בנק ישראל: "אם המשכנתאות לא יוזלו עוד, ננקוט צעדים נוספים"
ועדת הכלכלה דנה ברפורמה בריבית הפריים במשכנתאות, שלא גולגלה אל הציבור; הממונה על התחרות מיכל הלפרין: "לעולם המשכנתאות יש תדמית של תחרות, אבל זה שוק ריכוזי"
הממונה על רשות התחרות, מיכל הלפרין, מסמנת את שוק המשכנתאות כתחום שאינו מספיק תחרותי, וזאת בניגוד לתדמיתו.
- מחירי המשכנתאות החלו לרדת - אבל סכנת ההתייקרות מעבר לפינה
- המשכנתאות במסלול הפריים: הנגיד איים, הבנקים החלו להתקפל
- הבנקים לא העבירו את ההנחה אל נוטלי המשכנתאות
בדיון בוועדת הכלכלה אמרה היום (ב') הלפרין, כי "פרסמנו מחקר מקיף בינואר והתמונה שהתגלתה בו היתה מאד מאכזבת: לעולם המשכנתאות יש תדמית של עולם שבו מתקיימת תחרות בין הבנקים. בפועל התמונה מורכבת, זה שוק ריכוזי ששלושה שחקנים מחזיקים ב-75% ממנו, והיכולת של לקוחות להשוות בין הצעות של בנקים קשה, מכבידה ולא ריאלית".
ועדת הכלכלה, בראשות ח"כ יעקב מרגי (ש"ס) כינסה דיון מיוחד בנושא הרפורמה במסלול הפריים במשכנתאות. לפני חודשיים נכנסה לתוקף הרפורמה של בנק ישראל, ולפיה ניתן לקחת משכנתא שהיא עד שני שלישים בריבית פריים (לעומת שליש כפי שהיה לפני כן).
מסלול הפריים הוא הזול ביותר במשכנתא, והציפייה היתה שהגדלת הרכיב שלו תוזיל ללווים את תשלום המשכנתא. אלא שממצאים ראשונים מהשטח העידו על כך שהבנקים ייקרו משמעותית את רכיב זה. כתוצאה מכך בנק ישראל יצא בצעד חריג נגד הבנקים, ואיים כי אם לא יפחיתו את המחירים, הוא ינקוט בצעדים נגדם.
"אנו עומדים על כך שההטבה תגולגל ללקוח. אספנו נתונים של כל האישורים העקרוניים שנתנו הבנקים בתחום המשכנתאות מכניסת הרפורמה לתוקף, ומצאנו שהריבית אמנם ירדה, אך באופן מתון ולא מספק", אמרה בדיון ריקי אליאס, סגנית המפקח על הבנקים בבנק ישראל. "אנחנו נחושים להגיע למצב שהריבית תרד בצורה משמעותית יותר, ויש לנו כלים בארסנל להביא לכך".
ואילו נורית פלתר איתן, מנהלת מחלקת תקשורת, הסברה וקשרי קהילה של בנק ישראל, הוסיפה: "אם לא נראה את התוצאות הרצויות, נודיע בתוך מספר שבועות על צעדים נוספים, כדי להביא לכך".
בסיום הדיון אמר מרגי כי בנק ישראל ידווח לועדת הכלכלה בתוך חודש על הממצאים בבדיקה שעשה, והצעדים שבכוונתו לעשות בכדי לשפר את התחרות בשוק זה.
ח"כ שלמה קרעי (ליכוד), שפעל מול בנק ישראל לקידום ההקלה הזו, ביקר בחריפות בישיבה את הבנקים ואמר: "כשהסיכון עבר ללקוח, היה מצופה שהלקוח ישלם פחות (הגדלת רכיב הפריים, חושפת את הלקוח להגדלת התשלום בתרחיש של עליית ריבית-ע.א), אבל הבנקים השתמשו באופן ציני ומונופוליסטי בכוח שיש להם מול הלקוח, והשאירו את התשלום כפי שהוא, אפילו שהסיכון ירד מהם".
הלפרין ציינה כי בעיה מרכזית שרשות התחרות מזהה בשוק המשכנתאות היא ביכולת להשוות בין ההצעות של הבנקים: "כל בנק מציע משהו אחר. ואז מוצא עצמו צרכן משווה תפוחים לתפוזים. צריך לייצר מערכת שאפשרת להקליד נתונים אישיים, ולקבל הצעה לפי התמהיל שהלקוח רוצה, ואז אפשר יהיה להשוות תפוחים לתפוחים. שנית, צריך לייצר מוצרי סל פשוטים, שאפשר יהיה להבין מה חלופות ברירות המחדל הבסיסיים. זה צעד חיוני לייצר תחרות, וזה נקודה חשובה, ואנו פועלים במלוא המרץ קדימה, כדי לקדם את מסקנות המחקר שלנו", אמרה.
מנכ"ל איגוד הבנקים איתן מדמון אמר בוועדה: "זה בלתי אפשרי ולא מקצועי לקבוע קביעות נחרצות, זמן קצר כל כך אחרי כניסת ההוראה לתוקף. לאחר עשור שבו השוק פועל באופן מסוים, לא ניתן לבחון ברצינות את התנהלות כל אחד מהשחקנים אחרי כמה שבועות. צריך לתת לשוק, לבנקים וללקוחות כמה חודשים להסתגל, ולאפשר לפיקוח על הבנקים לבחון את הנתונים באופן מקצועי ומהימן, ולא על בסיס מספר לקוחות סמויים".