FTמהולנד ועד ארה"ב, תמריצי הקורונה הלהיטו את שוק הדיור
FT
מהולנד ועד ארה"ב, תמריצי הקורונה הלהיטו את שוק הדיור
זינוקים דו־ספרתיים במחירי בתים באירופה ובארה"ב הוזנו בתמריצים שחילקו בנקים מרכזיים. כלכלנים מעריכים כי המגמה רק תחריף. נשיאת הבנק האירופי כריסטין לגארד: "אין סימנים לבועה כוללת בגוש היורו, אלא כמה נקודות תורפה"
מחירי הבתים טיפסו לשיא בארה"ב ובחלקים מאירופה, זאת על רקע תמריצים פיסקאליים ומוניטריים נרחבים שסייעו לשוק הנדל"ן למגורים לחמוק מהשלכות הקורונה.
המחיר החציוני לבית קיים בארה"ב טיפס בחודש שעבר בשיעור שיא של 23.6% לעומת מאי 2020, למחיר שיא של 350,300 דולר, כשבכל האזורים דווח על עליות — כך לפי נתונים שפרסם האיגוד הארצי לסוכני נדל"ן (NAR).
במקביל, שוק הדיור באירופה ממשיך להתחזק. בהולנד, המחיר לבית קיים עלה במאי ב־12.9% לעומת מאי שעבר, שיעור הצמיחה הגבוה ביותר מאז 2001 — כך לפי נתוני לשכת הסטטיסטיקה המרכזית.
עם זאת, נרשמה ירידה בהיקף עסקאות המכירה בארה"ב ובהולנד, זאת בעוד המחירים ממשיכים לעלות, מה שמצביע על כך שהביקוש גבוה מההיצע. לפי כלכלנים, הירידה בנפחי המכירות בארה"ב עשויה להצביע על כך ששוק הדיור האמריקאי הגיע לרוויה, זאת לאחר שהפעילות בשנה שעברה היתה הגבוהה ביותר מאז 2006. "הירידה במכירות והעלייה במלאים פירושה שהלחץ הקיצוני כלפי מעלה שהופעל על המחירים, יתחיל להירגע בקרוב", טען איאן שפרדסון, כלכלן ראשי בחברת הייעוץ והמחקר פנתאון מקרו־אקונומיקס.
עם זאת, כלכלנים אחרים מעריכים שצפויות עליות נוספות בהמשך, שינבעו מהמדיניות של הבנק המרכזי. "תנאים מוניטריים מקלים יכולים להעלות את מחירי הנכסים גבוה אף יותר ומגבירים את הסיכוי לתיקון חד בסופו של דבר", הגיב הכלכלן אדם סלייטר מאוקספורד אקונומיקס. "מבחינת הבנקים המרכזיים, התוצאה הזו והאפשרות שהאינפלציה תישאר גבוהה יותר, הם אינם תרחישים אטרקטיביים".
מחירי הבתים לכדו את תשומת הלב של בכירי הפד בארה"ב, בייחוד לנוכח תוכנית רכישת אג"ח מגובות משכנתאות בהיקף 40 מיליארד דולר בחודש, שהיא חלק מתוכנית בהיקף כולל של 120 מיליארד דולר.
"רוכשי בתים פרטיים נדחקים מהשוק", טען השבוע נשיא הבנק הפדרלי של דאלאס, רוברט קפלן באירוע של פורום המוסדות הפיננסיים והמוניטריים. "בשלב זה אנחנו תוהים האם שוק הדיור באמת זקוק לסיוע של הפד בגובה 40 מיליארד דולר בחודש".
הבנק האירופי המרכזי פרסם השבוע דו"ח לפיו ברבעון הרביעי של 2020, מחירי הבתים בגוש היורו היו גבוהים ב־5.8% לעומת שנה קודם לכן, שיעור הצמיחה הגבוה ביותר מאז אמצע 2007. לפי הדו"ח, גרמניה, צרפת והולנד מייצגות כ־75% מכלל העליות באזור.
העלייה במחירים בשילוב המחסור בדיור בר השגה הציתו זעם ציבורי נגד החברות המסחריות שרוכשות בתים למגורים באירופה. בהתאם, אירלנד הטילה מס בולים של 10% על כל רוכשי עשרה בתים ויותר בתקופה של 12 חודשים.
סוגיית מחירי הדיור הפכה גם לראש החץ בביקורת המופנית נגד המדיניות המוניטרית המקלה של הבנק האירופי. נשיאת הבנק, כריסטין לגארד תושאלה על כך השבוע בפרלמנט האירופי.
"צעירים ומשפחות ממעמד הביניים משלמים מחיר מופרז בשוק דיור שהתחמם יתר על המידה", אמר מיכאיל הוגובן, חבר הפרלמנט מטעם הולנד, האוחז בגישה יורוסקפטית. "זו אחת ההשלכות של מדיניות הכסף הנדיב שיצרתם והריבית הנמוכה שנועדה לתמוך במדינות חלשות".
בתגובה, לגארד טענה ש"אין סימנים חזקים לבועת דיור המוזנת על ידי הלוואות בגוש היורו בכללותו", אך הוסיפה שקיימות "נקודות תורפה" בחלק מהמדינות.