עמק הירדן נגד רמ"י: "רוצה להפוך את האון ליישוב Airbnb"
עמק הירדן נגד רמ"י: "רוצה להפוך את האון ליישוב Airbnb"
במועצה האזורית מתקוממים נוכח פרסום המכרז לשיווק המגרשים בקיבוץ האון שליד הכנרת לכל המרבה במחיר, וטוענים כי בשיטה זו מי שיקימו את הבתים יהיו בני עשירים ממרכז הארץ שלא באמת יתגוררו בהם. ראש המועצה עידן גרינבאום: "ננקוט את כל האמצעים כדי למנוע את המהלך". רמ"י: "מצער כי ישנם גורמים המעדיפים שקיבוץ האון יתנהל כמועדון סגור"
הקרב על עתידו של האון: אתמול (א') חשף כלכליסט כי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) פרסמה מכרז לשיווק 248 מגרשים המיועדים לבניית צמודי קרקע בקיבוץ האון, שלימים פורק והפך להיות יישוב קהילתי. אלא שהמכרז פורסם בניגוד לעמדת המועצה האזורית עמק הירדן בתחומה מצוי היישוב, וכעת מבהירים במועצה כי ינקטו את כל האמצעים כדי למנוע את המהלך.
"נדהמנו לגלות שרמ"י פרסמה מכרז שכל התנאים בו הם אחיזת עיניים", אומר ראש המועצה האזורית עמק הירדן עידן גרינבאום. "זאת בדיחה שמצד אחד המכרז מיועד לכל המרבה במחיר, ומצד שני מגדירים אותו למחוסרי דיור. בסוף מה שמעניין את רמ"י זה לקבל כמה שיותר כסף, וברור שאף זוג צעיר אמיתי לא יוכל לקנות מגרש במחיר שעשוי להגיע למיליון שקל כולל עלויות פיתוח.
"מי שיקנה את מגרשים האלה יהיו ילדים מחוסרי דיור של בעלי הון ממרכז הארץ, שלא באמת יגורו שם, והבתים האלה יהפכו להיות בתי נופש, שיושכרו על בסיס שבועי. רמ"י תהפוך את האון ליישוב Airbnb. מה שמקומם בסיפור זה שאותם 50 קשישים שנותרו להתגורר בהאון, שממתינים 20 שנה שהיישוב יחזור להיות חי ותוסס, קיבלו סטירת לחי. כי מהמכרז הזה לא יקום שום גן ילדים ביישוב, ולא יתקיימו טקסים בחגים. מי בדיוק יפקח ויבדוק שהקונה מתגורר בבית חמש שנים? המנכ"ל ינקי קוינט? או אולי בלש של המועצה? ועדת קבלה אחרי זכייה במכרז זו סיסמה ריקה מתוכן. שיגיע אותו זוג צעיר ממרכז הארץ ויגיד שהחלום שלו לגור על שפת הכנרת, האם יכולה להיות דרך לוועדה לבחון את אמיתות הדברים? התשובה היא כמובן שלא".
גרינבאום סבור כי הדרך הנכונה לשווק את המגרשים היא ליצור גרעין של 100 משפחות שמעוניינות באמת ובתמים להקים את ביתן בהאון. לדבריו, יש לקיים תהליך שכולל מספר מפגשים ובחינה של ועדת קבלה, ולאחריו הגרלה במסגרתה ייבחרו 100 משפחות מכלל הנרשמים. "אני לא מחפש לדאוג רק לבני המקום", אומר גרינבאום. "אני רוצה לראות כאן משפחות צעירות גם מטבריה ומבית שאן, שבאמת רוצות להקים פה את ביתן. אחרי שיוקם גרעין שמעניק צביון ליישוב, רמ"י תהיה מוזמנת לשווק את יתרת המגרשים במכרז. אבל לא לפני שכבר יהיה ביישוב גרעין של משפחות שמתגוררות בו, ובכך מונעות מצב שהאון יהפוך לכפר נופש לעשירים וליישוב רפאים".
גרינבאום קורא למשפחות שמתעניינות להתמודד במכרז לא לעשות זאת. "אנחנו ננקוט את כל האמצעים כדי למנוע את המהלך הרע הזה, שהוא תקדימי לכל ענף ההתיישבות בארץ, ומקורו בשלטון יחיד של פקיד בכיר בירושלים. נפעיל את הדרג הפוליטי שאמור לקבל החלטות כדי לעצור את המכרז שיצא בחטא. רק בשבוע שעבר התקיים דיון בהנהלת רמ"י שלא הוזמנו אליו, ובסופו הוחלט לצאת במכרז, מה שמעיד על תום הלב של הרשות. ישנו הסכם בין רמ"י לאגודה הקהילתית של האון שמחייב את רמ"י לתאם את תנאי הוצאת המכרז עם המועצה האזורית, לכן הופתענו מאוד לראות את החיפזון חסר התקדים שנקטה רמ"י לפרסם את המכרז, בעוד בנושאים אחרים היא יודעת היטב לגרור רגליים. אני קורא למי שמתכנן להשתתף במכרז לא לשים את כספו על קרן הצבי".
"רשות מקרקעי ישראל תומכת בקליטת מתיישבי קבע בישוב"
מרמ"י נמסר בתגובה: "בהמשך להחלטת הממשלה והחלטת מועצת מקרקעי ישראל בנוגע לפירוק הקיבוץ, נחתם הסכם בין רשות מקרקעי ישראל לבין הקיבוץ, במסגרתו נקבע כי קרקעות הקיבוץ יושבו לרשות וישווקו על ידה, ורמ"י תשלם לקיבוץ מיליוני שקלים לטובת תשלום חובותיו, תשפץ את בתי הוותיקים ותשייך להם את בתי המגורים ללא תשלום נוסף. כן איפשר המינהל לקיבוץ למכור קרקעות בניגוד לכל הכללים.
"המכרז לשיווק קרקע לבניית 248 יחידות דיור בבנייה עצמית מיועד לכלל מחוסרי הדיור או למשפרי דיור שיעברו להתגורר ביישוב. בדרך זו מובטחת לציבור הזדמנות שוויונית להתמודד במכרז.
"רשות מקרקעי ישראל תומכת בקליטת מתיישבי קבע ביישוב לצורך הבטחת פיתוחו, ועל כן נקבע כי בנוסף לקיום הליך של ועדת קבלה, שתוכל לבחון את מידת הרצינות של המועמדים, הזוכה יתחייב לגור לפחות חמש שנים במקום, ולא תותר העברת זכויות במקום במשך חמש שנים מסיום הבנייה.
"מצער כי ישנם גורמים המעדיפים שקיבוץ האון יתנהל כמועדון סגור, ודורשים להפקיע קרקעות עבור קבוצות הומוגניות בעלות אינטרס תוך מניעת אפשרות שוויונית של כלל הציבור ליהנות מהקרקע".