$
עושות כסף

השקעות אלטרנטיביות? 8 סימני האזהרה

העצה שנכונה תמיד היא להיזהר מתשואות מופרכות ובלתי הגיוניות. בנוסף, לוודא שחברה שמציעה לכם פרויקט משקיעה מההון שלה, להיזהר מחברה שמציעה ההשקעה אך מסתירה פרטים, מדחיפות לסגור את ההשקעה כמה שיותר מהר ומהמונח "עסקה חסרת תקדים"

אתי אפללו 15:5401.03.21

גם לכם יש דוד שאיזה חבר הציע לו להיכנס לפרויקט מעולה של דירות בפלורידה? או שכן ששם כסף באיזו קרן ביוון? בחיפוש אחרי התשואות, רבים מתרחקים משוק ההון המפוקח אל השקעות אלטרנטיביות מעבר לים: פחות שקופות, יותר מסוכנות, ועשויות להניב תשואה גבוהה.

 

בשבוע שעבר גזר בית המשפט עונש של 10 שנות מאסר על אמיר ברמלי, שניהל את קרן קלע וחברת רוביקון, והורשע בהונאת משקיעים בהיקף של 320 מיליון שקל, ונתן תזכורת – לא כל מה שנראה מושלם באקסל, אכן יניב לכם תשואה.

 

אז איך נזהרים? העצה שנכונה תמיד היא להיזהר מתשואות מופרכות ובלתי הגיוניות. תשואה היא תמיד נגזרת של סיכון, אם יש חוסר הלימה בין הצהרת היזם על הסיכון, לתשואה הצפויה, משהו לא הגיוני. בנוסף, שאלנו את עמית והגר דרור, משקיעים מנוסים בהשקעות אלטרנטיביות, מה מדליק אצלם נורות אדומות. ואלה התשובות שלהם:

 

1. כשמציע ההשקעה אינו רוצה להשתתף גם בהשקעה בפרויקט - אם מציעים לכם פרויקט או קרן השקעה קבוצתית בחו"ל, התנאי הבסיסי הוא לוודא כי החברה שמציעה אותו משקיעה מההון שלה. אם החברה מאמינה שההשקעה היא טובה ושהתכנית העסקית היא הגיונית וסבירה, היא צריכה להוכיח את זה לא רק במילים אלא במעשים. שיקול נוסף הוא להבטיח שהאינטרסים של כל הצדדים יהיו זהים, או לפחות קרובים לזהות. כלומר שלחברה יהיה אינטרס לסיים את ההשקעה בצורה מוצלחת לפי לוחות הזמנים ובמידה ומתגלים אתגרים יהיה לה אינטרס ברור לפתור אותם.

 

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: סי די בנק ובלומברג

 

2. כשהשותף המקומי במדינת היעד אינו שותף בהשקעה בפרויקט - זהות אינטרסים מלאה של כל השותפים בפרויקט היא אולי הגורם הכי יעיל במניעת בעיות. מדוע? אם היזם הישראלי שותף בהשקעה אבל היזם המקומי לא, עלול להיות לו אינטרס אחר מאשר לעמוד בלוח הזמנים ובתכנית העסקית. אם השותף המקומי מפסיד כשהפרויקט לא מצליח, אז יש לו אינטרס מובהק כדי שזה יקרה.

 

3. כשהחברה שמציעה את ההשקעה מסתירה פרטים - במידה וכשאתם מבקשים פרטים או מידע מהחברה הישראלית שיוזמת את פרויקט ההשקעה אתם נתקלים במדיניות של הסתרה, זהו סימן רע מאוד. כמשקיעים אתם זכאים לקבל טרם החתימה את כל הפרטים, כולל את כתובת ההשקעה הספציפית, זהות מוכר הבניין המיועד לשיפוץ או הקרקע. אין פרט שהחברה אמורה להסתיר בנוגע לפרויקט שבו תשקיעו, כולל מסמכים פנימיים. כל משקיע צריך לראות את עצמו כבעלים של פיסת הנדל"ן הקבוצתית ומתוקף כך אתם צריכים לראות את כל הרישומים, כפי שהייתם עושים אם הייתם רוכשים דירה בישראל.

 

4. כשהקרן מציעה לכם הנחה משמעותית תמורת ויתור על העברת כספים לחשבון נאמנות - כל הצעה של הטבה תמורת פגיעה בביטחונות על הכסף שלכם, היא אחד מסימני האזהרה הוודאיים שהעסקה גרועה. ביטחונות הם הדבר שאין לחסוך בו, תמורת שום דבר.

 

5. תחושת בטן משיח עם מנהלי החברה - שיחה עם מנהלי החברה, כמותה כריאיון עבודה. מנהלי החברה יהיו למעשה המנהלים של ההשקעה שלכם ואם הם לא ״עוברים״ את ראיון העבודה שאתם עושים להם, כנראה שאתם לא צריכים להשקיע אצלם.

 

6. אין שיקוף של האחזקה של פרויקט ההשקעה בטאבו המקומי - ככל שמדובר בפרויקט השקעה בנדל"ן, ככל שמדובר בהשקעה קבוצתית, חברת הפרויקט חייבת להחזיק בנכס. דרשו לראות את הרישום הזה ואסמכתאות. אם אין כאלה, אז אין סיבה להשקיע.

 

7. דחיפות לסגור את ההשקעה כמה שיותר מהר - ככל שהיזם יפעיל לחץ גדול לסגור את העסקה ולהיכנס להשקעה, זוהי יכולה להיות עדות לכך שהיא אינה טובה. אם היזם מצליח והקרנות שהוא מציעה הן טובות, אז אין לו צורך בשכנוע מאסיבי. מעבר לכך, לחץ להכנסת כספים עלול להעיד על בעיה תזרימית או בעיות בעסקה.

 

8. המונח ״עסקה חסרת תקדים״ - אם ההשקעה היא טובה, אין סיבה להשתמש בכל מיני תיאורים מיוחדים. אם הסיכון בעסקה נמוך במיוחד או שהרווחים הם ברמת וודאות גבוהה יותר, ניתן להסביר זאת לאדם הפשוט מבלי להאדיר את טיב העסקה. כך שהשימוש בתיאורים מוגזמים על טיב העסקה עלול להעיד בדיוק את ההיפך.

x