קניתם דירה על הנייר? מדד תשומות הבנייה זינק ב-2.8% מתחילת השנה
קניתם דירה על הנייר? מדד תשומות הבנייה זינק ב-2.8% מתחילת השנה
העלייה במחירי הסחורות מקפיצה את מחירי התשומות בענף הבנייה מתחילת 2021. מחירי הברזל לבנייה עלו ב-8.5% בתוך חודש אחד
בחודש מאי נמשכה העלייה החדה במחירי התשומות בענף הבנייה, שסופה להתגלגל גם אל הלקוח הסופי, ודאי בהינתן שוק הביקוש וההיצע הנוכחי בענף. מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים עלה ב-0.7% במאי (2.8% מתחילת שנה), מדד מחירי התשומות של מסחר ומשרדים קפץ ב-1.2% (3.9% מתחילת שנה), ומדד מחירי התשומות של סלילה וגישור (פרויקטים של תשתיות) עלה בחודש מאי ב-0.8%, והשלים עלייה של 3% מתחילת שנה.
כך למשל מחירי ברזל לבנייה זינקו בתוך חודש אחד בעוד 8.5%, מחיר העץ לבנייה קפץ ב-5.3%, ומחיר המדרגות עלה ב-6.2%, בעיקר בשל עלויות השינוע הגבוהות והביקוש הגדול בעולם שיוצא מקורונה.
בינתיים העלייה בתשומות הבנייה מכה בעיקר בקבלני הבנייה והתשתיות, במיוחד אלו שלא דאגו להצמיד את מחיר העבודות למדד הרלוונטי. בנוסף מדובר בבשורה מדאיגה ליזמי נדל"ן רבים שטרם יצאו למכרז וקיבעו את מחיר ביצוע העבודות בפרויקט, או שהמחיר שנקבע בהסכמים מול הקבלן צמוד למדד תשומות הבנייה שזינק בחודשיים האחרונים. מעבר לכך כדאי לזכור שהשפעות הקורונה ועודף הבנייה בשוק הנדל"ן המניב (משרדים ומסחר) ממילא לא מקלים על יזמי המסחר והמשרדים, החווים בשנה האחרונה ירידה דרמטית בביקושים, בה בעת שמחירי התשומות מזנקים ומייקרים משמעותית את העלויות החזויות של הפרויקטים השונים.
כדי לסבר את האוזן: מי שקנה דירה "על הנייר", שמחירה צמוד למדד הרלוונטי, במיליון שקל, ספג בתוך חמישה חודשים בלבד התייקרות של 28 אלף שקל מול מחיר הרכישה. למעשה המדד הרים ראש כבר בדצמבר 2020 עם עלייה של 0.4%, שהשלימה עלייה של 0.5% בלבד בכל שנת 2020.