יח"ד; במחוז חיפה 8,200 יח"ד; במרכז 21 אלף יח"ד; במחוז תל אביב 4,744; במחוז ירושלים 14 אלף דירות; ובמחוז דרום 12 אלף דירות.
המכרזים הבולטים והחשובים מבחינת היקף הדירות והיקף ההכנסות שהמדינה צפויה להניב מהם יהיו במחוז תל אביב ובמרכז, אך בהתאם רבות הבעיות שאת רובן אפשר לפתור רק עם ממשלה מתפקדת. בבאר יעקב על חורבות מחנה צריפין יפורסם מכרז ענק לבניית 2,200 דירות, בבני עי"ש מתכננת הרשות לפרסם מכרז לבניית 2,000 דירות וכמות דומה ביבנה, בלוד יש תוכנית לפרסום 5 מכרזים שבהם מעל ל-3,600 דירות, בנתניה מכרזים לבניית 2,300 דירות. תוכנית העבודה כוללת גם מכרז ראשון לבניית 1,000 דירות על חורבות מחנה סירקין.
הקשיים במימוש תוכנית העבודה הזו רבים, ובמיוחד נובעים מהצורך להקים תשתיות כגון כבישים, ביוב וניקוז שכרגע לא נמצא תקציב להקמתם; הסכמים שרשות מקרקעי ישראל או משרד הבינוי מבקשים לחתום עם רשויות מקומיות; כמו כן שיווק של כמה מתחמים מותנה בחתימה של שר הפנים, כמו החלטה של ועדת גבולות על העברת השטח מרשות מקומית אחת לאחרת, חתימה שאסורה בתקופת ממשלת מעבר. כך למשל שיווק של 2,000 דירות בבני עי"ש מותנה באישור ועדת גבולות, פתרון ביוב וחתימה על הסכם פיתוח; שיווק 1,000 הדירות בסירקין מותנה בחתימה על הסכם גג עם פתח תקווה ושיקוע כביש 40; גם בבאר שבע יש תוכנית לשיווק 1,500 דירות, אלא שגם בה מנהל כיום משרד הבינוי משא ומתן עם ראש העיר על חידוש הסכם הגג; ביבנה שיווק של 2,000 דירות מותנה בפתרון של בעיות חסמי תשתית בתחום התחבורה; ברחובות שיווק של מעל ל-1,000 דירות מותנה בהסכם גג עם העירייה.
מנהל רשות מקרקעי ישראל יעקב (ינקי) קווינט מסר כי ״אנו עושים כל שביכולתנו כדי לעמוד ביעד של פרסום 70 אלף יח"ד השנה כולל במסלול ״פטור ממכרז״ ומבהירים כי גם אם קיימים לעיתים חסמים המעכבים את השיווק - הרי שעדיין קיימות עתודות שביכולתן לספק את צורכי השוק ולהתמודד ככל שניתן עם משבר הדיור בישראל. פרסום התכניות נועד בראש ובראשונה לייצר שקיפות מלאה מול שוק הנדל״ן והדיור ועל מנת להפחית למינימום את חוסר הוודאות של ציבור היזמים ולאפשר להם לתכנן בתבונה את מהלכיהם. בנוסף, מטרתנו בפרסום הוא למנוע מהיזמים הגשת הצעות גבוהות ולא סבירות במכרזים במטרה להצליח בהם.
יאיר פינס מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון מסר "ישנן דרכים רבות להורדת מחירי הדיור, אך בסופו של יום, הגדלת ההיצע היא האמצעי המיידי והנכון ביותר לפתרון המשבר בהיצע הדיור. לאחר שנה לא פשוטה, שנת קורונה ובחירות, פרסמנו היום את תכנית השיווקים, ואנו נפעל בכל הכלים שיש בידינו לשווק ולהגדיל את מלאי הדירות. עשור לאחר המחאה החברתית, עלינו לפעול כעת על מנת שלא נצעד אל עבר משבר דיור נוסף. וזוהי חובתנו לפעול להסרת החסמים בכל התחומים ולשווק לטובת דיור בר השגה לזוגות הצעירים וחסרי הדירה בישראל.