סגור

בנק ישראל ממליץ: העלאת ארנונה למגורים או עוד תקציבים ממשלתיים לרשויות המקומיות

בבנק ישראל מסבירים את ההמלצה על שינוי מבנה הארנונה בכך שכיום מבנה התקצוב של הרשויות המקומיות יוצר תמריצים שליליים לקידום בנייה למגורים – בעיקר במרכז הארץ

בנק ישראל ממליץ לממשלה לשנות את מבנה הארנונה כדי שההכנסה שמקבלת כל רשות עבור כל תושב תגדל.
על פי בנק ישראל, אפשר להשיג זאת באמצעות הגדלת המיסוי שמוטל על תושבים או באמצעות תקציבים שמעבירה הממשלה לרשויות המקומיות. זו המלצה מרכזית בפרק שעוסק בהגדלת היצע הדיור בתוך דו"ח מקיף שפרסם היום בנק ישראל ובו תוכנית להאצת הצמיחה במשק.
בבנק ישראל מסבירים כי ההמלצה על שינוי מבנה הארנונה היא משום שכיום מבנה התקצוב של הרשויות המקומיות יוצר תמריצים שליליים לקידום בנייה למגורים – בעיקר במרכז הארץ.
2 צפייה בגלריה
הפגנה נגד יוקר ה ארנונה למגורים
הפגנה נגד יוקר ה ארנונה למגורים
הפגנה נגד יוקר הארנונה למגורים
(צילום ארכיון: דנה קופל)
לדבריהם, קליטת תושב חדש ברשות מקומית במרכז הארץ שאינה נהנית ממענקי איזון היא גירעונית בהשוואה ליישוב שזכאי למענקי איזון. בגלל מבנה הארנונה כיום קליטת תושבים חדשים פוגעת ברמת השירותים הציבוריים ביישובים החזקים ולכן רשויות מקומיות רבות מתנגדות לבנייה חדשה ומעדיפות במקום זאת להקצות שטחים לשימושים מסחריים.
בנוסף, בבנק ישראל ממליצים כי לאחר שיוטמע השינוי במבנה ההכנסות של העיריות ויהיה להן תמריץ לקדם בנייה לדיור, הממשלה צריכה לאפשר להן להסב שטחי תעסוקה למגורים במקרים שבהם יש עודף היצע של שטחי תעסוקה.
המלצה נוספת של בנק ישראל היא להטמיע בוועדות המקומיות והמחוזיות מממשק דיגיטלי שיאפשר להן לייעל תהליכים כגון אישור תוכניות בנייה והוצאת היתר בנייה.
בבנק ישראל הקדישו תת פרק מורחב לנושא קידום ההתחדשות עירונית. הם מסבירים כי התועלת שהמשק מפיק מבנייה בלב מטרופולין תל אביב באמצעות התחדשות עירונית, גבוהה ב-160 אלף שקל לדירה לעומת בניית אותה דירה בשולי המטרופולין. התועלת הזו מופקת במיוחד בזכות תהליכים של ריכוז וציפוף גיאוגרפי (אגלומרציה) של עסקים, ארגונים ומשקי בית. תהליכים אלה מובילים לשיפור הפריון, עלייה ברווחי החברות, עלייה בשכר ובסופו של דבר גם עלייה בתשלומי המיסים למדינה.

2 צפייה בגלריה
פינוי בינוי בגבעתיים זירת הנדלן
פינוי בינוי בגבעתיים זירת הנדלן
פרויקט פינוי-בינוי
(צילום: אוראל כהן)
אבל בבנק מבהירים כי את הפירות האלה אפשר לקטוף רק לאחר שפרויקטים של התחדשות עירונית הושלמו. זאת בעוד שההוצאה של המדינה לצורך קידום התחדשות עירונית נרשמת עוד לפני שהפרויקט מבוצע.
היטלי השבחה ורווחיות הפרויקט
בבנק ישראל מזהים שני חסמים מרכזיים שמעכבים התחדשות עירונית. האחד מחסור חמור בתשתיות הנחוצות למערכת הסעת המונים ולכן ממליצים להאיץ את ההשקעות בפרויקט המטרו. החסם האחר הוא אי הוודאות באשר לגובה היטלי ההשבחה שתגבה הרשות המקומית עם אישורה של תוכנית בנייה במתכונת של פינוי-בינוי. על פי בנק ישראל להיטלי השבחה השפעה מכרעת על רווחיות הפרויקט.
כדי להאיץ הליכים של התחדשות עירונית ולהתמודד עם הקשיים שצוינו כאן, בבנק ישראל ממליצים לממשלה לגבש מדיניות אחידה באשר להיטלי ההשבחה, לפשט הליכים, ולתקן את החוק באופן שיאפשר להתמודד עם חסמים בתחום. בנוסף מומלץ להציע תמריצים כספיים לצורך מימון תשתיות, לרשויות מקומיות שיעמדו ביעדים של הוצאת היתרי בנייה לפרויקטים של התחדשות עירונית.