"המניפולציה של הרצליה לא תעבוד על היזמים"
"המניפולציה של הרצליה לא תעבוד על היזמים"
המדינה לא נבהלת מהעירייה שקראה ליזמים להימנע מרכישת קרקע במכרז לשכונת קריית שחקים לבניית 733 דירות: “עשתה קמפיין דומה גם לפני ששיווקנו את גליל ים"
ברשות מקרקעי ישראל לא נבהלים מהקריאה של עיריית הרצליה ליזמים ולקבלנים לא לרכוש קרקעות במכרז שפורסם השבוע בהרצליה. "עירייה היא רשות מנהלית והיא כפופה לחוק", מדגיש מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) יעקב קוינט בשיחה עם "כלכליסט". "ברגע שהתוכנית בתוקף ויזם מבקש היתר בנייה, לרשות המקומית אין עילה משפטית לא להנפיק היתרי בנייה והדבר מנוגד לחוק. הקמפיין הוא מניפולציה, ובסוף מניפולציה אולי עובדת על פוליטיקאים ואנשי ציבור, אבל היא לא עובדת על יזמי נדל"ן. היזמים יודעים היטב שהעירייה לא יכולה למנוע הוצאת היתרי בנייה".
עיריית הרצליה פתחה אתמול בקמפיין שמזהיר יזמים מהתמודדות במכרז שפרסמה רמ”י שיווק קרקע ל־733 דירות בשכונת קריית שחקים, שאמורה לקום ליד תחנת הרכבת בעיר, "הכולל כשלים תכנוניים מהותיים!" בעירייה ציינו עוד כי "יזמים שישקיעו כספים ברכישת הקרקע בקריית שחקים במתכונת התוכנית הנוכחית ישימו את כספם על קרן הצבי". המכרז אמור להיסגר להגשת הצעות ב־23 באוגוסט.
"עיריית הרצליה חתומה על הסכם גג ועשתה כבר קמפיין דומה לפני ששיווקנו את גליל ים”, אמר קוינט. “ברגע שהמכרזים כללו הטבה של מחיר למשתכן לבני המקום, גם העירייה שיתפה פעולה. בסוף הרצליה היא רשות מקומית חזקה, אם לא החזקה בישראל, עם אזור תעשייה גדול שמניב לה ארנונה רבה. אי אפשר לא לבנות שכונה כי חסרים כמה מורים בבית ספר. אלה בעיות שצריכות להיפתר והן נפתרות.
“אם היו מחכים שייבנו כל בתי הספר וכל בתי הכנסת לפני שקמה מדינת ישראל, לא היתה קמה מדינת ישראל. אנחנו נפרסם בקרוב גם את התוכנית האסטרטגית שלנו לתעסוקה, כפי שפרסמנו לאחרונה תוכנית לדיור, ואנחנו מאמינים שהיכן שנשווק קרקעות למגורים יגיעו גם הביקושים לתעסוקה".
למרות ההצהרות של קוינט כי המדינה עומדת מעל הרשות המקומית, עשוי להרתיע יזמים מכניסה לפרויקט שאינו לשביעות רצונה של העירייה, שמנפיקה את היתר הבנייה ויכולה להערים לא מעט קשיים על היזם במהלך הדרך.
קוינט נשמע רגוע גם בנוגע למכתב ששיגרו אתמול 32 רשויות מקומיות לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשרי האוצר והשיכון, בו איימו כי יעצרו שיווקי קרקעות אם לא יינתן להם מימון תשתיות או לא יהיה שיווק של שטחי תעסוקה שיבטיחו להן יציבות כלכלית. מדובר ברשויות ששחתמו או היו במו”מ מתקדם לחתימה על הסכמי גג מול המדינה למאות אלפי דירות.
רמ"י פרסמה בשבוע שעבר את תוכנית השיווקים ל־2021, הכוללת קרקע ל־69 אלף דירות, לעומת עסקאות מאושרות ל־24 אלף דירות בלבד ב־2020. על רקע מכתב ראשי הערים והכאוס הממשלתי, התוכנית של רמ"י נראית בעיקר כמו משאלת לב רחוקה ולא ממש מציאותית.
קוינט: "בסוף המשימה שלנו היא להגדיל את היצע יחידות הדיור, ולא הכל תלוי בנו. יש משרדי ממשלה נוספים וחסמים משפטיים, וכדי שנוכל להצליח במשימה צריך שכולם יירתמו למשימה, וכל אחד צריך לממש את החלק שמוטל עליו. בימים אלה אנחנו פותרים חסמים שכוללים מימון כביש גישה כדי לשווק 14 אלף יחידות דיור בסירקין פתח תקווה; או שיקוע כביש ביבנה שיאפשר שיווק של 12 אלף יחידות דיור, מתוכן נשווק 2,000 יחידות דיור השנה.
“ראשי הערים מעוניינים בתוספת של שטחי תעסוקה ולא בתוספת של מגורים, אבל הם צריכים להבין שיחידות הדיור האלה מיועדות לאזרחי ישראל, לזוגות צעירים, ולא לתושבים שמגיעים מכוכב לכת כלשהו".